Leivinjauheen korvaaminen ruokasoodalla

Leivinjauhe ja ruokasooda

Miten korvaan leivinjauheen ruokasoodalla?

Leivinjauheen voi korvata hyvin ruokasoodalla, kunhan taikinassa on jotain hapanta, eli esim. piimää, jogurttia tai kermaa. Tällöin ruokasoodaa laitetaan puolet vähemmän kuin leivinjauhetta eli:
2 tl leivinjauhetta = 1 tl ruokasoodaa.

Ruokasooda sekoitetaan ensin happamaan nesteeseen ja sitten taikinaan. Jos taikinassa ei ole mitään hapanta, sitä kannattaa muunnella. Tämä auttaa siihen, että ruokasooda ei maistu valmistuneessa leivonnaisessa pistävältä.

Ruokasoodaa voi käyttää kaikkeen mihin leivinjauhettakin, mutta ongelmana on, että ruokasoodan makua saattaa jäädä.

4 munan kakkupohjan voi tehdä laittamalla hyvin vähän ruokasoodaa (½ tl) ja lisätä se poikkeuksellisesti jauhojen joukossa. Toinen vaihtoehto on lisätä 4 munan kakkupohjaan lopuksi ½ dl kermaa johon sekoitetaan ruokasooda ja samalla vehnäjauhojen lisäksi n. ½-1 dl perunajauhoja.

Artikkelin kirjoittaja

Kuluttajaneuvonta

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.