Helpot ja maukkaat sämpylät

Näin leivot Myllyn Paras sämpylöitä
1 t 10 min, josta valmisteluaika 1 t
  • Itse tehdyt sämpylät maistuvat ihanilta ja tuovat mahtavan tuoksun keittiöön! Tämä ohje on erinomainen perusohje sämpylöiden tekoon. 
  •  
  • Anna kiireen unohtua ja nauti rauhallisesta taikinan vaivaamisesta ja sämpylöiden pyörittelystä! 
15-25 kpl
5dlmaitoa tai vettä
50ghiivaa
2tlsuolaa
1rklsiirappia
50gvoita, margariinia tai öljyä
n.10dlMyllyn Paras Sämpyläjauhoseosta

Valmistusohje

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät.

  2. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa. Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen.

  3. Anna sämpylöiden kohota hyvin peitettynä. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

VINKKI 1: Vaihtelua sämpylöihin saat lisäämällä taikinaan: juustoraastetta/tuorejuustoa, porkkanaraastetta, siemeniä, Myllyn Paras Hiutaleita, Myllyn Paras Leseitä, mausteita/yrttejä, rusinoita tai pähkinä-/mantelirouhetta.

VINKKI 2: Vaihtelua sämpylämuotoihin: kierre, solmu, rinkeli, apilanlehti kolmesta pikkusämpylästä, sisarussämpylät(pellillinen), matala rieskamainen, kirjaimet tai numerot.

 

MYLLYN PARHAAN SÄMPYLÄVINKKEJÄ:

  • Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu. Kuivahiiva vaatii lämpimän, n. 45-asteisen taikinanesteen.
  • Löysähköstä taikinasta voit kokeilla ruukkusämpylöitä tai taikinan levittämistä uunipellille.
  • Säilytetyt jauhot kuivuvat, joten niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja.
  • Hyvä kohotuspaikka sämpylöille on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai uunipelti altaan päälle, näin kohotus nopeutuu. Tai kokeile laittaa taikinakulho vedottomaan tilaan, kuten mikroaaltouuniin (uunia ei saa tällöin laittaa päälle!).
  • Maidottoman ja laktoosittoman sämpylätaikinan saat käyttämällä taikinanesteenä vettä tai kasvislientä ja kasvimargariinia.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (83)

Hyvä taikina
Minä teen aina nuo sämpylät. Tosin olen hieman muuttanut reseptiä. Käytän kuivahiivaa ja en lisää rasvaa tai öljyä. Taikina on lämmin ja nopeasti nousee ilman lämmintä alustaa.
Laitoin pussin kuivahiivaa. Taikina ei noussut yhtään. Siis ei yhtään. Nesteseoksena puolet vettä ja puolet kookosmaitoa.
Heippa, Huomioitko että kuivahiiva käytettäessä nesteen lämpötilan on oltava 42-45 astetta.
Halutessasi saat himmeän kiillon sämpylöihisi voitelemalla ne ennen uuniin laittoa seoksella jossa on puolet vettä ja puolet kananmunaa. Leipuri
Ohje oli helppo ja simppeli, itse korvasin normaalin hiivan kuivahiivalla. Sämpylätkin olivat ihanan maukkaita. Nam!
Maidon tilalla voi myös käyttää kasvi"maitoja", esim kaurajuomaa. Itsellä kokeilussa Oatlyn IKaffe :)
ONNISTUI TULI HYVIÄ ENSI KERTAA TEIN
Aivan fantastistisia sämpylöitä! Hyvä ohje Myllyn Parhaan sämpyläjauhopussin kyljessä! Siirappina minulla tumma leipäsiirappi. Tein litran taikinan, puolet maitoa ja puolet vettä. Kaksi kuivahiivapussia. Ohje: 0,5L nestettä/1 hiivapussi. Kaksinkertainen kohotus, a 30min tärkeä!
Mitä siirappia pitää käyttää. Tummaa vai vaaleaa

Pages