Sfogliatella ricciat filotaikinasta
Italialainen sfogliatella on Campanian alueelta kotoisin oleva klassinen leivonnainen. Erilaisista sfogliatellan variaatioista ehkä se kuuluisin ja traditionaalisin on napolilainen sfogliatella riccia.
Filo-tyyppinen taikina kaulitaan pastakoneilla ohuenohuiksi levyiksi, jotka pinotaan ja rullataan tiiviiksi pötköksi. Rulla leikataan siivuiksi ja muotoillaan kartion mallisiksi tötteröiksi. Näin sfogliatellaan saadaan uunissa kroisanttityyppinen, kerroksittainen, ohut ja rapea kuori. Ennen paistamista sfogliatat täytetään maidosta ja ricottasta valmistetulla täytteellä, joka on maustettu sitruunankuoripaloilla, vaniljalla ja kanelilla.
Sfogliatella on suhteellisen työläs ja vaativa leivonnainen valmistaa. Etenkin millinohuen filotyyppisen taikinan valmistaminen vaatii useita työvaiheita, tilaa ja välineitä.
Käyttämällä valmista Myllyn Paras filotaikinaa sfogliatellan leipominen helpottuu huomattavasti. Valmistaikinan käyttäminen säästää niin aikaa, vaivaa kuin leipurin hermojakin.
Sfogliatella riccia
Noin 20 kpl
1 pkt Myllyn Paras Filotaikinaa (500 g)
150 g sulatettua margariinia
Täytteen ainekset
3 dl maitoa
250 g ricottaa
70 g sokeria
70 g Myllyn Paras Durumvehnäjauhoja
1 kananmuna
50 g sitruunan kuoripaloja
1/2 vaniljatanko, pelkät siemenet
ripaus kanelia
ripaus suolaa
Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaisesti.
Avaa filotaikinarulla ja levitä yksi filotaikina-arkki leivonta-alustalle ja voitele arkin pinta kauttaaltaan sulatetulla margariinilla. Aseta toinen taikina-arkki edellisen päälle ja voitele taas.
Toista, kunnes kaikki taikina-arkit ovat päällekkäin ja voideltuna. Rullaa taikina tiukaksi rullaksi ja kääri pötkö muovikelmuun. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi.
Valmista täyte mittaamalla maito, sokeri ja suola kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita mukaan durum-jauhoja, kunnes maito paksuuntuu.
Siirrä seos toiseen kulhoon ja anna hetki jäähtyä. Lisää loput täytteen ainekset ja vispaa seos kreemimäiseksi. Peitä kulho tiiviisti ja nosta jääkaappiin odottamaan.
Ota jähmettynyt taikinarulla leivonta-alustalle. Trimmaa rulla leikkaamalla taikinapötkön päät suoriksi.
Leikkaa terävällä veitsellä rulla noin 1,5 cm paksuisiksi siivuiksi.
Muotoile siivut kerroksittaisiksi tötteröiksi työntämällä sormilla keskeltä ulospäin. Työskentely on helpompaa margariiniin kostutetuilla sormilla.
Lusikoi täytettä filotötteröiden sisään ja purista suut varovasti kiinni. Nostele sfogliatellat leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja paista 175 asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.
Anna jäähtyä hetki ja siivilöi päälle tomusokeria. Tarjoile lämpöisinä aamiaisella, brunssilla tai kahvin keralla.
Kommentteja ja keskustelua