Luonnon voimapakkaukset, siemenet viljaruoissa
Siemenissä, kuten viljojen jyvissä on valtavasti ravintoaineita kompaktisti pakattuna. Siemenet ja jyvät ovat uuden kasvin alkuja. Viljojen jyviä ei voi syödä kypsentämättöminä. Monia siemeniä voi napostella sellaisenaan tai paahdettuna. Yleisimpiä ruoanlaitossa käytettäviä siemeniä ovat pellavan-, kurpitsan, auringonkukan-, chian-, seesamin-, unikon- ja pinjansiemenet. Liotus, jauhaminen ja kypsennys pehmentävät siemeniä. Siemenet ovat monikäyttöisiä ja niitä voi yhdistää makeisiin ja suolaisiin ruokiin useimpien siemenien melko neutraalin maun ansiosta. Vaihtelemalla ja sekoittamalla erilaisia siemeniä, jyviä tai suurimoita keskenään, saat vaihtelua ja rakennetta erilaisiin ruokiin, kuten puuroihin, pääruokien lisukkeisiin, välipaloihin ja leivonnaisiin. Kerron tässä blogissa erilaisista ideoista käyttää siemeniä viljojen kanssa erilaisissa ruoissa.
Siementen käyttö on suuressa suosiossa eritoten aamupaloissa.
Siemenet ovat hyvin energia- ja proteiinipitoisia ja niissä on yleensä hyvä rasvahappokoostumus. Lisäksi siemenet sisältävät kuituja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Kun erilaisia siemeniä lisätään aamupuuron, tuorepuuron tai smoothien joukkoon, syntyy ravitseva aamiainen. Tuoreita C-vitamiinipitoisia ainesosia, marjoja ja hedelmiä ei tule silti unohtaa. Siemenet voi myös jauhaa mikserillä käytettäessä niitä smoothiesiin ja myös juomiin, jolloin siemenistä irtoaa parhaiten kaikki niiden tarjoamat hyödyt.
Osa siemenistä, kuten chia turpoaa nesteessä ja tukevoittaa näin rakennetta. Chiansiemeniä käyttämällä syntyy mainio tuorepuuro. Chiansiemenet imevät moninkertaisen määrän, jopa noin 9-kertaisen määrän nestettä itseensä. Turvonnut hyytelö sopii niin smoothieen kuin tuorepuuroon. Chiansiemeniä on saatavilla vaaleina ja tummina. Hyvän hyytelöintikykynsä ansiosta chiaa voi hyödyntää tuorehillojen valmistuksessa ja vaikkapa lettutaikinassa munan korvikkeena.
Minttusuklaa-mansikkaherkku- reseptissä on nesteeksi käytetty mantelijuomaa, joka saostuu, kun siihen laitetaan chiansiemenet turpoamaan vähintään puoleksi tunniksi. Turvotuksen alussa seosta on hyvä sekoittaa noin viiden minuutin kulutta, jotta seos ei paakkuunnu. Katso tämä mainion puuron ohje tästä.
Pikkuruiset chiansiemenet pursuavat kaikkea hyvää, kuten omega 3-rasvahappoja, proteiinia, kuituja sekä magnesiumia ja kalsiumia. Ravitsevat aineet saa maistumaan vielä paremmin, kun lisäät joukkoon vähän jotain herkullista raaka-ainetta, kuten tummaa suklaata tai lakritsia. Lakusuklainen chia-kaura-tattaripuuro on herkullinen puuro, jonka pääraaka-aineet ovat chiansiemenet ja Kaura-Tattarihiutaleet. Näitä käyttämällä syntyy hyvä rakenne puurolle ilman kypsennystä. Toki puuron voi myös kypsentää esimerkiksi mikrossa, jolloin saat lämpimän puuron. Katso ohje tästä.
Granola on herkuttelijan tapa nauttia mysliä. Granola eroaa myslistä valmistukseltaan, granolaan käytetään hunajaa tai siirappia ja rasvaa.
