Ideoita raparperin käyttöön

Raparperi, Rheum rhabarbarum, tunnettiin ensin lääkekasvina 1600-luvulla. Sokerin yleistyttyä 1700- ja 1800-luvuilla raparperia alettiin käyttää ruoanlaittoon. Raparperi kuuluu tatarkasveihin, siis samoihin kuin tattari. Raparperin viljely on helppoa, voit ostaa taimen tai lisätä sen pihaasi tutulta ja istuttaa sen pihaasi loppusyksyllä tai alkukeväällä - mummoloiden pihat ovat rapaperin ihannepaikkoja. Raparperi tuottaa hyvin satoa, mutta vaatii tuhdin lannoituksen ja vettä. Koivun alla rapaperi saattaa kitua. Valitse hyvä ravinnerikas puoliaurinkoinen paikka raparperille - samalla hyötykasvi raparperi on pihan kaunistus.
Raparperin kirpeys tulee oksaalihaposta. Se on sikäli huono, sillä oksaalihappo sitoo itseensä elimistöstä kalsiumia, mikäli sitä ei syödä yhtä aikaa rapaperin kanssa. Niinpä olisi hyvä muistaa nauttia raparperin kanssa kalsiumpitoista ruokaa, kuten maitotuotteita: maitoa, jogurttia, rahkaa, kermaviiliä, juustoa, raejuustoa, jäätelöä tai muuta. Raparperi on muuten oikein hyvää ravintoa, se on hyvä kaliumin lähde ja siitä saa myös esimerkiksi C-vitamiinia ja kuitua. Tosin raparperi ei sovellu kihtipotilaiden tai imeväisikäisten ruokavalioon oksaalihapon takia.
Monille tutuin raparperiherkku on raparperipiirakka – eikä ihme, sillä raparperi on mainio makean piirakan täyte sellaisenaan ja yhdistettynä muihin täytteisiin.
Kätevimmin teet piirakan valmiiseen pakastetaikinaan, Pyöreään Kauramurotaikinaan tai Pyöreään Piirakkataikinaan. Ota taikina sulamaan, kuori ja viipaloi raparperi hyvin ohuiksi viipaleiksi, lisää päälle kermaviilitäyte ja paista. Jos haluat piirakasta täyteläisemmän, käytä kermaviilin tilalla ranskankermaa tai smetanaa. Katso resepti Helppo raparperipiirakka.
Kun keväällä raparperia on vielä vähän, voi heti ensimmäisistä raparperinvarsista lähteä leipomaan keväisiä raparperileivonnaisia. Pieni määrä kuorittuja raparperipaloja istuu upeasti muffinitaikinaan. Kookoskermalla ja kookoshiutaleilla saa kookoksen ystävä muffineista ihania herkkuja, mutta kookoksen voi myös jättää pois ja käyttää muffineihin tavallista kermaa ja vaikkapa mantelirouhetta. Katso Raparperi-kookosmuffinit -resepti.
Raparperiaikaan ei kannata unohtaa helppoa kääretorttua, joka on monen mökkiherkkua. Voit tehdä kääretorttuviipaleista myös juhlavia leivoksia: Leikkaa kääretorttu viipaleiksi. Asettele viipaleet laakealle tarjoiluvadille tai annoslautasille. Levitä tai pursota loput rahkaseoksesta leivosten päälle. Koristele leivokset. Katso Raparperi Kääretorttu -resepti.
Hillojen lisäksi raparperista valmistuu iki-ihana Roosa raparpericurd. Raparpericurdin voi valmistaa pelkistä raparpereista, mutta paremman väristä eli kauniin roosan punaista syntyy, kun yhdistää mansikoita mukaan. Pelkistä raparpereista curd on vaalean ruskeaa. Kun lisätään perunajauhoja, niitä ei saa keittää: perunajauhosuurusteelle riittää vain pulpahdus tai munankeltuaisille 70–80 asteeseen kuumennus. Säilytä valmista curdia jääkaapissa.
Raparperi ei ole vain makeiden leivonnaisten omaisuutta, sillä hapahko raparperi istuu moneen muuhunkin, johon käytetään esimerkiksi sitruunaa tai muita happoisia aineita.
Raparperi-focaccian pintaan on käytetty raparperipaloja, joiden happamuus istuu hyvin leipään ja raikastaa leivän makua. Focacciahan on alun perin italialaistyyppinen leipä, jonka pinnalle on pirskotettu maustettua oliiviöljyä, oliiveja, sipulia ja tuoreyrttejä. Raparperi-focaccia maistuu kuumana tuorejuuston kanssa, hieman makea sitruunatuorejuusto on mitä mainioin makupari tälle leivälle. Katso tarkempi resepti.
Raparperi voi olla myös pääruoan lisuke, varsia voi paahtaa grillissä tai pannulla sellaisenaan tai voit valmista suolaisia lisukkeita, kuten kesäisten grilliruokien kylkeen chutneya. Voit maustaa sen esimerkiksi inkiväärillä ja chilillä. Raparperin hapokkuuden voi hyödyntää myös kalaruokien valmistuksessa. Raparperi kypsyttää graavattavaa kalaa kuten sitruuna.
Oletko ajatellut, että raparperi sopii myös salaattiin? Maistuva kesäinen salaatti syntyy helposti Täysjyvä Raketti Spagetista, mansikoista ja raparperipaloista sekä pienistä mozzarellajuustopalloista ja rucolasta. Pasta on keitetty raparperimehussa, jolloin pastasta tulee makeahkoa. Kastike on myös makuun sopiva eli kermaviiliä, mansikkasurvosta ja chilipippuria – eri pippureilla saat erilaista luonnetta ruokaan. Kurkkaa Raketti Spagetti -mansikkasalaatti -ohje.
Kommentteja ja keskustelua