Fenkolitäytteiset rusticit lehtitaikinasta
Fenkoli on alkusyksyn aromaattinen sesonkikasvis, jota ei kannata jättää vihannesosaston hyllyyn.
Välimeren alueelta kotoisin oleva fenkoli jakautuu kahteen eri luokkaan: maustefenkoliin ja salaattifenkoliin. Maustefenkoli tunnetaan vanhana rohdoskasvina ja salaattifenkoli monikäyttöisenä ruokakasvina. Tuoreena salaattifenkoli tuoksuu vahvasti lakritsilta ja maistuu aniksen ja miedon kaalin yhdistelmältä. Kasviksen hiukan erikoisen ulkoasun ei pidä antaa rajoittaa sen käyttöä. Salaattifenkolin pullean sipulimaisen alaosan voi käyttää tuoreeltaan esimerkiksi silppuamalla sen salaattiin, tai vaikka valmistaa siitä italialaiseen tapaan raastetta.
Salaattifenkoli sopii kypsennettäväksi muiden kasvisten tapaan. Fenkolia voi esimerkiksi paahtaa uunissa, käyttää piirakoissa, kastikkeissa, keitoissa ja pataruuissa. Kypsennettäessä fenkolin maku pehmenee ja muuttuu täyteläisemmäksi. Puisevammat oksat voi myös hyödyntää esimerkiksi kasviskeitoissa tai kasvisliemen valmistuksessa. Kaupoista harvemmin löytyvät salaattifenkolin lehdet ja kukinnot ovat myös syömäkelpoisia.
Rusticit ovat Italian Apulian Salenton alueen paikallinen pikkusuolainen streetfood-erikoisuus. Jos matkailijan tie vie esimerkiksi historialliseen leccen kaupunkiin, voi kaupungin vanhaa, upeasti säilynyttä barokkiaikaista keskustaa hämmästelevä matkailija nähda galleilla ja piezzoilla vastaan tulevien ihmisten mutustelevan servetin sisään kätkettyjä pieniä lehtitaikinaleipäsiä. Rusticit ovat herkullisen rapeita huikopaloja, joissa kahden pyöreän lehtitaikinakiekon väliin asetetaan täytteeksi juustoista bessiamellekastiketta ja muita täytteitä. Perinteisin yhdistelmä (Rustici Leccese) on kastiketta ja pari siivua tomaattia. Täytevariaatioita on tietysti tarjolla lukuisia erilaisia ja niitä voi myös kehitellä itse omien mieltymysten pohjalta. Olennaista on laittaa aina paksua juustoista bessiamelle-kastiketta ja pitää muut ainekset hyvin yksinkertaisina.
Fenkolitäytteiset rusticit
16 kpl
Valmistusaika: noin 45 minuuttia
Rustici ainekset
2 pkt Myllyn Paras Lehtitaikina, palmuöljytön
1 fenkoli
1 pallo mozzarellaa
2 rkl pecorino-juustoa raastettuna
Bessiamelle-kastiketta
mustapippuria
1 kananmuna voiteluun
Bessiamelle-kastikkeen ainekset
3 dl maitoa
25 g voita/margariinia
25 g Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho
suolaa
muskottipähkinää
Kastikkeen valmistus
1. Sulata voi kasarissa keskilämmöllä
2. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasainen rasva-jauhoseos, älä ruskista
3. Valuta maito kasariin tasaisena virtana, jatkuvasti sekoittaen
4. Keitä kastiketta noin 5-6 minuuttia tai, kunnes kastike paksuuntuu. Sekoita jatkuvasti vispilällä
5. Lisää 1/3 tl suolaa ja ripaus muskottipähkinää, sekoita ja nosta kasari levyltä
6. Pilko mozzarella pienehköiksi paloiksi ja laita kulhoon
7. Lisää pecorinoraaste mozzarellapalojen päälle
8. Valuta kuuma kastike juustojen päälle ja sekoita
8. Anna kastikkeen jäähtyä
Rusticien valmistelu
1. Ota taikinalevyt sulamaan
2. Laita uuni kuumenemaan tasalämmöllä 225 asteeseen
3. Halkaise fenkoli, leikkaa varret ja kanta pois, huuhtele ja siivuta ohuiksi siivuiksi
4. Painele sulaneista lehtitaikinalevyistä ympyröitä pyöreällä 8-9 cm muotilla, säästä ylijäämätaikina
5. Asettele 16 taikinaympyrää kahdelle leivinpaperilla peitetylle uunipellille
6. Voitele nämä taikinaympyrät kananmunalla
7. Lusikoi jokaisen taikinan keskelle noin 2-3 rkl kastiketta, jätä 1,5-2 cm reunukset
8. Asettele kastikkeen päälle muutama fenkolinsiivu ja rouhaise päälle mustapippuria
9. Aseta toiset taikinaympyrät kansiksi
10. Painele taikinat sormenpäillä tiiviisti yhteen täytteen ympäriltä, mutta älä nipistä aivan uloimpia reunuksia yhteen
11. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia
12. Aseta toinen pelti jääkaappiin odottamaan, kun ensimmäinen on uunissa
13. Anna rusticien jäähtyä hetki ennen tarjoilua tai tarjoile huoneenlämpöisenä
Vinkit:
Voit paistaa ylijäämätaikinasta esimerkiksi siemenillä kuorrutettuja taikinatikkuja.
Tee taikinasta 5-10 cm pituisia ohuehkoja pötköjä, voitele kananmunalla ja pyöräytä esimerkiksi seesaminsiemenissä. Paista uunin jälkilämmössä 10-15 minuuttia.
Hyödynnä fenkolin kovat varret esimerkiksi keitoissa tai pataruuissa. Pilko ja kypsennä muiden ainesten mukana.
Kommentteja ja keskustelua