Mehevät umpinaiset riisipiirakat

Mehevät umpinaiset karjalanpiirakat
2 t 30 min, josta valmisteluaika 2 t

Perinteisissä karjalanpiirakoissa riisipuurotäyte on avonaiseksi rypytetyn ruiskuorisen piirakan keskellä ja munavoi tarjoillaan erikseen piirakan päälle laitettavaksi. Näissä piirakoissa riisipuurotäyte on leivottu kuoren sisään, kuten on aikoinaan tehty Savossa ”syrjäpiirakoita”. Tässä ohjeessani täytepuuron mukaan on sujautettu myös munavoi. Näin syntyvät kuoren sisään mehevät umpinaiset riisipiirakat.

16-20 kpl
Kuoritaikina:
3dlMyllyn Paras Ruisjauhoja
2dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
1tlsuolaa
2dlkylmää vettä
1rklrypsiöljyä
Täytepuuro:
3dlvettä
2dlMyllyn Paras Puuroriisiä
7dlmaitoa (esim. Kiehu)
¾tlsuolaa
Lisäksi:
4munaa
50gvoita
tlsuolaa
Pinnalle:
voisulaa

Valmistusohje

  1. Valmista ensin puuro. Kiehauta vesi kattilassa, lisää riisit ja anna veden imeytyä suurimoihin. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen kannen alla noin 40 minuuttia välillä sekoittaen. Mausta puuro suolalla. Anna puuron jäähtyä, jolloin se paksunee. Halutessasi voit valmistaa riisipuuron haudutuskattilassa pelkkään maitoon (1 l).

  2. Keitä munat koviksi (noin 8 min) poreilevassa vedessä. Kaada vesi pois ja anna höyryn nousta ensin pois, jäähdytä sen jälkeen kylmällä vedellä, näin kuoret irtoavat helpoiten.

  3. Kuori munat ja hienonna ne haarukalla. Sekoita joukkoon huoneenlämpöinen voi ja hiven suolaa.

  4. Valmista piiraiden kuoritaikina sekoittamalla ainekset hyvin keskenään ensin puulastalla ja sen jälkeen kädellä. Vehnäjauhot ja öljy helpottavat taikinan käsiteltävyyttä. Laita päälle muovi kuivumisen estämiseksi.

  5. Lämmitä sähköuuni 250 asteeseen tai käytä leivinuunia.

  6. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 16–20 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja paina ne mataliksi kakkaroiksi. Ajele niistä piirakkapulikalla pyöreitä kuoria (Ø 10–12 cm) käyttäen apuna jauhoja. Pinoa kuoret ja ripottele jauhoja väliin. Peitä kelmulla.

  7. Levitä työpöydälle muutama kuori kerrallaan. Lusikoi jokaisen kuoren toiselle puoliskolle iso ruokalusikallinen riisipuuroa, jätä reunat vapaiksi. Lusikoi päälle 2 tl munavoita. Taita kuorien toinen puoli päälle niin, että piiraista muodostuu puolikuun muotoisia. Painele reunat kiinni sormilla tai haarukalla tiiviisti painellen. Nostele piiraat leivinpaperin päälle pellille.

  8. Paista uunin keskitasolla noin 12–17 minuuttia. Ota pois uunista ja voitele heti voisulalla. Siirrä piirakat tarjoiluvadille, peitä leivinpaperilla ja foliolla tai liinalla.

  9. Tarjoile lämpiminä tai lämmitettyinä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy:lle

Reseptin ominaisuudet


Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)