Sämpylät

Sämpylät
1 t 30 min, josta valmisteluaika 20 min

Tässä sämpyläreseptissä käytetään monia jauhoja ja lopputulos on todella maukas. Jos haluat oppia valmistamaan yksinkertaiset perussämpylät, kokeile helppoa ja yksityiskohtaista sämpyläreseptiämme!

15-20 kpl

Valmistusohje

  1. Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, jauhot ja auringonkukansiemenet / kaurahiutaleet vähitellen ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi.

  2. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen).

  3. Jaa kohonnut taikina 15-20 osaan ja pyörittele ne sämpylöiksi. Anna niiden kohota kaksinkertaisiksi peitettynä lämpimässä paikassa.

  4. Koristele sämpylät halutessasi siemenillä. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (53)

Reseptissä on aivan liikaa jauhoja!
Todella suuri annos esim. suuremmalle porukalle. Irkku
Olen tehnyt n. 5000-7000 sämpylää tämän reseptin eri versioilla kotiin ja juhliin viimeisen 10 vuoden aikana. Itse teen pari muutosta: vähemmän jauhoja, öljynä oliiviöljyä ja hieman enemmän kuin reseptissä, enemmän hiutaleita (yleensä ruis, mutta kaura sopii myös) ja ensimmäinen nostatus ajan kanssa vesihauteessa, kulho peitetty kelmulla. Tehostaa nostatusta. Nostatuksiin sekä pellillä että kulhossa riittävästi aikaa (tunti kumpaankin tms). Sämpylöiden muotoilussa käytän jauho-ruishiutaleseosta runsaasti. Tykkään itse paistaa pohjan hieman ruskeaksi, jolloin kuoresta tulee ihanan rapea, mutta lyhyempikin paistoaika riittää. Silloin ovat vain pehmeitä. Resepti on hioutunut ajan kanssa mielestäni paremmaksi, makuasia toki. Kahden eri jauhon käyttö ei ole välttämätöntä mielestäni, pelkkä puolikarkea riittää. Erittäin hyvä pohjaresepti.
Hampunsiemeniä ja kroppa kiittää.
Vahva oliiviöljy sopi sämpylöihin täydellisesti. Hyvä resepti.
Paras sämpyläresepti ikinä!!:)
Taikina kohoamassa!
Ihana resepti! Juuri on kohoamassa.
Ihana resepti! Tein tästä paljon ihania sämpylöitä.
kiitos ohjeesta! Juuri ovat kohoamassa, laitoin 6 dl ruisjauhoja, 3 dl ruisleseitä ja 3 dl hiivaleipäjauhoja sekä pellavansiemeniä, välillä näinkin, katsotaan mitä tulee;)

Pages