Joululaatikot kuuluvat erottamattomasti perinteiseen suomalaiseen jouluateriaan. Yhden suosikki on porkkana, toisen lanttu, kolmas rakastaa perunaa. Miltä maistuisi vaihteeksi vaikkapa iloinen bataattilaatikko?

Joulu on monille vuoden odotetuin juhla. Tunnelmointi käynnistyy jo marraskuussa, kun kauppojen hyllyt täyttyvät konvehtirasioista ja kaupunkeihin sytytetään välkehtivät jouluvalot. Viimeistään joulukuussa ahkerat kotikokit alkavat kaivaa reseptivarastojaan. Millaisilla herkuilla joulupöytä katetaan tänä vuonna? Selvää on, että perinteiset joululaatikot kuuluvat kattaukseen – ilman niitä joulu ei tunnu joululta. Laitetaanko tarjolle tuttua lanttulaatikkoa tai imellettyä perunalaatikkoa – vai maistuisiko vieraille tällä kertaa räväkämpi sinihomejuusto-bataattilaatikko?

Myllyn Paras tarjoaa jokaiselle joulukokkaajalle parhaimmat reseptit niin perinteisiin kuin moderneimpiinkin jouluruokiin. Myllyn Parhaan testatuilla resepteillä onnistut varmasti!

Joululaatikot valmistuvat helposti

Joululaatikoiden valmistus on monelle tapa laskeutua joulun tunnelmaan. Miten mukavaa onkaan häärätä keittiössä ja nuuhkia uunista leijailevaa porkkanan tuoksua!

Toisista laatikoiden teko saattaa etukäteen tuntua vaikealta urakalta. Siksi yllätys saattaakin olla melkoinen, kun käärii hihat ja huomaa, miten helposti perinteiset laatikot saa pyöräytettyä. Reseptiä kannattaa kuitenkin noudattaa tarkasti. Maistaminen on kaiken ruoanlaiton A ja O – tämä vanha totuus pätee myös joululaatikoiden kokkaukseen.

Muistathan myös, että joululaatikoiden valmistuksessa voi välillä myös oikaista. Kiireettömämpi kotikokki loihtii porkkanalaatikon tuoreista porkkanoista, mutta laatikko valmistuu yhtä hyvin porkkanasoseesta.

Joululaatikoiden tuunaus

Vaikka perinneruoat maistuvat vauvasta vaariin, kaipaavat jotkut porkkana-, peruna-, ja lanttulaatikoihin välillä pientä piristysruisketta.

Myllyn Parhaan kaali-porkkanalaatikossa porkkana saa kaverikseen rapean kiinankaalin, hunajaisessa porkkanalaatikossa siirappi on vaihtunut hunajaan. Riisikasvislaatikossa loistaa puolestaan porkkanan tai punajuuren lisänä jouluinen puuroriisi.

Rohkeimmat kokkaajat tarjoavat perinteisten juuresten rinnalla uudempia tuttavuuksia. Ihana bataatti-sinihomejuustolaatikko viettelee jännittävällä makuyhdistelmällään, punajuurilaatikko on iloinen väriläiskä joulupöydässä. Kokeile uusia herkkuja jo tänä jouluna!

Joululaatikot voi myös pakastaa

Jos joulun aluspäivät ovat kiireisiä, kannattaa muistaa, että joululaatikot voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen pakastuksen kestävässä vuoassa, sillä ne viihtyvät pakkasessa hyvin. Ota laatikot hyvissä ajoin sulamaan ja asettele ne tarjolle sopiviin, laakeisiin vuokiin. Kauniin väriset laatikot eivät koristeita tarvitse.  

Joululaatikoiden rinnalla voi tarjota vaikkapa perinteistä joulukinkkua, rosollia, kaloja ja jouluista mallasleipää. Jälkiruoaksi voi valita esimerkiksi joulutorttuja, pipareita, kauraisia joulukarkkeja tai iki-ihanan joulukakun.

Voit olla kiinnostunut myös näistä resepteistä