Helpot ja maukkaat sämpylät

Näin leivot Myllyn Paras sämpylöitä
1 t 10 min, josta valmisteluaika 1 t
  • Itse tehdyt sämpylät maistuvat ihanilta ja tuovat mahtavan tuoksun keittiöön! Tämä ohje on erinomainen perusohje sämpylöiden tekoon. 
  •  
  • Anna kiireen unohtua ja nauti rauhallisesta taikinan vaivaamisesta ja sämpylöiden pyörittelystä! 
15-25 kpl
5dlmaitoa tai vettä
50ghiivaa
2tlsuolaa
1rklsiirappia
50gvoita, margariinia tai öljyä
n.10dlMyllyn Paras Sämpyläjauhoseosta

Valmistusohje

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät.

  2. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa. Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen.

  3. Anna sämpylöiden kohota hyvin peitettynä. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

VINKKI 1: Vaihtelua sämpylöihin saat lisäämällä taikinaan: juustoraastetta/tuorejuustoa, porkkanaraastetta, siemeniä, Myllyn Paras Hiutaleita, Myllyn Paras Leseitä, mausteita/yrttejä, rusinoita tai pähkinä-/mantelirouhetta.

VINKKI 2: Vaihtelua sämpylämuotoihin: kierre, solmu, rinkeli, apilanlehti kolmesta pikkusämpylästä, sisarussämpylät(pellillinen), matala rieskamainen, kirjaimet tai numerot.

 

MYLLYN PARHAAN SÄMPYLÄVINKKEJÄ:

  • Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu. Kuivahiiva vaatii lämpimän, n. 45-asteisen taikinanesteen.
  • Löysähköstä taikinasta voit kokeilla ruukkusämpylöitä tai taikinan levittämistä uunipellille.
  • Säilytetyt jauhot kuivuvat, joten niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja.
  • Hyvä kohotuspaikka sämpylöille on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai uunipelti altaan päälle, näin kohotus nopeutuu. Tai kokeile laittaa taikinakulho vedottomaan tilaan, kuten mikroaaltouuniin (uunia ei saa tällöin laittaa päälle!).
  • Maidottoman ja laktoosittoman sämpylätaikinan saat käyttämällä taikinanesteenä vettä tai kasvislientä ja kasvimargariinia.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (91)

Hyvä ohje ja kohosi hyvin.Laitoin 3 kpl 7g kuivahiivapussia, Leivoin sämpyläjauhoihin ja gluteenittomaan kauramysliin.Nam!
Hyvä perusta josta varioida. Teen sämpylät joka kerta eri jauhoista ja eri tyylillä, riippuen käytettävissä olevista aineksista. Tärkeintä on jättää taikina tarpeeksi löysäksi ettei sämpylöitä tule kivikovia tappovälineitä. Itse en vaivaa laisinkaan vaan sekoitan puuhaarukalla, kohotan, muotoilen jauhojen kanssa palikaksi ja leikkaan suorakaiteen muotoiset sämpylät suoraan pellille.
Jätin taikinan aika löysäksi. Kohosi kulhossa hyvin. Pellillä ei ehtinyt kauaa kohoamaan ennen kuin uuni oli valmis. Ohje epäselvä tuossa kohdassa "kohota hyvin peitettyinä" - pitääkö ne kohottaa hyvin mutta peitettyinä vai pitääkö ne kohottaa ja hyvin peitettynä...?
Sämpylät kohotetaan hyvin esim. leivinliinalla peitettynä. Terveisin, kuluttajaneuvonta
En ymmärrä. Taikina kohosi, mutta oli niin tahmeaa, ja kun jotain yritti tehdä niin lössähti. Ohjeen mukaan tein, mutta silti ei onnistu. No katsotaan, mitkä "patalappu" sämpylät tulee.
Tosi hyviä ja helppo tehdä
OK resepti!
Hyvä taikina
Minä teen aina nuo sämpylät. Tosin olen hieman muuttanut reseptiä. Käytän kuivahiivaa ja en lisää rasvaa tai öljyä. Taikina on lämmin ja nopeasti nousee ilman lämmintä alustaa.
Laitoin pussin kuivahiivaa. Taikina ei noussut yhtään. Siis ei yhtään. Nesteseoksena puolet vettä ja puolet kookosmaitoa.

Pages