Pitkät, pimenevät illat ovat oivallista aikaa leipomiselle. Joulun jälkiruoka- ja kahvipöydässä maistuvat ihanat joululeivonnaiset: perinteiset joulutortut ovat mukana vuodesta toiseen ja nyt on hyvä hetki kokeilla myös uusia makeita ja suolaisia herkkuja.

Monet luottavat joululeivonnaisissa perinteisiin. Kahvipöytään katetaan näyttävät joulutortut ja piparit, leivonnaisissa maistuvat luumut ja rusinat. Vieraille viedään tuliaisina konvehtirasioita, joiden valikoimista jokaisella on suosikkinsa.

Sokerihiirten on taas aika kaivaa kaapistaan essut ja kaulimet. Myllyn Parhaan reseptiarkistosta löydät niin rakastetuimpien perinneleivonnaisten kuin vaihtelua kaipaavan suosikkireseptit.

 

Joulutorttu on joululeivonnaisten klassikko

Joulutorttu on suomalaisen joulupöydän vakiovieras. Suosio selittynee paitsi maulla, myös sillä, että torttu on helppo valmistaa. Tarvitset leivontaan vain vähälaktoosisia Myllyn Parhaan Torttutaikinalevyjä tai Voitaikinalevyjä, paistonkestävää luumuhilloa- tai marmeladia ja tomusokeria.

Kokeilunhaluisilla torttutuunailijoilla on rajanaan vain mielikuvitus – tortun voi täyttää vaikkapa vaniljalla ja kirsikalla, taatelilla tai aprikoosilla.

Joulutorttujen taittelu on hauskaa näpertelyä. Torttutaikinalevyt leikataan neliöiksi ja neliöiden kulmiin tehdään vinot kohti tortun keskustaa (puoliväliin). Joka toinen kulma nostetaan ylös ja painetaan alas keskelle kostutetuin sormin.

Jos haluat kokeilla tähtimuodon sijasta vaikkapa kukkaa, katso tarkemmat taitteluohjeet. Tortun viimeistelee hillo- tai marmeladinokare, joka asetellaan tortun keskelle.

Helpot joululeivonnaiset lahjaksi

Monet vierailevat joulun aikaan sukulaisilla ja tuttavilla. Mitäpä jos veisit tänä jouluna tuliaisiksi kukkien tai glögien sijasta suussa sulavia leivonnaisia?

Myllyn Parhaan suklaiset joulupiparit valmistuvat helposti ja nopeasti. Vadelmaiset lusikkaleivät ovat olleet monien suosikkeja jo vuosikymmenten ajan.  

Jouluisissa herrasväen pikkuleivissä maistuvat kaura, piparkakku ja kirsikka- tai karpalohillo, ja voi sitä onnellista, joka pääsee tänä jouluna herkuttelemaan täyteläisillä joulukarkeilla

Myös perinteiset joululimppu ja piimäkakku ovat monelle läheiselle erittäin tervetulleita joululahjoja, ja niitä on helppo leipoa useita kerralla.

Suolaisia joululeivonnaisia makeiden rinnalle

Jos haluat tänä jouluna hemmotella myös suolaisen ystäviä, löydät arkistostamme liudan hyviä ideoita. Ylimääräisen joulutorttutaikinan voi hyödyntää vaikkapa savulohi-joulutorttujen, pippurihärällä höystettyjen joulutorttujen tai juuresjoulutorttujen tekoon.

Torttutaikinasta saa taiottua myös hauskoja hyrriä, joita voi täyttää vaikkapa kinkulla tai savukalalla sekä tuorejuustolla. Ehtivämpi kokki pyöräyttää joulun kunniaksi vaikka piirakan. Tämän joulun hitti voisi olla trendikäs härkis-piirakka, joka sopii myös vegaanisille vieraille.

Aurinko pilkistelee ihanasti pilvipeitteen takaa. Maa on taas peittynyt valkoiseen lumivaippaan, joka narskuu kenkiemme alla, kun taivallamme metsätietä pitkin. Posket saavat ihanan punan, raitis ilma tekee mielelle hyvää. Kun ilta pimenee, on aika palata sisälle ja nauttia ihanista joululeivonnaisista. Joulu on vuoden paras juhla! 

Voit olla kiinnostunut myös näistä resepteistä