Suomalaisen kulttuurin päivää vietetään helmikuun 28. päivä, minkä kunniaksi #Someleipurit2022 Piia Hjelt (@ihan_ite_) toi karjalanpiirakan tähän päivään. Tutustu reseptiin alta ja kunnioita ruokakulttuurimme juuria Karjalan poronapeilla!

"Halusin tehdä karjalanpiirakasta pienen herkkuversion – sellaisen, joka sopii vaikkapa illanistujaisiin tai juhliin tarjolle. Tämä onkin vähemmän sotkuinen tarjottava kuin pienet karjalanpiirakat munavoilla. Tämä on mielestäni myös helpompi ja nopeampi valmistaa kuin perinteiset karjalanpiirakat. Vaikka olenkin leiponut aika lailla, tämä oli minulle ensimmäinen kerta, kun tein itse karjalanpiirakoita. Syömisestä onkin sitten enemmän kokemusta. :-) Haemme usein viikonloppuisin lähikaupan paistopisteeltä karjalanpiirakoita ja nautimme niitä aamupalaksi munavoin kera. Koko perheen herkkua!"

Ainekset 15-20 kpl annosta

Täyte:
0,4
dl
vettä
2
dl
maitoa
ripaus suolaa
60
g
kylmäsavuporotuorejuustoa
70
g
kylmäsavuporoa (leikkele)
Taikina:
ripaus suolaa
¾
dl
kylmää vettä
Koristeluun:
loput kylmäsavuporosta
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa tai persiljaa)
puolukoita

Ohje

Täyte

 1. Keitä riisipuuro pussin ohjeen mukaan ja anna jäähtyä. Jos haluat puurosta kiinteämpää, lisää maitoa tai vähennä riisiä. Täytteeseen tarvitset noin 1,5–2 dl valmista puuroa.

 2. Silppua 3/4 leikkeleistä ja notkista tuorejuusto. Sekoita keskenään.

 3. Sekoita tuorejuustomassa jäähtyneen puuron sekaan.

Taikina

 1. Mittaa jauhot ja suola kulhoon.

 2. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi ja kiinteäksi.

 3. Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhon seosta.

 4. Kauli taikinasta ohut levy ja ota siitä pyöreällä muotilla paloja, jotka ovat hieman käyttämiesi muffinssi- tai leivosvuokien pohjaa isompia.

 5. Nosta palat muffinssivuoan tai leivosvuokien pohjalle ja painele reunat muotin pohjan mukaan hieman reunoille nostaen.

 6. Pistele pohjaa pari kertaa haarukalla ja paista uunissa 225 °C 5–10 min (pohja paistuu muffinssivuoan metallialustalla nopeammin, kuin leivosvuokien kartonkialustalla). Kokeile pohjaa paiston loppuvaiheessa naputtelemalla. Lopputuloksen pitää olla rapsakka, ei sitkeä.

 7. Anna jäähtyä hetken aikaa. Irrota sitten pohjat vuoista ja asettele tarjoilualustalle odottamaan.

Kokoaminen

 1. Täytä jäähtyneet pohjat puurotäytteellä joko lusikalla tai pursotinpussilla. 

 2. Koristele haluamallasi tavalla.

VINKKI: Voit myös jakaa valmistuksen eri päiville. Pohjat ja puuron voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja täytteen ja koristelun seuraavana. Paperisia muffinssivuokia kannattaa välttää, sillä ne saattavat palaa uunin kovassa lämmössä. Kartonkiset leivosvuoat saattavat myös tummua, mutta kestivät Piian keittiössä 10 min paiston muuten hyvin.

Resepti:
Myllyn Paras #Someleipurit2022 Piia Hjelt

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.