Kesäretken herkulliset eväät

Kesäretket kuuluvat monien aikuisten lapsuuden ihaniin, ja jopa jännittäviin kesämuistoihin, jolloin eväät pakattiin koriin, filtit otettiin mukaan ja lähdettiin retkelle uimarannalle, puistoon, kalliolle tai ylipäätään luontoon pois kotoa. Eväät valmisteltiin huolella ja niihin pääsi mukaan aina jotain arjesta poikkeavaa syötävää. Taidettiin varata välillä mukaan lämmintä vaatetta, välillä aurinkorasvaa, mutta nuo eivät ole yleensä muistoissa päällimmäisiä, ei ainakaan minulla. Paikalle saapunut ukkonen sen sijaan muistuu mieleeni – jännityksensä siinäkin, kun tulee kiire kotiin.
Kesäretkiperinteet omine eväinemme jatkuivat lasteni ja ystävieni kanssa, kohteena oli useimmiten uimaranta, myös lastenpuistot ja moninaiset matkakohteet, kuten Muumimaailma, Puuhamaa, Suomenlinna ja Korkeasaari tulevat hyvin mieleeni. Toki myös monet muut tapahtumat ystävien kanssa. Ulkona luonnossa oleminen ja maistuvat eväät yhdistävät näitä kaikkia.
Seuraavaksi pääsen nauttimaan retkistä lastenlasteni kanssa. Mitä pienemmät lapset, sitä lyhyemmätkin retket riittävät, mutta eväitä ei unohdeta niiltäkään. Lähipuisto tai -metsä on oikein hyvä, miksei myös laituri tai saari, jos sellainen sattuu olemaan lähistöllä. Tällaiset retket sopivat itseasiassa oikein mainiosti kaikenikäisille. Kun retkikohde on melko lähellä, voi satsata enemmän pieneen rekvisiittaan ja retkipaikan viihtyvyyteen. Alustaksi voi ottaa vanhoja räsymattoja, pöydäksi laatikon ja jopa joitain muita kuin paperiastioita voi olla joukossa piristämässä tunnelmaa.
Yhteistä näille kaikille retkille on eväiden valmistus etukäteen. Evääksi kannattaa valita niin suolaista kuin makeaa. Käteviä ovat annospalat tai esimerkiksi yksittäiset leivonnaiset, kuten sämpylät, muffinit, croissantit ja sarvet mieluummin kuin iso leipä tai piirakka. Lisäksi kannattaa paloitella mukaan kasviksia, kuten porkkanoita, kukkakaalia tai kurkkua valmiiksi rasioihin. Myös juomia tulee varata mukaan riittävästi, mikäli niitä ei saa retkipaikalta. Raikas laimennettu mehu on hyvä, mutta toki monille yksi tärkeimmistä retkieväistä on termarikahvi. Mikäli mukaan otetaan kylmäsäilytettäviä, kuten maitoa, on kylmälaukku paikallaan.
Parhaimmillaan valmistelu tehdään yhdessä retkelle lähtijöiden kanssa, eikä niin kuin itse olen sortunut tekemään, että äiti hoitaa eväät ja pakkaa ne vielä valmiiksi lapsille. Monesti syömiset maistuvat paremmilta kaikille, kun niissä on omaa aherrusta mukana. Suosittelen sadepäivinä leipomaan yhdessä ja laittamaan leivonnaisia pakastimeen, josta niitä voi ottaa retkelle lähdön tohinassa mukaan. Toki kun retki on hyvin suunniteltu, niin eväsleivät, kuten sämpylät voi leipoa kokonaan valmiiksi jo edellisenä päivänä. Maistuvat eväät syntyvät esimerkiksi tällä maistuvalla sämpyläreseptillä, jossa kaura antaa pehmeää makua. Reseptiin on upotettu reilusti, peräti 5 dl, kaurahiutaleita ja lisäksi voit kätkeä ohjeeseen myös aamupuuron loput. Sämpylät leivotaan koko retkiporukan kanssa yhdessä. Katso Kaurahiutalesämpylät resepti tästä
Mikäli halutaan vielä asteen tuoreempia sämpylöitä evääksi, sämpylätaikinan voi laittaa jo edellisenä iltana tekeytymään ja aamusta paistaa tuoreet sämpylät. Katso resepti Aamulla leivottavat sämpylät tämän linkin takaa.
