Italialainen pastasalaatti ja campanjalaisittain marinoidut munakoisot

Italialainen salaatti on useimmiten yksinkertaisuuden juhlaa. Erilaisia aineksia on yhdessä salaatissa usein vain muutamia, mutta muunneltavuus on sen sijaan loputon. Lukumäärän sijaan salaateissa panostetaan raaka-aineiden laatuun, paikallisuuteen ja tuoreuteen, joka on tietysti suhteellisen helppoa maassa, jossa monet vihannekset ja hedelmät kasvavat kesäisin melko pienellä vaivalla. Suomessakin kesä on ehdotonta tuoreiden, omasta kasvimaasta, torilta tai lähikaupasta peräisin olevien kasvisten parasta sesonkia. Kesäisin suomalaiset syövät moninkertaisen määrän erilaisia kasviksia ja hedelmiä muihin vuodenaikoihin verrattuna. Eikä tämä ole ihme, sillä kyllähän tuoreet kesän kasvikset vain maistuvat paremmalle.
Alkukesä on meillä vielä kasvun odotteluvaihetta, joten kesän alkuun sopii mainiosti klassinen caprese-henkinen pastasalaatti ja etelä-italialaisittain herkulliseksi marinoidut munakoisot: melanzane a scapece.
In, a tai alla scapece on termi, joka tarkoittaa ainesten, useimmiten kasvisten maustamista marinoimalla ne oliiviöljyn, valkoviinietikan, valkosipulin, suolan ja yrttien kera. Metodi on tunnettu jo antiikin aikana ja vastaava tapa tunnetaan esimerkiksi myös espanjalaisessa ruokaperinteessä. Italiassa scapece-tyylillä marinoituja kasviksia tarjoillaan etenkin Campanjan alueella, antipastona tai contornona, eli pääruuan lisukkeena. Alueen suosituin scapece-ruokalaji on pannulla paistetuista kesäkurpitsasiivuista valmistettava ja tuoreella mintulla maustettu zucchine a scapece. Kesäkurpitsojen ja maailmankuulujen tomaattiensa lisäksi eteläinen Italia rakastaa tasapuolisesti myös munakoisojaan ja omien empiiristen kokemusteni perusteella nostaisin munakoisosta valmistuvan melanzane a scapecen jopa kesäkurpitsaversion edelle.
Italialainen pastasalaatti
300 g Myllyn Paras Täysjyvä Fusilli Makaronia
4 isoa tomaattia
2 palloa mozzarellaa
tuoretta basilikaa
Laadukasta extra virgin oliiviöljyä
suolaa
Keitä pasta suolatussa vedessä paketin ohjeen mukaan. Kaada siivilään ja jäähdytä pasta valuttamalla kylmää vettä siivilän läpi.
Pastan keittyessä huuhtele ja pilko tomaatit. Leikkaa tomaateista siivuja, lohkoja tai reiluhkon kokoisia paloja. Laita tomaatit pieneen kulhoon, valuta päälle reilu loraus oliiviöljyä ja lisää hyppysellinen suolaa. Sekoita kevyesti. Tämä pieni maustumisvaihe pehmentää tomaatteja ja saa tomaatin maun puhkeamaan täyteen kukkaan.
Valuta ja kuivaa mozzarellapallot. Leikkaa juustoista siivuja tai paloja oman maun mukaan.
Kun pasta on valmista kokoa salaatti.
Laita pasta salaattikulhoon, nostele tomaatit ja mozzarellapalat pastan päälle. Asettele 4-5 basilikanlehteä päällekkäin leikkuulaudalle ja rullaa ne tiukaksi pötköksi. Leikkaa veitsellä basilika ohuiksi suikaleiksi ja lisää suikaleet kulhoon. Valuta tomaateista jäänyttä nestettä salaattikulhoon ja sekoita huolellisesti, mutta hellästi.
Nostele marinoituja munakoisoviipaleita salaatin päälle ja viimeistele salaatti reilulla nipulla basilikan lehtiä.
Melanzane a scapece - napolilaisittain marinoidut munakoisot
2-4 munakoisoa, lajista ja koosta riippuen
1,5 dl extra virgin oliiviöljyä
1,5-2 rkl valkoviinietikkaa
1 valkosipulinkynsi silputtuna
kuivattua oreganoa
suolaa
Valitse vihannesosastolta mahdollisimman pieniä ja napakalta tuntuvia munakoisoja. Jos valikoimassa on pieniä sisilialaisia tai pitkän mallisia japanilaisia munakoisoja, ota niitä.
Huuhtele munakoisot ja leikkaa päät pois, älä kuori.
Leikkaa munakoisot koosta ja muodosta riippuen joko lohkoiksi, paksuhkoiksi siivuiksi tai kuutioiksi. Palat menevät jonkin verran kasaan keittämisen ja marinoinnin yhteydessä, joten niistä ei kannata leikellä liian pieniä.
Laita kattilaan sen verran vettä, että se riittää munakoisojen upottamiseen. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää reilu hyppysellinen merisuolaa. Veden tulisi maistua selkeästi suolaiselta.
Kippaa munakoisopalat kattilaan ja anna kiehua noin 5-10minuuttia. Jos olet onnistunut löytämään pieniä sisilialaisia tai japanilaisia munakoisoja, niille riittää lyhyempi keittoaika. Perinteiset munakoisot saavat kiehua hiukan pidempään.
Kaada pehmentyneet munakoisopalat siivilään ja anna jäähtyä jonkin aikaa.
Valmista marinadi, kun odottelet munakoisojen jäähtymistä.
Sekoita öljy, valkoviinietikka ja valkosipulisilppu huolellisesti. Lisää pari ripausta oreganoa ja hiukan suolaa. Maistele.
Munakoisot imevät itseensä paljon makua, joten marinadin pitäisi maistua melko voimakkaalta. Lisää etikkaa ja mausteita tarpeen ja oman maun mukaan.
Kun munakoisopalat ovat sen verran jäähtyneet, että niihin kärsii koskea sormilla, puristele niistä ylimääräisiä nesteitä talouspaperipalojen välissä. Asettele munakoisopalat laakeaan astiaan niin, että ne eivät ole toistensa päällä ja lusikoi tai valuta marinadi palojen päälle.
Anna makujen imeytyä vähintään 2 tuntia tai yön yli jääkaapissa. Ota munakoisot huoneenlämpöön vähintään 30 minuuttia ennen tarjoilua, jotta ne eivät ole jääkaappikylmiä.
Kommentteja ja keskustelua