Italialainen appelsiinikakku ciambella all'arancia

Ciambella on italialainen jokakodin kuivakakku. Renkaan muotoinen, suurta donitsia muistuttava kakku on helpohko valmistaa ja maustaa eri tavoin.
Yleensä ciambellat maustetaan appelsiinilla, sitruunalla, suklaalla, pähkinöillä tai manteleilla. Italiassa ciambellaa on tarjolla usein aamupalalla ja merendana, eli pienenä välipalana kahvin kera.
Ciambella leivotaan reiällisessä, perinteistä suomalaista kuivakakkuvuokaa suoraviivaisemmassa kakkuvuuassa. Jos oikeanlaista vuokaa ei satu kaapista löytymään, eikä uudelle vuualle ole tilaa niin ciambellan voi leipoa myös tavalliseen kuivakakkuvuokaankin. Muoto ei ehkä tällöin vastaa autenttista ciambellaa, mutta maku on varmasti ihan yhtä hyvä.
Ciambella all'arancia
300 g Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho
200 g sokeria
180 g voita
3 kananmunaa
2 appelsiinia
5 g (1,5 tl) leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
Voitele reiällinen irtopohjavuoka (24 cm) tai perinteinen kuivakakkuvuoka ja laita uuni kuumenemaan 175 asteesen.
Kuori ja putsaa appelsiinit huolellisesti. Poista myös mahdolliset siemenet. Soseuta appelsiinit blenderissä karkeaksi murskaksi. Kahdesta appelsiinista tulee murskaa noin 200 grammaa.
Sulata voi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen taikinaan lisäämistä.
Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe ja hyppysellinen suolaa.
Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöiset kananmunat vaahdoksi yleiskoneen vispilällä noin 4-5 minuuttia.
Valuta voi mukaan ohuena nauhana ja anna yleiskoneen vispata vielä minuutti.
Kääntele jauhot sokeri-muna-voi-seokseen ja lisää lopuksi appelsiinimurska. Sekoita taikinaa vain sen verran, että siitä tulee yhtenäistä ja kuohkeaa.
Valuta taikina vuokaan ja tasoita pinta.
Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Voit tarkistaa ciambellan kypsyyden puutikulla tai veitsen kärjellä. Jos keskelle työnnetty tikku tulee puhtaana ulos ja kakku alkaa olla irti vuuan reunoista, ciambella on valmis.
Anna kakun jäähtyä 10 minuuttia ennen vuuan avaamista tai kakun kippaamista.
Viimeistele täysin jäähtynyt ciambella tomusokerilla tai tomusokerista ja vedestä valmistetulla kuorrutteella. Kattauksesta yli jäänyt kakku kannattaa säilyttää jääkaapissa, jossa kakun maku tiivistyy entisestään.
Kommentteja ja keskustelua