Itse tehdyt keksijäätelöt filotaikinasta

Itse tehdyt keksijäätelöt filotaikinasta

Vaikka Suomen kesä on vähitellen kääntymässä syksyyn ja ennätyspitkä hellekausi on päättynyt, jäätelökausi jatkuu ympäri vuoden. Nyt kun jäätelökioskit on jo ehditty kiertää, pehmikset herkuteltu ja artesaanigelatot maisteltu, on sopiva aika ihastuttaa  jäätelöllä kotioloissa.

Ohuen ohut ja uunissa rouskuvan rapeaksi paistuva Myllyn Paras filotaikina sopii kotikeittiössä helposti valmistuvien keksijäätelöiden kuoriksi. Sipaisemalla filoarkkien väliin appelsiinin kuorella ja hunajalla maustettua pistaasivoita saadaan jäätelöön ripaus eksotiikkaa ja raikasta  makua. Nämä keksijäätelöt voi valmistaa niin itsetehdystä jäätelöstä kuin kaupasta löytyvästä valmisjäätelöstäkin.

Keksijäätelöt
 
1 pkt Myllyn Paras filotaikina
100 g kuorittuja pistaasipähkinöitä
150 g voita tai margariinia
3 rkl juoksevaa hunajaa
2 appelsiinin kuori raastettuna
jäätelöä

Sulata ja käsittele filotaikinaa pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Valmista pistaasitäyte

Kuumenna uuni 180 asteeseen ja paahda pistaasipähkinöitä uunipellin päällä 5-10 minuuttia. 
Murskaa pähkinät blenderissä ja lisää mukaan hunaja ja appelsiinin kuoriraaste. Aja ainekset tasaiseksi massaksi. Lisää sulatettu voi seokseen ja blendaa vielä hetki. Täytteen tulisi olla valuvaa ja helposti levitettävää.

Avaa filoarkkikäärö ja levitä yksi filoarkki leivonta-alustalle. Voitele arkki pistaasivoilla ja aseta toinen filoarkki voidellun arkin päälle, painele kevyesti ja levitä taas kerros täytettä. Tee vielä kolmas kerros ja laita viimeiseksi neljäs filoarkki, jonka päälle ei enää tule pistaasivoita.
Leikkaa filopino pituussuunnassa kolmeen yhtä leveään suikaleeseen ja suikaleet viiteen yhtäsuureen palaan. Arkkipinon reunat voi ensin suoristaa leikkaamalla ne veitsellä tasaiseksi.

Toista tämä jäljelle jääneiden arkkien kanssa.

Asettele palat leivinpaperilla päällystetyille uunipelleille ja paista 180 asteisessa uunissa noin 8-10 minuuttia. Anna valmiiden filoruutujen jäähtyä täysin ennen jäätelön lisäämistä.

Leikkaa jäätelöstä filoruutujen kokoisia siivuja ja aseta jäätelöpalat kahden filoruudun väliin. Tarjoile heti. Keksijäätelöiden keralla voi tarjota esimerkiksi paahdettuja pähkinöitä, tuoreita marjoja tai hedelmälohkoja.

Sesonki:

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.