Italialainen pitkä kaava osa 1. – Antipasti

Italialaisessa pitkän kaavan illallisessa on 4-6 ruokalajia. Tosiasiassa ruokalajeja voi olla aterian sisällä vielä useampia, mutta illallinen tarjoillaan vähintään neljässä osassa. Nämä neljä osaa ovat antipasti (alkupalat), primo piatto (ensimmäinen lautanen), secondo e contorni (pääruoka ja lisukkeet) ja dolci (jälkiruoka).
Katso alla olevista linkeistä blogikirjoitukset muista ruokalajeista:
Italialainen pitkä kaava osa 2. – Primo piatti
Italialainen pitkä kaava osa 3. – Secondi e Contorno
Italialainen pitkä kaava osa 4. – Dolci
Näiden lisäksi ateria voidaan aloittaa erillisellä ruokahaluja herättelevällä aperitivolla, joka voi olla esimerkiksi lasillinen italialaista prosecco-kuohuviiniä, valkoviiniä, vermuttia tai drinkki, kuten spritz tai negroni.
Jälkiruuan päälle nautitaan monesti vielä espresso ja digestivo. Ruuansulatusta edistämään tarkoitettu digestivo on yleensä pieni lasillinen mausteista tai yrttistä katkeroa, erittäin makeaa likööriä tai väkevää akvaviittia.
Tässä blogijuttujen sarjassa tullaan käymään läpi italialaisen illallisen pitkä kaava. Ensimmäisenä käsitellään alkupalat, eli antipasti.
Antipasti, käännettynä ennen ateriaa, on pienehkö ruokahalua lisäävä alkuruoka, joka tarjoillaan tilanteen mukaan joko syöjäkohtaisina lautasina tai useamman syöjän kesken jaettavaksi tarkoitettuna isompana antipastojen valikoimana. Selvennetään vielä käsitteet: antipasto on yksikkö ja antipasti monikko. Eli esimerkiksi useamman alkupalan tarjotin on siis antipasti-tarjotin ja jokainen tarjottimella oleva eri tarjottava on antipasto.
Italialaiset alkupalat ovat useimmiten melko yksinkertaisia ja helposti naposteltavia niin sanottuja kylmiä pikkuruokia.
Alkupaloja kasatessa voi yhdistellä vapaasti perinteisiä italialaisia raaka-aineita, kuten esimerkiksi ilmakuivattuja leikkeleitä, italialaisia juustoja ja kypsennettyjä, säilöttyjä tai tuoreita kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Myös pähkinät ja siemenet sopivat hyvin alkupalalautaselle. Antipastojen tarjoiluun kuuluvat olennaisesti myös keksit, leipä ja grissini-leipätikut.
Lämpimiä antipastoja ovat esimerkiksi pannulla tai grillissä paahdettavat bruschetta-leivät ja useimmiten uunissa paistetut bruschettaa pienemmät crostinit. Myös salaatin (insalata) tai keiton (zuppa) voi tarjoilla antipastona.
Antipasto-lautasen tai tarjottimen koostaminen
Antipasti-tarjoilun rakentaminen on loppujen lopuksi hyvinkin helppoa. Italialaiselle keittiölle ominainen ruokafilosofia, jossa korostuu raaka-aineiden laadukkuus, makujen yhdistely ja yksinkertainen toteutustapa toimii myös antipastojen kohdalla. Yhdistämällä keskenään muutaman maukkaan ja laadukkaan raaka-aineen, pääsee jo hyvinkin maistuvaan lopputulokseen. Lisäämällä mukaan hiukan luovuutta ja mielikuvitusta makujen yhdistelyssä, antipastoista saa vielä pykälää herkullisempia.
Antipasto-suunnitelman avuksi voi ottaa neljän makuprofiilin listan: täyteläinen, suolainen, raikas ja makea sekä mausteinen. Yhdistelemällä komponentteja näistä kategorioista, on suunnitelma valmis käden käänteessä.
Täyteläisyyttä edustavat italialaiset juustot ja suolaisuutta kinkut, salamit, makkarat sekä suolatut pähkinät ja mantelit. Vastapainoa näille kahdelle makumaailmalle antavat raikkaat kasvikset ja makeat hedelmät ja marjat. Basilikan, persiljan, rucolan ja muiden tuoreiden yrttien käyttäminen tuo mukaan oman lisämausteensa.
Myös säilötyt oliivit ja paprikat, pikkelöidyt kasvikset, aurinkokuivatut tomaatit, pestot, pateet ja hillokkeet kuuluvat antipasto-tarjoiluun.
Helpot antipastinäkkärit
Helppokäyttöisestä Myllyn Paras Kaurainen-siemennäkkäri leivontaseoksesta valmistuu pienellä vaivalla reilu satsi käteviä pieniä antipasti-näkkärikeksejä. Nämä näkkärikeksit voi asettaa tarjolle antipasti-tarjottimelle joko sellaisenaan tai niiden päälle voi rakennella valmiiksi erilaisia makuyhdistelmiä.
Ainekset
1 pussi Myllyn Paras Kaurainen-siemennäkkäri leivontaseosta
3 dl kiehuvaa vettä
0,5 dl italialaisittain maustettua öljyä, esim. rosmariini tai basilika
Lisäksi
1 kuohuviinilasi muotiksi
Valmista siemennäkkäri pussin ohjeen mukaisesti.
Noin 15 minuutin paiston jälkeen painele ylösalaisin käännetyllä kuohuviinilasilla taikinasta pieniä pyöreitä näkkärikeksejä ja jatka paistamista ohjeen mukaan.
Muottina voi käyttää myös muuta pientä lasia tai vaikka piparimuottia. Keksit voi tehdä myös neliöiksi, jos kulmikas muoto tuntuu miellyttävämmältä.
Anna näkkärikeksien jäähtyä ennen tarjoilua.
Kommentteja ja keskustelua