Helmikuun 28. on suomalaisen kulttuurin päivä, jonka kunniaksi #Someleipurit2022 Anniina Hyvärinen (@miunkeittiossa) leipoi nykypäivän karjikset kahdella tapaa. Lue reseptin taustat alta ja napsi feta- ja lohikarjalanpiirakoiden ohjeet talteen!

"Karjalanpiirakkaa miettiessäni muistin heti, että sen päälle laitetaan usein lohta. Sitten mieleeni tupsahti, että miksei sitä voisi laittaa jo ennen paistoa täytteeseen! Halusin testata myös jotain uutta makua, joten päädyin leipomaan puolet piirakoista fetalla. Toisaalta vain mielikuvitus on rajana, kun karjalanpiirakan täytteistä on kyse! Tavallisiin karjalanpiirakoihin paras täyte on tietysti perinteinen munavoi ja graavilohi. Näihin miun tuunaamiini karjalanpiirakoihin voi ehdottomasti laittaa näitä vielä päälle."

Ainekset 15 kpl annosta

Riisipuuro:
2 ½
dl
vettä
7 ½
dl
täysmaitoa
½
tl
suolaa
1
kananmuna
Taikina:
1 ½
dl
vettä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
Lohi- ja fetatäytteet:
300
g
savulohta
tuoretta tilliä
100
g
fetaa
Voiteluun:
1
dl
täysmaitoa
60
g
voita

Ohje

Puuro:

  1. Valmista puuro kiehauttamalla vesi ja lisäämällä riisit. Anna kiehua noin 10 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin.

  2. Lisää maito ja suola. Keitä hiljalleen noin 40 minuuttia, kunnes puuro saostuu.

  3. Anna jäähtyä, lisää kananmuna ja sekoita.

Taikina:

  1. Sekoita taikinan ainekset yhteen. Kun taikina muuttuu vaikeaksi sekoittaa, nypi se tasaiseksi vaivaamista välttäen.

  2. Jaa taikina noin 15 osaan ja pyörittele palloiksi. Litistä pallot ja kauli jauhotetulla alustalla ohuiksi, soikeiksi tai pyöreiksi levyiksi (paksuus noin 1 mm).

  3. Lado taikinalevyt päällekäin ja lisää väliin runsaasti jauhoa, jotta kuoret eivät tartu. Peitä muovilla välttääksesi kuivumisen.

  4. Täytä taikinalevyt mahdollisimman pian.

Täyttö ja paisto:

  1. Pilko lohi ja feta pieniksi paloiksi tai muruiksi.

  2. Laita taikinalevyjen keskelle puuroa niin, että reunoille jää noin sentti tyhjää ja puuroa on noin sentin tasainen kerros.

  3. Täytä lohipiirakat näin: lisää puuron päälle noin teelusikallinen lohta ja tilliä. Varo ylitäyttämistä.

  4. Täytä fetapiirakat näin: laita puuron päälle noin teelusikallinen fetaa, mutta varo ylitäyttämistä.

  5. Rypytä piirakat ylhäältä alas nipistämällä reunoja ja painamalla niitä samalla puuroa vasten.

  6. Paista 275 °C asteessa noin 10 minuuttia ilman leivinpaperia (se voi palaa).

  7. Sulata voi maidon kanssa kattilassa ja voitele piirakat kauttaaltaan heti paistamisen jälkeen.

  8. Laita liinan alle pehmeämään noin puoleksi tunniksi.

Resepti:
Myllyn Paras #Someleipurit2022 Anniina Hyvärinen

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.