Granolan ravintoarvoa parantavat siemenet, pähkinät ja täysjyvähiutaleet. Katso ohje, jolla valmistat herkullisen granolan tästä. Jos käyttää runsaasti siemeniä, kannattaa siemenlajeja vaihdella monipuolisesti sen sijaan, että keskittyisi vain yhteen siemeneen. Monipuolisuudella pystytään takaamaan monipuoliset ravintoaineet ja myös se, ettei altistu liikaa jollekin tietylle terveyshaitalle, kuten tietyn siemenen sisältämälle raskasmetallille. Itse tehty monipuolinen siemensekoitus on hyvä vaihtoehto.
Ruokavirasto kehottaa syömään öljysiemeniä vaihdellen ja kohtuullisesti. Siemenien määrää koskeva ruokasuositus pohjautuu niiden korkeaan rasvapitoisuuteen ja siten korkeaan energiatiheyteen. Siemenissä on rasvaa 30–70 g/100 g. Lisäksi moniin öljykasvien siemeniin voi kertyä maaperästä luontaisesti raskasmetalleja, erityisesti nikkeliä ja kadmiumia. Aikuisille suositeltava annosmäärä on enintään kaksi ruokalusikallista (15 g) päivässä, siemenlajeja vaihdellen. Raskaana olevien ja imettävien ei tulisi käyttää öljykasvien siemeniä, mutta pienet määrät siemeniä esimerkiksi leivissä eivät ole haitaksi. Imeväisikäisten ruoissa öljykasvien siemeniä ei tule käyttää. 1–6 -vuotiaille suositellaan enintään yksi ruokalusikallinen (6–8 g) päivässä siemenlajeja vaihdellen.
Siemeniä kannattaa lisätä sämpylä- ja leipätaikinaan ja koristella leivonnaisten pinta kauniisti siemenillä.
Tähteeksi jääneestä puurosta loihdit siemenkoristelulla ”gourmet”-sämpylät. Ohjeessa on käytetty kaurapuuroa, joka antaa sämpylöille lempeän maun, toki muutkin puurot sopivat. Näiden puurosämpylöiden pinnalla on kurpitsansiemeniä. Voit köyttää sämpylöihin mitä tahansa siemeniä, joita kaapista sattuu löytymään. Kun voitelet kohonneet sämpylät ennen paistamista vedellä, maidolla tai öljyllä, siemenet pysyvät paremmin sämpylöiden pinnalla. Katso Puurosämpylät ohje tästä.
Unikon- tai seesaminsiemenet koristavat tyypillisesti bageleita. Bagelit, rinkelinmuotoiset leivonnaiset ovat alun perin Puolasta. Bagelien eri muotoja on nykyisin tarjolla paljon eri maissa ja niinpä Yhdysvallatkin on saanut omat muotonsa. Suomessa bagelin perinteisempi muoto on vesirinkeli, joka kuvastaakin hyvin tätä rinkeliä, joka paistetaan soodavedessä. Myös vesirinkelit voi koristella pienillä siemenillä. Katso Bagelit reseptit tästä.
Siemenet sopivat hyvin täytteisiin. Valmista esimerkiksi suolainen rulla Myllyn Paras Kaurainen Sämpyläjauhoseoksesta leivotusta hiivataikinasta. Täytä rulla herkullisesti muun muassa siemenillä, juustoilla ja karpaloilla. Feta-siemen-karpalotäytteinen leipäkranssi resepti löytyy tästä.
Tarvittaessa siemenet antavat rapeaa rakennetta leivonnaisiiin. Tämä ominaisuus on hyväksi kekseissä ja näkkäreissä. Valmis Myllyn Paras Kaurainen-siemennäkkäriseos on hyvä ja helppokäyttöinen seos näkkärin valmistukseen. Leivontaseos sisältää kaurasuurimoita, kaurahiutaleita ja täysjyväruista, mukaan on lisätty auringonkukan-, kurpitsan ja chiansiemeniä. Lisää seokseen vain vettä ja öljyä, niin saat vaivattomasti pellillisen herkullista siemennäkkäriä.
Seuraavan kerran kun valmistat viljapohjaista ruokaa tai leivot, muista myös siemenet!
Kommentteja ja keskustelua