Vegaaninen italialainen porkkanakakku – Torta di carote

Perinteinen italialainen porkkanakakku on makunsa puolesta yhdistelmä makeaa porkkanaa ja raikasta appelsiinia. Torta Camilla nimelläkin tunnettu kakku poikkeaa appelsiinisuutensa lisäksi monien rakastamasta, alun perin 1920-luvun Yhdysvalloista kotoisin olevasta porkkanakakusta jonkin verran. Italialaista porkkanakakkua ei yleensä mausteta kanelilla tai kardemummalla, se ei sisällä pilkottua pähkinää, eikä kakkua kuorruteta tuorejuusto- tai suklaakuorrutteella vaan italialaiseen tapaan tomusokerilla. Italialainen porkkanakakku ei tavoita ihan samaa täyteläisyyden ja makeuden astetta kuin niin sanottu tavallinen porkkanakakku, mutta porkkanan ja appelsiinin yhdistelmä on kuin lempeä tuulahdus Välimereltä.
Siinä missä yhdysvaltalainen porkkanakakku on yksi suosituimpia jälkiruokia, italialainen porkkanakakku nautitaan colazionena, eli aamupalana tai merendana eli pienenä virkistäjänä päiväkahvin kera.
Tämä vegaaninen versio porkkanakakusta on helppo valmistaa ja lopputulos on mehevä ja raikas. Ainekset ovat yksinkertaiset ja työvaiheita hyvin vähän. Avuksi on, jos keittiöstä löytyy blenderi tai jonkinlainen smoothiekone, mutta hieman isommalla vaivalla homma onnistuu myös sauvasekoittimella.
Vegaaninen italialainen porkkanakakku
Valmistusaika n. 60 minuuttia.
Ainekset
250 g Emännän Puolikarkea Vehnäjauho
60 g mantelijauho
120 g fariinisokeri
12 g leivinjauhe
tomusokeri
250-300 g (2 isohkoa) porkkanaa
1 luomu appelsiini, kuori ja puristettu mehu
80 g manteli- tai kauramaitoa
40 g auringonkukka- tai rypsiöljyä
Lisäksi:
n. 20 cm irtopohjavuoka
1 leivinpaperi
blenderi tai sauvasekoitin
Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja sipaise vuoan reunoihin hiukan öljyä.
Aseta uunin ritilä alemmalle keskitasolle ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sekoita kulhossa vehnäjauhot, mantelijauho, fariinisokeri ja leivinjauhe.
Kuori ja pilko porkkanat pienempiin paloihin.
Pese appelsiini huolellisesti harjaamalla. Kuivaa appelsiini ja raasta hienolla raastimella kuoren oranssi osa.
Halkaise appelsiini ja purista mehu talteen, noin 60 grammaa (0,6 dl).
Lisää blenderiin porkkanan palat, appelsiinin kuoriraaste ja mehu sekä kasvimaito ja öljy.
Aja ainekset porkkanasmoothieksi.
Sekoita kulhossa neste ja kuiva-aineseos. Kääntele lastalla, kunnes neste on imeytynyt ja massa on tasaista, vältä sekoittamasta liian kauan.
Valuta taikina vuokaan ja levitä se lastan avulla tasaiseksi.
Paista uunissa noin 30-35 minuuttia. Kakku on valmis, kun keskelle työnnetty puutikku tulee puhtaana ulos.
Anna kakun jäähtyä 10-15 minuuttia ennen vuoan seinien avaamista. Tarkista veitsen kärjellä, että kakku on irti reunoista ennen kuin avaat reunojen salvan.
Anna kakun jäähtyä ritilän päällä huoneenlämpöiseksi ennen tomusokeri-viimeistelyä ja tarjoilua.
Kommentteja ja keskustelua