Italialainen pitkä kaava osa 2. – Primo piatto

Italialaisen pitkän kaavan illallisessa aperitivoa ja antipastoa, eli aperitiivia ja alkupaloja seuraa ensimmäinen varsinainen ruokalaji, primo piatto; ruokalistalla usein vain primo tai monikossa primi. Suomeksi käännettynä primo piatto on ensimmäinen lautanen. Aterian aloittavista alkupaloista ja italialaisen illallisen rakenteesta kirjoitin tarkemmin tämän blogisarjan ensimmäisessä osassa, johon voi tutustua alla olevasta linkistä.
Katso alla olevista linkeistä blogikirjoitukset muista ruokalajeista:
Italialainen pitkä kaava osa 1. – Antipasti
Italialainen pitkä kaava osa 3. – Secondi e Contorno
Italialainen pitkä kaava osa 4. – Dolci
Primo on aterian varsinainen alkuruoka ja tavallaan myös osa pääruokaa. Se tarjoillaan lämpimänä ja on täyttävämpi kuin antipasto, mutta kuitenkin kevyempi kuin pääruoka. Useimmiten aterian pääruoka on lihaa tai kalaa jossain muodossa, joten primo piatto on vuorostaan usein kasvispainotteinen ruokalaji. Yleisimpiä primoja ovat pastat, risotot, knochit, polenta, lasagne ja keitot. Mahdolliset salaatit tai lisäketyyliset kasvikset tarjoillaan vasta pääruuan keralla.
Primo piattoa suunnitellessa kannattaa miettiä, miten se sopii yhteen pääruuan kanssa. Löytyisikö ruokalajien väliin esimerkiksi joku yhdistävä makumaailma tai raaka-aine-teema. Ensimmäisen lautasen on tarkoitus täyttää vatsaa, mutta jättää kuitenkin vielä tilaa pääruualle ja lisukkeille.
Pasta e Cavolfiore – Pastaa ja kukkakaalia
2-3 annosta
200 g Myllyn Paras Kierrepasta
1 pieni tai 1/2 iso kukkakaali
2 valkosipulinkynttä silputtuna
30 g Pecorino Romano tai parmesaani -juustoa raastettuna
1 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
Valmistusohje
Huuhtele kukkakaali, leikkaa kantaosa ja irrota pieniksi kukinnoiksi.
Silppua valkosipulinkynnet.
Laita pastavesi kuumenemaan.
Lisää kuumaan veteen sen verran merisuolaa, että vesi maistuu selkeästi suolaiselta.
Lisää pastat veteen ja sekoita kevyesti.
Kun pasta on kypsynyt viisi minuuttia, lisää kukkakaalit pastakattilaan. Sekoita varovasti.
Keitä vielä noin kolme minuuttia.
Pastan keittyessä raasta juusto ja kuumenna oliiviöljy isossa kasarissa tai korkealaitaisella pannulla.
Laske lämpö melko miedolle ja lisää valkosipulisilppu.
Kuullota valkosipulia öljyssä noin kaksi minuuttia, tai kunnes väkevin aromi on haihtunut.
Jos pastakattilassa ei ala olla tässä vaiheessa vielä aivan valmista, lisää odotellessasi pannulle tilkka pastan keitinvettä.
Ota noin 2 dl pastan keitinvettä talteen ja valuta pastat ja kukkakaalit.
Lisää pasta-kukkakaaliseos pannulle ja nosta lämpöä.
Sekoita joukkoon 1dl keitinvettä.
Minuutin kuluttua lisää raastettu juusto ja loput keitinvedestä.
Sekoittele vielä 1-2 minuuttia.
Jaa pasta lautasille ja viimeistele muutamalla pisaralla extra-neitsyt oliiviöljyä, lisäjuustolla ja parilla rouhaisulla mustapippuria.
Kommentteja ja keskustelua