Ruokaa yhdelle – katso mainiot ideat ja reseptit

Yhden hengen talouksien määrä kasvaa koko ajan. Tällä hetkellä eniten talouksista on nimenomaan yhden hengen talouksia: 1,2 miljoonaa. Se on niinkin paljon kuin 44 prosenttia kaikista asuntokunnista. Silti ruokaa myydään edelleen eniten neljän hengen talouskokoa ajatellen. Tähän juttuun olen kerännyt ideoita ja reseptejä yhden hengen kokkailuun ja ruokailuun. Mitä kannattaa tehdä itse? mitä ostaa valmiina? mitä pakastaa? miten saa ruokaan ja ruokailuun näyttävyyttä, kun syö yksin?
Vinkkejä yksinasuvalle:
- Valitse vaihtelevia, monipuolisia ja värikkäitä ruokia - ruokailu on oma herkkuhetkesi.
- Satsaa raaka-aineiden laatuun ja hyvään energia- ja ravintoainetiheyteen.
- Sujauta viikkoon 1–2 kasvispäivää, kahdesti kalaa ja halutessasi kerran lihaa, sekä monipuolisesti värikkäitä kasviksia, perunoita, täysjyväpastaa ja suurimoita.
- Koristele ruoka-annokset ruoan omilla raaka-aineilla tai yrteillä - satsaa silmän iloon.
- Täydennä aterioita tuoreella tummalla leivällä tai kauraleivällä tai syö leipää välipaloina.
- Piristä päivää: muista välillä pöytäliinat, kauniit lautaset, lasit ja ruokailuvälineet sekä lautasliinat.
- Pidä terveellistä syötävää, esimerkiksi pilkottuja hedelmiä esillä, sillä pitkät välit ruokailussa väsyttävät.
- Laita kannuun vettä. Mikäli pelkkä veden juominen tuntuu tylsältä tai vettä ei tule juotua, lisää veden joukkoon sitruunaviipaleita, kurkkuviipaleita tai tuoreita yrttejä.
- Pidä ainakin välillä kukkia pöydällä.
- Muista herkutella silloin tällöin, mikäli se piristää mieltäsi.
- Kutsu ystäviä kylään tai tehkää ruokatarjoilu vuorotellen ystävien kanssa, vaihteluna vaikka kerran viikossa.
Puuroa, leipää, kananmunaa, jogurttia tai smoothieta, tuoremehua tai hedelmä, kahvia tai teetä – aamuateria on suurimmalla osalla suomalaisia melko samanlainen riippumatta siitä, asuuko taloudessa yksin vai onko porukkaa enemmän. Tosin kokemusteni mukaan harva jaksaa keittää itselleen aamupuuroa yksin syödessään kattilassa, koska mikroaaltouuni on niin kätevä eikä tiskiä ei synny niin paljoa. Yhden hengen mikropuuroja valmistettaessa on hyvä muistaa vaihtelu, jotta aamut eivät muodostu aterioiltaan tylsiksi. Tässä seuraavaksi kerron vinkkini viikon jokaiselle arkiaamulle yhden hengen puuroista tai vastaavista aamupaloista.
Maanantaiaamun helpotus on jo sunnuntai-iltana jääkaappiin valmiiksi sekoitettu Mustikkatuorepuuro. Tekeminen on helppoa: sekoita kaikki aineet keskenään illalla kulhossa ja nosta jääkaappiin turpoamaan. Jos tuorepuuro on aamulla liian paksua, lisää joukkoon vähän maitoa tai piimää. Lisää mustikat ennen nauttimista.
Yksi tapa helpottaa yksineläjän arkea on pitää esimerkiksi kerran viikossa päivä, jolloin valmistaa ruokia koko viikolle tai ainakin useammalle päivälle.
