Kreikkalainen sitruunainen riisipilahvi ja kanaa gyros

Riisipilahvi on perinteikäs kreikkalainen moneen muuntuva ruoka, jota syödään niin arkisella lounaalla kuin vaikka hääjuhlien pitopöydässä.
Pilahvin alkuperä on ensimmäisten kirjallisten merkintöjen perusteella jäljitetty muinaiseen Persiaan. Euroopan puolelle pilahvi päätyi oletettavasti Aleksanteri Suuren Persian valloitusretkien myötä 300-luvulla eaa. Riisipilahvi tunnettiin ensin Turkin ja Kreikan alueilla, josta se vähitellen levittäytyi Välimeren alueelle ja kauemmas. Atlantin toiselle puolelle pilahvi matkusti 1400-luvun löytöretkeilijöiden mukana.
Pilahveja syödään nykyään ympäri maailmaa ja monin paikoin pilahviin on omaksuttu omat paikalliset erityispiirteensä. Esimerkiksi entisen Persian ydinalueella Iranissa pilahvi on pehmeämpää ja pilvimäisempää kuin Turkissa ja Kreikassa. Lähi-Idässä pilahveja tehdään myös esimerkiksi Bulgurista ja linsseistä. Italiassa pilahviin voidaan käyttää paikallista orzoa eli ohraa ja ranskalaisilla on tietysti oma Riz pilafinsa, joka on lähinnä statistina kastikkeille ja pataruuille. Intiassa pilahvi maustetaan väkevämmin, Karibialla riisipilahviin sekoitetaan tyypillisesti kardemummaa ja brasilian joulupilahvissa on mukana kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä.
Kreikkalaisen riisipilahvin peruspilarit ovat riisin lisäksi oliiviöljy, valkosipuli, oregano ja sitruuna.
Tämä makuyhdistelmä on klassisen kreikkalainen ja yksinkertaisuudessaan pettämättömän toimiva. Kreikassa kun ollaan, pilahviin lisätään usein myös fetajuustoa, mutta pilahvin ollessa vain osa ateriaa voi juusto olla hiukan liikaa. Kreikkalainen riisipilahvi valmistetaan puuroutumattomasta pitkäjyväisestä riisistä. Riisi paahdetaan risotton tapaan ja haudutellaan kannen alla hitaasti kypsäksi kasvis-, kana- tai lihaliemessä. Tämän jälkeen riisin annetaan vielä hengitellä hetken aikaa pyyhkeen alla ennen mausteilla viimeistelyä.
Riisipilahvi on maukas ja helppotekoinen lisuke kreikkalaishenkiselle aterialle. Raikkaan sitruunaisen pilahvin kanssa sopii yhteen esimerkiksi kreikkalaisen keittiön toinen klassikko ja monelle kreikan matkaajalle tuttu gyros. Tässä tapauksessa ei käännellä lihaa autenttiseen tapaan grillissä vaan pysytään keittiön lämmössä ja paistetaan gyros-marinoidut kanat paistinpannulla.
Kreikkalainen sitruunainen riisipilahvi
4 dl Myllyn Paras Pitkäriisi
4 dl kanalientä
4 dl vettä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 sitruuna
3 rkl silputtua lehtipersiljaa
1 rkl oliiviöljyä
2 tl kuivattua oreganoa
suolaa
mustapippuria myllystä
Silppua sipulit. Kuumenna paksupohjaisessa padassa tai kattilassa oliiviöljy ja kuullota sipuleita 5 minuuttia miedohkolla keskilämmöllä. Kuumenna samalla kanaliemi toisessa kattilassa kiehuvan kuumaksi.
Lisää riisit sipulien joukkoon ja nosta lämpöä. Kääntele riisiä ja anna sen paahtua läpikuultavaksi, noin 3-4 minuuttia. Nauti paahtuvan riisin tuoksusta.
Valuta kanaliemi ja vesi pataan, sekoita ja peitä kannella. Käännä levy niin pienelle, että neste kiehuu hiljalleen ja keittele kunnes neste on imeytynyt ja riisi kypsää.
Kun riisi on valmis, ota pata levyltä. Poista kansi ja levitä tilalle taiteltu puhdas keittiöpyyhe. Näin riisistä kohoava höyry imeytyy pyyhkeeseen eikä tiivisty kanteen ja palaa nesteenä kattilaan. Anna riisin hautua 5 minuuttia.
Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuoren keltainen osa hienolla raastimella. Halkaise sitruuna ja purista toinen puolikas, jotta saat noin 2 rkl sitruunamehua.
Sekoita sitruunan raastettu kuori, mehu, oregano ja silputtu persilja riisin joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Palauta kansi paikalleen ja anna riisin odotella vielä vähintään 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.
Kanaa Gyros
500 g kanaa fileepihveinä tai leikkeinä
1 rkl öljyä paistamiseen
Marinadi
3 valkosipulinkynttä silputtuna
3 rkl kreikkalaista jogurttia
2 rkl sitruunamehua
1 rkl kuivattua oreganoa
2 tl valkoviinietikkaa
2 tl oliiviöljyä
1 tl suolaa
Sekoita marinadin ainekset. Aseta kanaleikkeet kulhoon tai pakastepussiin ja valuta marinadi kanojen päälle. Kääntele kanoja marinadissa ja sulje kulho tai pussi ilmatiiviisti. Laita kanat vähintään kahdeksi tunniksi ja enintään 12 tunniksi jääkaappiin maustumaan.
Paista kanat kuumalla pannulla kypsiksi. Paista noin 2-5 minuuttia per puoli käyttämästäsi kanasta riippuen. Nosta paistetut kanat lautaselle tai laakeaan astiaan ja peitä foliolla. Kanat voi myös nostaa pannulta suoraan pataan riisipilahvin päälle.
Lisukesalaatti
1 kurkku
3-4 tomaattia
1/2 punasipuli
Leikkaa kurkku kuutioiksi ja sipuli ohuiksi siivuiksi.
Halkaise tomaatit ja kaavi siemenet pois. Kuutioi tomaatit ja sekoita kaikki kasvikset keskenään.
Ripauta salaattiin hiukan suolaa ja anna maustua 10-15 minuuttia.
Kommentteja ja keskustelua