Helpot ja maukkaat sämpylät

Näin leivot Myllyn Paras sämpylöitä
1 t 10 min, josta valmisteluaika 1 t
  • Itse tehdyt sämpylät maistuvat ihanilta ja tuovat mahtavan tuoksun keittiöön! Tämä ohje on erinomainen perusohje sämpylöiden tekoon. 
  •  
  • Anna kiireen unohtua ja nauti rauhallisesta taikinan vaivaamisesta ja sämpylöiden pyörittelystä! 
15-25 kpl
5dlmaitoa
50ghiivaa
2tlsuolaa
1rklsiirappia
50gvoita, margariinia tai öljyä
n.10dlMyllyn Paras Sämpyläjauhoseosta

Valmistusohje

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät.

  2. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa. Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen.

  3. Anna sämpylöiden kohota hyvin peitettynä. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

VINKKI 1: Vaihtelua sämpylöihin saat lisäämällä taikinaan: juustoraastetta/tuorejuustoa, porkkanaraastetta, siemeniä, Myllyn Paras Hiutaleita, Myllyn Paras Leseitä, mausteita/yrttejä, rusinoita tai pähkinä-/mantelirouhetta.

VINKKI 2: Vaihtelua sämpylämuotoihin: kierre, solmu, rinkeli, apilanlehti kolmesta pikkusämpylästä, sisarussämpylät(pellillinen), matala rieskamainen, kirjaimet tai numerot.

 

MYLLYN PARHAAN SÄMPYLÄVINKKEJÄ:

  • Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu. Kuivahiiva vaatii lämpimän, n. 45-asteisen taikinanesteen.
  • Löysähköstä taikinasta voit kokeilla ruukkusämpylöitä tai taikinan levittämistä uunipellille.
  • Säilytetyt jauhot kuivuvat, joten niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja.
  • Hyvä kohotuspaikka sämpylöille on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai uunipelti altaan päälle, näin kohotus nopeutuu. Tai kokeile laittaa taikinakulho vedottomaan tilaan, kuten mikroaaltouuniin (uunia ei saa tällöin laittaa päälle!).
  • Maidottoman ja laktoosittoman sämpylätaikinan saat käyttämällä taikinanesteenä vettä tai kasvislientä ja kasvimargariinia.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (71)

Hyviä patonkeja tuli, vaikka vähän modasin ohjetta. Laitoin kaurahiutaleita ja maidon sijasta vettä. Taikina oli välillä jääkaapissa, että ei kohoa yli laitojen kun lähdin lenkkeilemään. Seuraavaksi kokeilenkin taikinan pitämistä jääkaapissa yön yli ja paistan sitten sämpylöiksi aamulla. Vielä ehkä pakastimeenkin taikinaa. Olisi aina nopeasti saatavissa lämmintä leipää.
Onko tarpeen voidella sämpylöitä? Riittääkö 30min nostatus? Jos laitan ohjeen mukaisesti jauhoja ,niin jää liian löysäksi .
Sämpylöitä ei tarvitse voidella. Nostatusaika riippuu olosuhteista, sämpylöiden olisi hyvä olla kaksinkertaiseksi kohonneita. Jauhoja voi lisätä mikäli taikina jää löysäksi. Terveisin Kuluttajaneuvonta
Olen tehnyt jo neljästi tällä ohjeella. Ehdottomasti suosikkini! Siirapin korvannut välillä hunajalla ja välillä sokerilla. Maidon korvannut aina vedellä.
Paljonko vastaa 1pussi kuivahiiva verrattuna tuorehiivaan?
Tähän reseptiin voi käyttää yhden pussin kuivahiivaa korvaamaan 50 g tuorehiivaa. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Onko siirappi välttämätön? Voiko korvata sokerilla?
Siirapin voi jättää pois kokonaan tai korvata sokerilla. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Hyvä perussämpylä
Mietin- pitääkä sämpylät voidella jollakin tavoin ?

Pages