Osta esimerkiksi 400 g jauhelihaa tai yksi iso pakkaus nyhtökauraa tai kaurajauhista. Valmista siitä 3–4 eri ruokaa: paista koko jauheliha ja mausta se miedosti. Jaa jauheliha eriin ja valmista yhdestä erästä pieni annosvuoka makaronilaatikkoa, yhdestä pieni annos makaroni-jauheliha-kasvisseosta ja mausta loppu jauheliha esimerkiksi tortillan tai paprikan täytteeksi. Tai valmista isompi annos jauhelihakastiketta ja käytä sitä eri ruokiin pastan, perunan, kasvisten, suurimojen tai riisin kanssa. Voit myös pakastaa jauhelihakastiketta tai paistettua ja maustettua jauhelihaa, jolloin ruokaa on nopeampi jatko-valmistaa. Katso maistuva Jauhelihakastike-resepti tästä.
Käteviä yhden hengen ruokia ovat suolaiset lounaspuurot, savory oats ja ylipäätään erilaiset kulhoruoat, jotka ovat lisäksi nyt muodikkaita. Tattarihiutaleista valmistat venäläistyyppisen tattaripuuroruoan nopeasti. Jos paistat sipulin ja kaalin rypsiöljyssä, saat ruoasta vegaanisen. Katso Lehtikaali-tattaripuuro, suolainen lounaspuuro venäläiseen tapaan -resepti tästä. Riisihiutaleista valmistat taasen pikarisoton tyylisien lounaspuuron nopeasti kulhoon. Kuten edellä, tässäkin hiutaleita käyttämällä loihditaan suolainen lounas yhdelle. Mikäli haluat käyttää reseptiin lämminsavulohen tilalle raakaa lohta, laita se kypsymään ruoan joukkoon heti alkuvaiheessa. Pikarisotto lohella, suolainen lounaspuurokulho italialaiseen tyyliin löytyy tästä.
Yksineläjä voi syödä ainakin vaihteeksi muitakin kuin kaupan valmiita välipaloja. Esimerkiksi itse tehty kylmänä nautittava mannaherkku sopii välipalaksi tai jälkiruoaksi.
Keitä mannasuurimot ensin soija- tai kookosmaidossa puuroksi mikroaaltouunissa. Syö puolet puurosta sellaisenaan kuumana, vaikkapa aamulla tai illalla ja lisää toiseen puoleen suklaa ja muut ohjeen maustavat aineet ja anna jäähtyä. Mannaherkun voi valmistaa lasipurkkiin tms. tölkkiin ja ottaa mukaan evääksi. Suklainen mannaherkku yhdelle-resepti löytyy tästä. Ohje on maidoton ja makeutusaineena siinä on hunaja. Maistuva välipala syntyy itse tehdystä kauracruchysta tai -granolasta. Kun valmistat sitä annoksen, voit laittaa osan tiiviiseen purkkiin, josta sitä voi ottaa esimerkiksi jäätelön, marjojen tai hedelmien päälle.
Yksineläjä voi myös leipoa itselleen, vaikkapa mustikkapiirakan. Voit toki leipoa ison marjapiirakan ja lohkoa sen valmiiksi palat irralleen, jolloin voit ottaa aina halutessasi yhden palan sulamaan. Tai voit kätevästi valmistaa vain yhden hengen annoksen piirakkaa. Nopea tässä kerrottava pieni mustikkapiirakka valmistuu ilman uunia, sillä piirakan muruseos paistetaan pannulla ja piirakka kypsyy muutamassa minuutissa mikroaaltouunissa maukkaasta kaura-ruismurusta. Piirakkaan sopivat tuoreet tai pakastetut mustikat. Jos käytät pakastemustikoita, ne kannattaa laittaa piirakkaan kohmeisina. Katso tästä, miten syntyy Nopea mustikkapiirakka ilman uunia -yksi pieni piirakka, jonka halkaisija on 10–12 cm.
Herkullisia ruokahetkiä!
Kommentteja ja keskustelua