Ruisleivän määritelmä

Ruisleivän määritelmä

Kuinka paljon ruisleivässä pitää olla ruisjauhoja, että sitä saa sanoa ruisleiväksi?

Evira, Elintarviketeollisuusliitto ry sekä Suomen Leipuriliitto ry ovat laatineet suosituksen ruisleipä-sanan käytöstä ja ruispitoisuuden ilmoittamisesta. Leipää saa sanoa ruisleiväksi, jos siinä käytetyistä viljaraaka-aineista vähintään 50 % on ruista. Viljaraaka-aineeksi katsotaan ruis, vehnä, kaura, ohra, maissi, tattari, hirssi ja niistä saadut jyvät, rouheet, litisteet, hiutaleet, erilaiset jauhot (myllyn prosessien mukaiset) sekä maltaat.

Rukiin prosenttiosuus käytetyistä viljaraaka-aineista ilmoitetaan pakkauksen julkisivulla samassa näkökentässä tuotenimen kanssa. Yhdenmukaisuuden vuoksi suositellaan käytettäväksi sanamuotoa ”ruista x % viljaraaka-aineista”. Rukiin määrä on lisäksi ilmoitettava lainsäädännön edellyttämällä tavalla ainesosaluettelossa eli prosentteina kaikkien käytettyjen ainesosien yhteismäärästä lopullisessa elintarvikkeessa.

Tuote:

Artikkelin kirjoittaja

Kuluttajaneuvonta

Plain text

  • Et voi lisätä HTML-tageja.
  • Verkko- ja sähköposti-osoitteet muuttuvat linkeiksi automaattisesti.
  • Pitkät lauseet rivittyvät automaattisesti.