Focaccia tomaatilla ja pestolla
Italialainen focaccia on yksi palkitsevimmista leivistä, joita kotioloissa voi tehdä. Yksinkertaisista aineksista valmistuu melko pienellä vaivalla monikäyttöinen ja herkullinen tuore leipä. Panostamalla hiukan ainesten laatuun ja tekemällä vähäiset työvaiheet rennosti, mutta ajatuksella, saadaan lopputuloksesta vielä hiukan keskivertoa parempi.
Focaccia-nimen alle mahtuu Italiassa monia erilaisia leipiä. Yleispätevänä sääntönä voidaan pitää sitä, että focaccia on niin kutsuttu ohutleipä, mutta ohuuden tai paksuudenkin suhteen ilmenee monenlaista vaihtelua. Focaccia voidaankin pitää italialaisella kulinarismiasteikolla keskimääräistä rennompana leipänä, ainakin siihen asti, kunnes mennään paikallistasolle ja eri alueiden säädeltyihin nimikkofocaccioihin.
Varmasti valtaosalle ihmisiä, jotka focacciasta ovat kuulleet tulee ensimmäisenä mieleen Ligurian ylpeys, eli Focaccia genovese. Vaikka oliiviöljyllä, rosmariinilla ja suolahiutaleilla maustettu Genovan focaccia on saavuttanut aseman maailman kuuluisampana focacciana, ei se kuitenkaan ole ainoa ja alkuperäinen focaccia. Muita mainitsemisen arvoisia paikallisfocaccioita ovat esimerkiksi myös Liguriasta kotoisin oleva juustotäytteinen Focaccia di Recco, Toscanan makeat, rusinoilla ja hedelmillä täytetyt focacciat ja Barin focaccia Barese, jossa taikinaan lisätään keitettyä perunaa ja päälle oliiveja ja kirsikkatomaatteja.
Nimikkofocaccioiden lisäksi italialaisista baareista ja ravintoloista saa lukuisia erilaisia focaccioita niin pizzojen tapaan päällystettynä kuin panini-tyylisesti täytettynäkin.
Focaccia-taikinan valmistaminen ei ole vaivaus- ja kohotusaikojen suhteen niin kovin tarkkaa. Kunhan taikina on löysää, mutta silti venyvää ja kohotusajat mielellään ennemmin pitkiä kuin lyhyitä. Focaccian kanssa voi ottaa rennosti aina taikinan valmistamisesta syömiseen asti.
Focaccia tomaatilla ja pestolla
Annoksia: n. 35x25cm leipä
Valmistusaika: aktiivinen n. 1 t, passiivinen 6+ tuntia
Focaccia taikinan ainekset
460 g (7 dl) Emännän Puolikarkea vehnäjauho
350 g (3,5 dl) vettä
16 g (1 rkl) oliiviöljyä
10 g (2 tl) suolaa
5 g kuivahiivaa
Tomaatit yrttiöljyssä -ainekset
n. 20 kpl miniluumutomaattia
0,5 dl oliiviöljyä
1 tl kuivattua oreganoa
0,5 tl kuivattua persiljaa
0,5 tl kuivattua rosmariinia
1 mm valkosipulijauhetta
hyppysellinen sormisuolaa
hyppysellinen chilihiutaleita
Focaccia-taikinan valmistus
- Sekoita yleiskoneen kulhossa vehnäjauhot ja kuivahiiva.
- Lisää 3 dl vettä ja sekoita paakkuiseksi taikinaksi.
- Liuota suola jäljellä olevaan veteen ja lisää neste kulhoon.
- Vaivaa taikinaa yleiskoneen keskihitaalla asetuksella noin 2-3 minuuttia.
- Lisää oliiviöljy ja vaivaa pykälää nopeammalla asetuksella vielä toiset 2-3 minuuttia. Taikinan pitäisi olla tässä vaiheessa löysää, mutta venyvää.
- Levitä puhtaaseen kulhoon tilkka oliiviöljyä, kääntele taikina palloksi ja pyöräytä öljytyssä kulhossa.
- Peitä kulho muovikelmulla tai kannella.
- Anna leivän kohota 2 tuntia huoneenlämmössä ja nosta sitten 6-8 tunniksi jääkaappiin tai anna kohota vielä 1-2 tuntia huoneenlämmössä.
Tomaattitäytteen valmistus
- Valmistele tomaatit taikinan kohotessa.
- Sekoita huolellisesti oliiviöljy ja mausteet. Maista ja lisämausta tarpeen mukaan.
- Huuhtele tomaatit ja leikkaa ohuiksi siivuiksi.
- Nosta tomaattisiivut kulhoon ja valuta yrttiöljy tomaattien päälle. Kääntele ja anna maustua.
Focaccian valmistus
- Valmistele vuoka focaccian paistamista varten.
- Levitä reilun kokoiseen metalliseen uunivuokaan (esim. 35x25 cm) isohko loraus oliiviöljyä. Käytä öljyä reilusti, sillä focaccia tarttuu helposti vuokaan kiinni. Öljy antaa focaccialle myös oikeanlaisen paistopinnan ja tuntuman. Paistamiseen voi käyttää myös lasista tai keraamista vuokaa. Tällöin paistoaika on todennäköisesti pidempi, joten focaccian kypsyyttä kannattaa tarkkailla paiston aikana.
- Irrota taikina lastan avulla kulhon reunoista ja kippaa taikina vuokaan.
- Käännä taikina ympäri ja painele taikinaa keskeltä kohti reunoja niin, että se leviää tasaisesti vuoan pohjalle. Taikinan ei tarvitse vielä tässä vaiheessa peittää koko pohjaa.
- Peitä vuoka muovilla tai liinalla ja anna taikinan levätä 30 minuuttia.
- Puolentunnin kuluttua painele taikinaa uudestaan kohti vuoan reunoja. Tässä vaiheessa taikina todennäköisesti suostuu peittämään vuoan pohjan. Jos taikina karkailee vielä vuoan reunoista, painelun voi toistaa vielä puolen tunnin kuluttua.
- Anna focaccian kohota liinalla peitettynä noin 2-3 tuntia. Focaccia on valmis uuniin, kun se on selvästi kohonnut ja taikinan pinnalle on ilmestynyt ilmakuplia.
- Painele focacciaa ensin öljytyillä sormenpäillä. Levitä sitten tomaattisiivut tasaisesti reunasta reunaan focaccian päälle. Valuta kulhoon jäänyt ylimääräinen öljy tomaattien päälle ja ripottele leivälle vielä pari hyppysellistä sormisuolaa.
- Paista 230 asteisen uunin keskitasolla ensin 15 minuuttia, käännä vuoka 180 astetta ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia. Focaccia on valmis, kun tomaattien ympärillä näkyvä leipä on ruskea, tomaatit ovat herkullisesti paistuneet, leipä irtoaa vuoan reunoista ja on pohjasta rapsakka.
- Anna focaccian rauhoittua 5-10 minuuttia vuoassaan ja nosta se sitten hetkeksi ritilän päälle jäähtymään.
- Levitä focaccialle laadukasta genovalaista pestoa, leikkaa paloiksi ja tarjoile.
Kommentteja ja keskustelua