Ihana parsa - keväinen herkku ruokiin ja leivonnaisiin

Parsaa voi helpolla kasvattaa itse. Parsa on mukulajuurinen ja monivuotinen kasvi. Kun sen kerran saa kasvamaan, se nousee joka kevät ylös samasta paikasta - näin on itselläni käynyt jo yli 20 vuoden ajan. Parsa tuottaa satoa noin kuukauden ajan keväisin. Aurinkoisella paikalla oleva multava, lannoitettu ja tarvittaessa kalkittu, vettä läpäisevä maa on parsalle paras paikka kasvaa. Jos innostut itse kasvattamaan parsaa, älä kerää satoa ensimmäisinä vuosina, jotta juuret lähtevät kehittymään vahvoiksi. Kun pääset keräämään satoa, odota keväällä, että varret ovat noin 20 cm pitkiä ja leikkaa ne sen jälkeen ne irti mullan alta. Mielestäni hienoa parsan kasvatuksessa on se, että kevätsadon jälkeen parsoista kasvaa korkea harsokasvi, josta voi leikata oksia kaunistamaan monia kesäisiä kukkakimppuja.
Jos ostat parsat kaupasta, katso, että ne ovat napakoita, eivätkä kuivuneita ja ryppyisiä.
Parsa säilyy noin 4 päivää jääkaapissa. Mikäli parsat alkavat nuukahtamaan, leikkaa niiden tyvestä pois muutama sentti. Laita leikatut parsat pystyyn pieneen määrään vettä, jolloin ne virkistyvät. Pidä parsoja jääkaapissa tai viileän terassipöydän kaunistuksena. Muista, että parsa ei siedä pakkasta.
Kun parsat valmistetaan perinteisesti keittämällä suolavedessä, parsa kuoritaan ja paksuimmat valkoiset tyvet napsautetaan irti. Parsat voi sitoa ja laittaa pystyyn kattilaan tai käyttää erityistä kapeaa ja korkeaa parsakattilaa, jolloin parsat kypsyvät eniten tyvestä ja nuppuosa jää kiehuvan veden yläpuolelle, kuuma höyry riittää niiden kypsentämiseen. Parsoja ei tule keittää liikaa, jotta ne eivät lötkisty. Ohuille parsoille riittää muutaman minuutin keitto, paksummille napakoille varsille voi keittoaika olla 7 minuuttia. Keitettyjen parsojen klassinen kaveri on hollandaisekastike. Viiniksi sopivat hyvin vivahteikkaat ja ryhdikkäät valkoviinit, esimerkiksi sauvignon blanc (sancerre) tai riesling.
Parsat voi hyvin myös grillata, paistaa uunissa tai paistinpannulla.
Tällöin parsoja ei tarvitse kuoria kuin korkeintaan tyvestä. Parsat kannattaa öljytä ja ripotella pintaan vähän suolaa tai halutessaan vähän mausteita. Parsat voi myös kääriä pekoniin tai vaikkapa Myllyn Paras Lehtitaikinasta leikattuihin lehteviin taikinanauhoihin. Grillaukseen kuluu aikaan noin 6-8 minuuttia eli sama kuin vedessä keitettäessä. Kypsien parsojen tai parsakääreiden pinnalle sopii mainiosti parmesaanijuusto raasteena tai lastuina.
Parsasta valmistat herkullisen sosekeiton reseptini avulla, jonka paljastan seuraavaksi. Tarjoile sosekeiton kanssa Myllyn Paras Pinaatti-feta pasteijoita, jotka ovat valmiiksi muotoiltuja pinaatti-fetatäytteisiä lehtitaikinasta tehtyjä pasteijoita.
Arja Elinan Parsasosekeitto
4 annosta
500 g vihreää parsaa
150 g purjosipulia
2 rkl voita
5 dl vettä
1 rkl kasvisfondia
1 tl suolaa
1/3 tl hienonnettua valkopippuria
2 dl kuohukermaa
100 g yrttituorejuustoa tai ranskankermaa
1 dl valkoviiniä
(½–1 tl vihreää tabascoa)
Lisäksi: rouhittua mustapippuria, ranskankermaa
Kuori parsat, napsauta paksuimmat valkoiset kannat pois ja pilko varret kahteen osaan: varsipaloihon ja nuppuosiin. Puhdista ja leikkaa purjo renkaiksi. Kuullota parsojen varsipalat ja purjorenkaat voissa korkeareunaisessa kattilassa noin 3 minuutin ajan. Lisää parsan nuput ja jatka kuullotusta muutama minuutti. Lisää joukkoon vesi, kasvisfondi ja mausteet. Keitä 3–5 minuuttia. Lisää kerma ja tuorejuusto tai ranskankerma, anna kiehahtaa. Lisää vielä valkoviini ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Tarkista maku, mausta halutessasi vihreällä tabascolla tai tarjoile sitä erikseen. Jaa annos syville lautasille, rouhi pinnalle mustapippuria ja laita päälle nokare ranskankermaa.
Näyttävän juhlaruoan valmistat vihreästä parsasta ja itse tehdystä kurkumatuorepastasta. Tuorepastan tekeminen itse ei ole kovin vaikeaa, mutta se vie vähän aikaa. Mittaa Myllyn Paras Durumvehnäjauhot, suola ja munat kulhoon, sekoita vähän puuhaarukalla. Mittaa päälle öljy ja kurkuma yhdessä niin, että kurkuma liukenee ensin öljyyn ja sekoita sen jälkeen jauhoseokseen. Alusta kiinteää taikinaa pari minuuttia käsin. Kaaviloi taikina jauhotetulla pöydällä hyvin ohueksi levyksi ja leikkaa siitä taikinapyörällä n. 8 mm:n levyisiä pitkiä nauhoja. Voit valmistaa levyt myös pastakoneella. Katso Vihreää parsaa, hollandaisekastiketta ja kurkumanauhapastaa -reseptini tarkemmin tästä.
Mainio idea tarjottavaksi alkukesän mökkiviikonlopun illanviettoon on iso pellillinen Savulohi-parsapiirakkaa. Muheva piirakka syntyy kätevästi Iso Lehtitaikinalevylle, joka riittää koko uunipellille. Voit käyttää piirakkaan savulohta tai itse ongittuja kaloja, myös äyriäisiä sopivat piirakkaan. Parsa luo mukavan alkukesän tuulahduksen piirakkaan, mutta mikäli sitä ei ole saatavilla, myös valkoinen säilykeparsa sopii. Katso resepti tästä.
Herkullista parsakautta!
Kommentteja ja keskustelua