Karjalanpiirakat

Riisipiirakat
1 t 50 min, josta valmisteluaika 1 t
  • Perinteiset karjalanpiirakat maistuvat itse tehtynä parhaalta.
  • Karjalanpiirakoiden leipominen on yllättävän helppoa ja myös nopeaa, jos teet puuron jo edellisenä päivänä valmiiksi. 
  • Täytteeksi sopii myös perunamuusi.
  • Riisipiirakat ovat monelle se tavallinen versio, mutta voit aivan hyvin keittää karjalanpiirakoiden täytteeksi myös ohrapuuroa, mikä on vielä aidompaa suomalaista makumaailmaa.
noin 25 kpl
Kuori:
dlMyllyn Paras Ruisjauhoja, joista
1-2 dl voi halutessaan korvata Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoilla
½-1tlsuolaa
2dlkylmää vettä
1rklöljyä
Täyte:
lmaitoa
dlMyllyn Paras Puuroriisiä
1tlsuolaa

Valmistusohje

  1. Valmista kuoritaikina sekoittamalla ainekset hyvin keskenään. Annan taikinan vetäytyä puuron keiton ajan jääkaapissa.

  2. Tee täyte kuumentamalla maito kiehuvaksi. Lisää riisi ja anna kypsyä 35 min välillä sekoittaen. Mausta suolalla. Katso, että puuro on jäähdyttyään sakeaa.

  3. Valmista sillä aikaa ohuita pyöreitä piirakkapohjia taikinasta pulikoimalla, kaulimalla tai pastakoneen avulla *. Laita jokaisen piirakan keskelle reilusti täytettä ja rypytä reunoista riisipiirakoiksi.

  4. Paista piirakoita 250-270-asteisen uunin alatasolla 12-20 min (uunin kuumuudesta riippuen) kauniin värisiksi. Voitele kuumina kuumalla maitovoiseoksella tai kasta piirakat hetkeksi siihen.

* Jos teet piirakat pastakoneella, aja taikina ensin paksuimmalla telavälillä (= 1) matoksi. Ota tästä matosta isolla juomalasilla ympyröitä. Aja ympyrät pastakoneen ohuemmalla telavälillä (= 4) soikeiksi ja soikulat vielä kerran vähän ohuemmalla telavälillä (= 5) ympyröiksi eli valmiiksi pohjiksi.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (6)

Äitini suku on raja-Karjalasta ja siellä piirakat tehtiin aina ruissihtijauhoista. Riisipuuroon laitettiin sen jäähdyttyä 1 kananmuna, että sitoo puuron. Täytyy sanoa etten vielä ole sivustoilla nähnyt niin kauniita karjalanpiirakoita kuin äitini tekemät. Ripeästi hän rypytti ne ja aina tuli tasalaatuisia. Nykypolvella on vielä opettelemista.
Keitän puuron jo edellisenä päivänä löysähköksi. Se on silloin helpompi levittää. Ennen levitystä lisään kananmunan puuron sekaan...hyytyy sitten uunissa kivasti.
Karjalanpiirakoiden voiteluun EI kuulu maito vaan pelkkä vesi-voi (levite seos). Suolaa tarvittaessa. Terv. Evakkojen tytär.
Hyvä resepti. Öljy taikinassa tekee siitä helposti kaulittavan, eikä tarvitse edes vehnäjauhoja taikinaan.
Hei täältä Karjalan mailta. Rupesin tutkimaan tätä sivustoa kun halusin piparkakkuohjeita vertailla mutta sitten löysin tämänkin...Haluan kertoa, että öljyä en ole koskaan kuullut piirakkataikinaan laitetun, se ei kuulu perinteiseen reseptiin. Jos tekee isomman erän, puuro kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä. Maidon pitää olla täysmaitoa tai käsittelemätöntä tilamaitoa. Hyvvee!
Pastakoneella tehtyihin öljy on tarpeen.