Ventaglit – Helpot italialaiset vegaaniset pikkuleivät

Ventaglit ovat italialaisia lehtitaikinasta valmistettavia pikkuleipiä, joita on herkulliseen makuunsa ja hauskaan ulkonäköönsä nähden rikollisen helppo valmistaa. Pariin pellilliseen suunmyötäisiä vegaanisia pikkuleipiä ei tarvita kuin paketillinen uutta palmuöljytöntä Myllyn Paras lehtitaikinaa ja pari desiä sokeria.
Italiankielisen nimensä nämä helpot pikkuleivät ovat saaneet tuuletinta (ventaglio) muistuttavasta ulkomuodostaan. Kyse ei ole suinkaan Italialle uniikista leivonnaisesta, sillä sama pikkuleipä tunnetaan esimerkiksi Ranskassa nimellä palmier (palmun lehvät) ja englanninkielisissä maissa nimillä elephant ears ja little hearts. Perimätiedon mukaan kyseinen pikkuleipä on alunperin kotoisin juurikin Ranskasta, jossa leipurit keksivät kätevän tavan hyödyntää ylijääneet lehtitaikinan suikaleet kierittämällä niistä pikkuleipiä.
Ventagli-pikkuleipien ainekset
1 pkt (500 g) Myllyn Paras Palmuöljytön Lehtitaikina
n. 1,5-2 dl sokeria
Sulata palmuöljyttömät lehtitaikinalevyt paketin ohjeen mukaisesti.
Levitä leivonta-alustalle reilusti sokeria ja aseta lehtitaikinalevyt sokerin päälle ja painele kevyesti. Levitä sokeria myös
taikinalevyjen päälipuolille.
Rullaa jokainen taikinalevy seuraavalla tavalla:
1. Käännä molemmat lyhyemmät sivut sisään noin 1,5 cm matkalta
2. Rullaa taikinaa tasaisesti molemmista suunnista niin, että rullat kohtaavat taikinalevyn keskellä
3. Käännä rullattu taikinalevy niin, että taitoskohta on sivulla ja painele kevyesti tiiviimmäksi
4. Kiedo rullat muovikelmuun ja laita 20 minuutiksi jääkaappiin
Laita uuni kuumenemaan kiertoilmalla 185 tai tasalämmöllä 200 asteeseen.
Levitä leivinpaperit kahdelle uunipellille.
Ota taikinarullat jääkaapista ja leikkaa terävällä veitsellä taikinasta noin 1,5 cm leveitä siivuja.
Asettele pikkuleivät pellille harvakseltaan. Avaa hiukan taitoksia laajemmaksi ja päällystä jokainen pikkuleipä annoksella sokeria.
Paista pikkuleipiä uunissa noin 15-20 minuuttia. Tarkkaile paistumista ja käännä pellit tarvittaessa, jotta saat tasaisemman paiston. Valmiit ventaglit ovat vaaleanruskeita, lehtitaikina on paistunut rapeaksi ja sokeri on reunoilta paahtunutta. Ole tarkkana viimeisten minuuttien aikana, sillä sokeri voi hyvin helposti paahtua liikaa ja mausta tulla kitkerä. Toisaalta pikkuleipiä ei saa ottaa uunista myöskään liian aikaisin, jotta lehtitaikina ei jää keskeltä liian pehmeäksi.
Anna ventaglien jäähtyä täysin ennen tarjoilua tai säilömistä. Ventaglinit säilyvät hyvin ilmatiiviissä rasiassa.
Kommentteja ja keskustelua