Myskikurpitsaohrarisotto – Orzotto alla Zucca

Myskikurpitsaohrarisotto

Orzotto, josta Suomessa käytetään myös suomenkieleen väännettyä kummallisen kuulloista ohratto-nimitystä, on alunperin Koillis-Italian Friuli-Venetsia Giulian alueelta kotoisin oleva ruokalaji. Orzotto on kuin risotto, jossa risottoriisi on korvattu ohrasuurimoilla. Orzottoa voi valmistaa  samaan tapaan kuin risottoa, käyttäen samoja aineksia kuin erilaisissa risotoissakin.

Italiassa niin kutsutut talvikurpitsat, joihin myskikurpitsakin kuuluu, ovat perinteistä syys- ja talvikauden ruokaa. Talvikauden kurpitsoista valmistetaan monenlaisia kasvislisukkeita, pastaruokia, keittoja kuin leivonnaisiakin. Risotto alla zucca on yksi perinteikäs  talvikurpitsasesongin ruokalaji, joka taipuu  helposti myös orzotto-versioksi. 
 
Kesäisen keltaisen myskikurpitsan sesonki ulottuu Suomessa varsinaisesti lokakuusta tammikuuhun, mutta hyvin säilyvää kurpitsaa voi löytää kaupan hevi-osastoilta pitkälle kevääseen asti. Kotikokkailijan kannalta myskikurpitsa ja muut niin kutsutut talvikurpitsat ovat mukava lisä talvikauden kasvistarjonnassa. Kurpitsat ovat suhteellisen edullisia, säilyvät jääkaapissa pitkään ja niistä on helppo valmistaa maukkaita lisukkeita ja keventäviä kasvisruokia.

Orzotto myskikurpitsasta

300 g Myllyn Paras Esikypsytetty Rikottu Ohrasuurimo
1,4 l kasvis- tai kanalientä
1 dl valkoviiniä
1 pieni sipuli
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
suolaa
mustapippuria

Kuori ja pilko myskikurpitsa. 
Kuoriminen onnistuu helposti leikkaamalla kurpitsa ensin kahteen palaan. Aseta palat pystyyn, tasainen leikkauspinta leikkuulautaa vasten ja silpaise kuoret pois terävällä veitsellä. Poista päät.
Halkaise kuoritut myskikurpitsan puolikkaat, poista siemenet ja leikkaa kurpitsa pieniksi kuutioiksi.

Kiehauta kasvisliemi ja pidä se kuumana orzotton valmistuksen ajan.
Laita pannu kuumenemaan miedolle keskilämmölle ja lisää 1 rkl oliiviöljyä. Pehmennä sipuleita pannulla 4-5 minuuttia ja lisää myskikurpitsakuutiot pannulle. Nosta hiukan lämpöä ja paista 4-5 minuuttia. Kaada pannulle noin 2 dl kasvislientä. Keitä noin 10 minuuttia. Tässä ajassa kurpitsakuutiot alkavat pehmetä, mutta eivät ole vielä täysin kypsiä. Lisää hiukan lientä, jos seos kuivuu.
Nostele puolet kurpitsakuutioista  ja noin 1,5 dl kasvislientä blenderiin ja aja soseeksi. Myös käsikäyttöinen soseutin käy.

Kuumenna padassa 1 rkl oliiviöljyä keskilämmöllä. Mittaa ohrasuurimot pataan ja paahda suurimoita muutama minuutti välillä sekoitellen. Lisää valkoviini, kääntele ja anna viinin haihtua.
Lisää kurpitsakuutiot ja sipulit riisien joukkoon. Orzottoa ei tarvitse valmistaa risoton tapaan vaan lientä voi lisätä pataan hiukan isommissa erissä. Lisää lientä noin 2,5 dl kerrallaan, sekoittele ja lisää lientä aina, kun edellinen liemi on ehtinyt imeytyä.
Ohrasuurimoiden  kypsymiseen menee noin 20 minuuttia.
Puolen välin kieppeissä lisää aiemmin valmistettu myskikurpitsasose orzotton joukkoon ja jatka liemen lisäämistä tarpeen mukaan.
Lopeta, kun suurimot ovat sopivan kypsiä ja ruuan koostumus on valuva. Suurimot ovat kypsiä, kun ne ovat päältä pehmeitä, mutta ytimessä on vielä selkeästi purutuntumaa jäljellä. 

Orzoton viimeistely

Maista ja mausta tarpeen mukaan suolalla.
Ota pata levyltä ja lisää orzottoon pari nokaretta voita. Sekoita ruokaa esimerkiksi puuhaarukalla, pyörittämällä sitä reipasta tahtia noin 30 sekuntia. Tämä niin kutsuttu mantecura-vaihe viimeistelee orzottoon kermaisen valuvan lopputuloksen.
Rouhaise lopuksi joukkoon hiukan mustapippuria, peitä kannella ja tarjoile lämmitetyiltä lautasilta.

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.