Cialedda-salaatti paistetulla riisillä

Monelle meistä italialaisen leipäsalaatin synonyymi on panzanella. Näin onkin Toscanassa ja kenties Roomassa ja vielä Emilia Romagnankin alueella, mutta etelään mentäessä salaatit ja nimet alkavat muuttua. Esimerkiksi Napolin alueen oma leipäsalaatti on Caponata Napoletana ja Apuliassa se on La Cialledda.
La Cialledda on leipäsalaateista ehkä se yksinkertaisin ja luonteeltaan mutkattomin. Askeettisimillaan se sisältää vain rustiikkista jo hiukan kuivahtanutta apulialaista leipää, paljon tomaattia ja kuivattua oreganoa. Cialeddaan lisätään usein oliiveja, sipulia ja paikallista carosello-nimistä vihannesta. Carosello on vähän kuin melonin ja kurkun risteytys, jota ei suomalaisten kauppojen vihannesosastoilta löydy. Carosellon voi hyvin korvata tuoreella kotimaisella kurkulla. Cialeddan kohdalla yksinkertaisuus korostuu myös siinä, että salaattiin ei tehdä panzanellasta tuttua viinietikka-pohjaista kastiketta. Cialeddan kohdalla luotetaan tomaatin kykyyn mehustaa salaattia tarpeeksi yhdessä oliiviöljyn ja suolan kanssa.
Joskus hyväksi havaittuihin perusjuttuihin pitää saada hiukan lisää kierrettä. Silloin otetaan kaksi yksinkertaista asiaa ja yhdistetään niistä kolmas. Tässä tapauksessa oli aika korvata cialeddan leipäpalat jollain muulla ja mikäpä korvaajaksi sopisi paremmin kuin rapeaksi paistettu riisi.
Paistettu riisi
2 dl Myllyn Paras Basmatiriisiä
3 tl maissitärkkelystä
1 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
Keitä riisi ja valuta se kylmällä vedellä.
Sekoita maissitärkkelys ja suola riisin joukkoon.
Mittaa rypsiöljy paistinpannulle ja laita pannu kuumenemaan reilulle keskilämmölle. Paistamiseen kannattaa käyttää isoa ja tarttumattomaksi pinnoitettua paistinpannua. Jos pannuvalikoimasta ei löydy isoa pannua, riisi kannattaa paistaa kahdessa tai useammassa erässä.
Kun öljy on kuumaa, kippaa riisi pannulle. Levitä riisi lastan avulla ohueksi ja tiiviiksi kerrokseksi. Anna paistua noin 10-15 minuuttia. Käännä "riisikiekko" ympäri ja paista myös toinen puoli.
Kääntäminen onnistuu helposti asettamalla pannun päälle samankokoinen lautanen ja kiepauttamalla pannu ylösalaisin. Riisikiekko putoaa lautaselle paistettu puoli ylöspäin ja nyt sen voi liu´uttaa takaisin pannulle. Kääntövaiheessa kannattaa olla huolellinen, sillä pannulta voi pudota kuumaa riisiä, jos lautanen ei ole aivan pannun kokoinen.
Kääntämisiä voi tehdä paistamisen kuluessa useamman kierroksen, jos näyttää ettei riisi ole vielä paistunut riittävästi.
Anna valmiin riisikiekon jäähtyä ennen salaattiin sekoittamista.
Muut ainekset
4-5 tomaattia
kevätsipulia
mustia oliiveja
kurkkua
kuivattua oreganoa
tuoretta lehtipersiljaa
suolaa ja mustapippuria
extra virgin oliiviöljyä
Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja laita kulhoon. Sekoita tomaatteihin ripaus suolaa, jotta ne alkavat mehustua.
Siivuta oliivit ja leikkaa sipulista ohuen ohuita renkaita. Käytä oliiveja ja sipulia omien makumieltymystesi mukaan.
Leikkaa pätkä kurkkua pieniksi kuutioiksi.
Sekoita muut kasvikset tomaattien joukkoon.
Lisää reilusti kuivattua oreganoa, muutama rouhaisu mustapippuria ja pieni loraus oliiviöljyä. Sekoita huolellisesti ja anna makujen tiivistyä 10-15 minuuttia.
Murra riisikiekko leipämäisiksi paloiksi ja sekoita palat salaatin joukkoon. Anna maustua vielä 5 minuuttia ja lisää lopuksi lehtipersiljaa salaatin päälle.
Tarjoile heti.
Kommentteja ja keskustelua