Maistuvia eväitä ovat suolaiset muffinit, kuten Kinkku-paprikamuffinit. Suolaisten muffinien leivonta on yhtä helppoa kuin makeidenkin, itse asiassa tässä reseptissä ainekset sekoitetaan nopeasti keskenään, taikina jaetaan muffinivuokiin ja sitten vain uuniin paistumaan. Muffinien sisään voi laittaa kinkun lisäksi kalkkunaa tai savukalaa tai pelkästään kasviksia, kuten paprikaa ja porkkanaraastetta. Suolaisista muffineista saa helpolla vaihtelua sämpylöille.
Herkullinen vaihtoehto suolaisille muffineille ovat myös suolaiset sarvet, kuten Juustosarvet. Erilaisin juustoraastein saat erimakuisia juustosarvia, esim. mozzarellan tai fetan makuisia. Mehevä juustoinen täyte sarven sisällä riittää sellaisenaan eväsleivän tilalle, jolloin ei tarvitse pakata erikseen mukaan voita ja juustoa. Löydät reseptin tästä.
Mikäli haluat päästä helpolla, voidaan valmistaa Myllyn Paras Pyöreä Pizzataikinasta Pizzasarvia. Taikina tulee ottaa sulamaan huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen leivontaa tai nostaa taikina jo edellisenä iltana pakastimesta jääkaappiin. Yhdestä pyöreästä pizzataikinalevystä syntyy 8 kolmioita, jotka täytetään mieleisin pizzatyylisin täyttein ja rullataan sarviksi. Uunissa syntyvät suussa sulavat herkut. Kurkkaa kätevä resepti retkievääksi tästä.
Kätevää on käyttää myös lehteviä pakastetaikinoita ja leipoa niistä rapeat Croissantit.
Kun valmistat evässarvista pieniä, ne ovat mukavia suupaloja retkellä. Nämä sarvet syntyvät sulatetuista lehtevistä taikinalevyistä kätevästi. Levyt leikataan kulmittain halki kolmioiksi ja täytteeksi lisätään esimerkiksi juustoraastetta kolmion leveimpään reunaan. Täytteen voi toki valita retkeläisten maun mukaan. Kolmiot rullataan sarviksi ja paistetaan kuumassa uunissa, noin 225-asteessa, jotta lehtevyys säilyy. Katso Pienet Juustocroissantit -resepti tästä.
Vähän enemmän vaivaa on, jos päätetään leipoa itse pasteijoita. Tosin vaiva ei ole kovin suuri, sillä tässäkin ovat apuna valmiit lehtevät pakastetaikinat. Herkulliset Chorizopasteijat kätkevät sisälleen pippurituorejuustoa ja chorizomakkaraa. Mikäli nämä täytteet kuulostavat liian voimakkailta, voidaan esimerkiksi lapsille käyttää tomaattituorejuustoa ja kinkkuleikkelettä. Löydät reseptin tästä.
Vielä helpommalla päästään, kun paistetaan retkelle Myllyn Paras Lihapasteijoita. Ne ovat valmiiksi muotoiltuja liha-riisitäytteisiä pasteijoita ja itse aamulla paistettuna maistuvia retkellä. Lisätietoa löydät tästä.
Mikäli retkiporukkanne ei välitä niin paljon lihasta, voi valita evääksi Myllyn Paras Pinaatti-fetapasteijat. Myös ne ovat valmiiksi muotoiltuja lehtitaikinapasteijoita, mutta nimensä mukaan pinaatti-fetatäytteisiä. Lisätietoa löydät tästä.
Lähes klassisia eväitä ovat karjalanpiirakat. Harva leipoo enää niitä itse, mutta valmispakasteista ne on helppoa paistaa itse. Retkelle kätevä on pieni Myllyn Paras Cocktail-Riisipiirakka, joka on riisitäytteinen rapeakuorinen cocktailpiirakka. Lisätietoa löydät tästä.
Maistuvia naposteltavia valmistat superhelposti Myllyn Paras Ruis-Kaurataikinasta. Taikina sulatetaan ja se kaulitaan neliön muotoon, jonka jälkeen vain leikataan taikinasta noin puolen sentin levyisiä ohuita suikaleita. Suikaleet kiepautetaan löysille kierteille itsensä ympäri. Näin syntyy grissinit, jotka voi halutessaan voidella munalla ja ripotella pinnalle juustoraastetta, yrttiseosta tai kuivattua oreganoa. Sen jälkeen grissinit paistetaan 225-asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia kauniin värisiksi. Katso resepti tästä.
