Sulhaspiirakat

Sulhaspiirakat
1 t 10 min, josta valmisteluaika 40 min
noin 24 kpl
Kuoritaikina:
2dlvettä
½tlsuolaa
dlMyllyn Paras Ruisjauhoja
2dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
Täyte:
8dlvettä
2tlsuolaa
4dlMyllyn Paras Puuroriisiä
tai Esikypsytetty Kokonainen Ohrasuurimoita
voita
voita paistamiseen

Valmistusohje

  1. Aloita valmistamalla täyte. Kiehauta vesi ja lisää joukkoon suola ja riisi tai ohrasuurimot. Keitä hiljalleen kannen alla miedolla lämmöllä puuro kypsäksi. Sekoita täytteen joukoon voi ja anna jäähtyä.

  2. Valmista kuoritaikina sekoittamalla kaikki ainesosat tasaiseksi taikinaksi. Vaivaa taikina kiinteäksi. Tee taikinasta tanko ja jaa se samankokoisiin palasiin (noin 24 kpl). Tee palasista pallosia ja pulikoi ne pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Pidä kuoritaikina sekä valmiit kuoret peitettyinä, etteivät ne kuivu. Valmiiden kuorien väliin on lisäksi hyvä laittaa jauhoja, jotta ne irtoavat toisistaan.

  3. Täytä kuoret puurotäytteellä. Harjaa ensin kuorista ylimääräiset jauhot pois ja lusikoi sen jälkeen lusikallinen täytettä kuoren päälle. Taita taikinan reuna täytteen päälle (kuten pasteijassa) ja muotoile sulhaspiirakaksi.

  4. Paista sulhaspiirakoita voissa mieluiten valurautapannulla. Paista piirakoita miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan, kunnes ne saavat kauniin värin.

Resepti:
Pohjois-Karjalan ammattiopisto (Ilomantsi)

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (8)

Isäni suku on Viipurin maalaiskunnasta. Tätini kertoi että sulhaspiirakan nimi tulee siitä, että piirakat oli nopeita tehdä ilman leivinuunin lämmittämistä. Kun puhemies ja sulhasehdokas tulivat kosiomatkalle tytön kotiin, heti pantiin puurokattila tulelle ja kuoritaikina tekeille. Jos oli mieleinen sulhasehdokas, puuro keitettiin maitoon ja piirakan sydämeen (siis se riisipuuro) saatettiin lisätä hienoksi hakattua kananmunaa. Jos ei ollut kovin mieleinen, keitettiin puuro veteen. Piirakat paistettiin voissa pannulla, kaksi puolikuun muotoista piirakkaa vastakkain.
Meillä sanottiin keitinpiirakka
Hei, pitäiskös nämä uppopaistaa että kypsyisivät kauttaltaan (kuvassa yllä näyttäisivät osin raaoilta)
Suojärveläinen Mammani teki sulhaspiirakat aina uppopaistamalla öljyssä tai munkkirasvassa ja lisäsi melko irtonaiseksi keitettyyn riisitäytteeseen rusinoita. Ne olivat suussa sulavia.
Sulhaspiirakat paistetaan paistinpannulla voissa. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Hyvä kun käytetään oikeita nimityksiä. Sulhaspiirakoina myydään ns.pieniä karjalanpiirakoita/ns.coctailpiirakoita.
Resepti ok. Sulhas- ja karjalanpiirakat minulle tuttuja lapsesta asti, harhoittelin tekemistä jo ennen kouluun menemistäni.
Ajattelin myös kokeilla paistaa uunissa.