Kiisselin juoksettuminen

Vaniljakiisseli

Juoksettuuko kiisseli- yms. suurustepohjaiset ruoat, jos maistelulusikan laittaa vahingossa takaisin ruokaan?

Syljen entsyymit pilkkovat hiilihydraatteja pienemmiksi partikkeleiksi. Eli ei kannata maistelulusikkaa laittaa enää takaisin kiisseliin! Eikä se tietenkään hygieniasyistäkään ole kovin fiksua.

Syljen sisältämä amylaasientsyymi aloittaa ruoan sulattamisen eli hajoamisen. Syljen entsyymien avulla voimme mm. paremmin aistia ruokien makuja. Tästä johtuu myös se, että kun pureskelee ruisleipää pitkään suussa, se alkaa maistua makealta.

Mikäli kiisseli on kovin hapanta, amylaasientsyymi ei toimi. Tästä syystä voi johtua, että kiisseli ei aina juoksetu, vaikka sitä maistelisikin.

Artikkelin kirjoittaja

Kuluttajaneuvonta

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.