Erilaiset salaatit ovat mainioita ja raikkaita retkiruokia. Helppo ja tuore salaatti syntyy paikan päällä kätevästi ravistamalla kevyesti kaikki salaattiaineet muovikassissa eli siis -pussissa sekaisin. Samalla salaatin joukkoon voidaan sekoittaa kastike. Kassisalaatin ainekset pakataan jo kotona valmiiksi erillisiin pusseihin ja salaatin sekoitukseen varataan erillinen puhdas muovipussi. Keittämällä etukäteen pastaa salaattiin, saat siitä ruokaisamman, esim. kesäinen kuitupitoinen Keltainen Kukka Makaroni sopii kesäisenä hyvin kesäretkelle. Muista tulee varmistaa, että ainekset pysyvät viileinä tarjoiluun asti. Varaa siis mukaan esimerkiksi kylmäkassi ja kylmävaraajia. Kassisalaatti piknikille -resepti löytyy tästä.
Salaatin voi retkellä kääräistä Myllyn Paras Kaura Rieska Tortillan sisään, jolloin tortilla toimii ikään kuin syötävän lautasena. Kaura Rieska Tortilla on valmistettu suomalaisesta kaurasta (23 %) ja vehnästä. Halkaisijaltaan 16 cm:n kokoinen tortilla on kätevän kokoinen ja soveltuu käytettäväksi rieskan tapaan välipalana, ruoan lisäkkeenä tai eväänä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää kääreenä eli wrappina Myllyn Paras Kauratortillaa, joka on pehmeä, suomalaista kauraa sisältävä tortilla. OATGOODS tuo tortillaan paahteista kauran makua ja hyvää rakennetta. Tortilla on helppo täyttää ja kestävä käsitellä. Löydät lisää täältä.
Raikkaan smoothien voi pyöräyttää kesämarjoista retkievääksi. Uudet satokauden mansikat ja myöhemmin vadelmat ja mustikat tuovat aivan ihanan maun smoothielle. Myllyn Paras Kuidukas Kolmen Viljan Leseseos ja Pikakaura+Kuitu Hiutaleet lisäävät smoothien kuitupitoisuutta ja täten nälän pysymistä retkellä loitolla pidempään. Kesäretkeä varten smoothien joukkoon kannattaa laittaa jääpaloja ja smoothie termariin, jossa se säilyy kylmänä, kunnes se nautitaan. Kesäinen Kaurasmoothie -resepti löytyy tästä.
Suolaiset eväät ovat hyvä pohja retkelle. Pienemmätkin jaksavat ilma ”sokerihumalaa”, kun mukana ei ole pelkästään karkkia ja limua. Kesäretken makuantia vahvistavat silti makeat herkut ja se osa kesäretkellä kaikille suotakoon.
Helpoimmat herkut syntyvät paistamalla paistovalmiit pullat kotona ennen retkeä. Myllyn Paras Korvapuustit ovat perinteisen korvapuustin mallisia herkullisia kaneli-sokeritäytteisiä pullia, jotka on leivottu laktoosittomalla kasvimargariinilla. Mielikuvani on, että eritoten monien miesten mielestä vähintään korvapuustit kuuluvat mukaan jokaiselle retkelle kahvin kanssa. Lisätietoa löydät tästä.
Lapsille ja nuorille maistuu varmasti Myllyn Paras Kinuskikampa. Se on täyteläisellä kinuskilla ja vaniljakreemillä täytetty herkullinen ja makulisää antaa se, että leivonnainen on voilla leivottu. Myös nämä ovat raakapakasteita ja paistetaan uunissa ennen retkeä herkullisiksi.
Itse leivottu pulla on monien mielestä yksi paras herkku retkellä. Pullan herkuttelijoille Pienet korvapuustit kermatoffeella on ihana ja vieläpä helppo idea, jossa pehmeät Omar-kermatoffeet kätkeytyvät minikorvapuustien sisään. Resepti löytyy tästä.
Nämä ihanat pullaherkut syntyvät kätevimmin Myllyn Paras Pyöreä Pullataikinasta, jolloin yhdestä pyöreästä taikinalevystä syntyy 24 kpl minipuusteja.
Toki voit leipoa itsekin pullataikinan tämän linkin takuuvarmalla ohjeella. Käytä jauhoja maltillisesti ja lisää niitä vähitellen vaivatessasi taikinaa, jolloin taikinaneste ehtii imeytyä jauhoihin ja ne saavat turvota ja muodostaa sitkoverkostoa rauhassa. Mikäli mittasi ovat vähänkin reilut, niin kuin monella leipojalla helpolla käy, voi olla, että 12–13 dl jauhoja riittää puolelle litralle maitoa. Ja mikäli on vegaanista tarvetta, maidon tilalla voi käyttää kaurajuomaa, käyttää vegaanista leivontamargariinia ja kananmunan voi jättää pois taikinasta. Ohjeen löydät tästä.
Kuten jo kerroin, käteviä retkelle ovat suolaiset muffinssit, koska ne ovat valmiiksi yksilöllisesti ”pakattuja” eli leivottu muffinssivuokiin. Samoin toimivat myös makeat muffinssit. Mikäli mukana on lapsia tai lakritsin ystäviä, kannattaa mukaan leipoa Lakritsimuffinsseja. Ne ovat mukavia leivottavia aloittelevalle leipurille tai niitä voi leipoa lasten kanssa. Lakritsin yhdistäminen muffinitaikinaan onkin kaikkien lakufanien huippujuttu. Lisää lakritsi ohuina viipaleina tai hakkeena (terävällä veitsellä). Jos lakritsi jää kiinni veitseen, käytä leikkuulaudalla lakritsien alla vehnäjauhoja. Pullomargariini on kätevintä valmistettaessa taikinaa, jossa kaikki ainekset vain yhdistetään. Voita tai leivontamargariinia voi toki käyttää, mutta ne tulee sulattaa ja jäähdyttää ennen taikinaan lisäämistä. Löydät reseptin tästä.
Toinen kesäinen retkimuffinivaihtoehto on Raparperi-kookosmuffinit, joita voi lähteä leipomaan heti ensimmäisistä keväisistä raparperinvarsista ja näitä voi tehdä myös pitkin kesää. Raparperi tulee muffinitaikinaan kuorittuna ja hyvin ohuiksi viipaleiksi leikattuna. Mikäli haluat, voit vaihtaa raparperin tilalle pitkin kesää satokauden mukaisia täytteitä, esimerkiksi vadelmaa, mustikkaa, omenaa tai puolukkaa. Kookoskermalla ja kookoshiutaleilla saa kookoksen ystävä muffineista ihania herkkuja, mutta kookoksen voi myös jättää pois ja käyttää muffineihin tavallista kermaa ja vaikkapa mantelirouhetta. Löydät helpon ja satokauden mukaan muuntuvan reseptin tästä.
Yksi uusimpia superherkullisia reseptejäni on Mansikkamokkapalat. Kesäinen mokkapalataikina valmistetaan mansikkamehuun ja kahviin. Jos et ole kahvin ystävä, voit käyttää pelkästään mansikkamehua (2 dl). Mehu saa olla melko vahvaa maultaan. Tomusokerikuorrute tehdään myös maultaan mansikkaiseksi. Lisäksi voit koristella mansikkamokkapalat nimensä mukaisesti tuoreilla mansikoilla juuri ennen tarjoilua. Mikäli tarvitset säilyvämpää koristelua, käytä mansikkarakeita (irtokaramelleja) tai nonparelleja. Mokkapalat voi valmistaa vaikka jo sadepäivänä pakastimeen ja napata niistä jäisinä mukaan tarvittavan määrän eväsrasiaan, jossa ne sulavat sopivasti. Herkkuohje löytyy tästä.
Nopeaa on pyöräyttää retkelle myslipatukoita, -palloja tai -keksejä. Valmistamalla nämä itse, voi valmistaa lisäaineettomia patukoita ja juuri niillä aineilla, joista pitää. Makeutta voit säätää lisäämällä esim. tummaa sokeria tai hunajaa. Paista myslipatukat uunissa tai tee ne pakastimeen ilman paistamista. Myslipatukat, myslipallot ja myslikeksit -resepti löytyy tästä.
Nautitaan kesästä ja sen herkullisista retkistä!
Kommentteja ja keskustelua