Pelmenit on Venäjällä laajasti tunnettu ja alun perin Tatarstanista kotoisin oleva raviolia muistuttava ruokalaji. Pelmenien tapaisia nyyttejä syödään myös Kiinassa - wontonit, Georgiassa - khinkalit ja Uzbekistanissa - mantit. Usein pelmenit ovat suolaisia.

Jälkiruokana tarjottavien makeiden pelmenien sisältä voi löytyä vaikkapa kirsikoita, rahkaa ja kirsikkahilloa. Makeat pelmenit maistuvat smetanan ja kirsikoiden, aprikoosien tai marjojen kanssa.

Ainekset n. 40 kpl, n. 6–8 annosta

Pelmenitaikina:
1
dl
vettä
2
isoa kananmunaa
½
tl
suolaa
Täyte:
150
g
paistonkestävää kirsikka- (tai aprikoosi tmv.) marmeladia
200
g
rahkaa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
n. 2
dl
kirsikoita (tai aprikooseja tai marjoja)
Keitinliemi:
2
l
vettä
½
dl
sokeria
(1
kanelitanko tai muutama neilikka)
Tarjoilu:
200
g
smetanaa
3-4
dl
kirsikoita (tai aprikooseja tai marjoja)

Ohje

  1. Sekoita taikinan ainekset käsin tasaiseksi taikinaksi kulhossa, 5–10 minuuttia. Käytä jauhoja sen verran, että taikinasta tulee hyvin kiinteää, mutta vielä kaulittavaa.
  2. Valmistele täyte. Pilko kirsikat ja poista niistä samalla kivet. Mausta rahka sokereilla.
  3. Jaa pelmenitaikina neljään osaan ja pyörittele noin 15 cm:n pötköiksi. Leikkaa pötköistä 1½ cm:n paloja. Kauli palat ohuiksi pyöreiksi pelmenikuoriksi (halkaisija 6–7 cm) jauhojen avulla. Voit käyttää kaaviloinnin apuna pastakonetta, jolla voi ajaa ohutta pastalevyä ja ottaa siitä ympyröitä pelmeni- tai torttumuotilla. Peitä kuoret muovikelmulla ja täytä esim. 10 kpl kerrallaan, jotta taikina ei pääse kuivumaan.
  4. Nosta jokaisen 10 pelmenikuoren keskelle ½ tl marmeladia, ½ tl rahkaseosta ja muutama kirsikkapala. Sivelle reunoille sudilla vettä ja käännä taikinaympyröiden reunat toisten puolten päälle niin, että saat puoliympyröitä. Ummista reunat veitsen tylpällä päällä tai pelmenimuotilla. Nipistä vielä puolikuiden kärjet toisiinsa. Peittele pelmenit muovilla.
  5. Kiehauta vesi, sokeri ja suola, lisää halutessa mukaan kanelitanko tai muutama neilikka. Nostele noin 10 kpl pelmeniä kerrallaan kypsymään kiehuvaan liemeen 7–10 minuutiksi. Nosta pois reikäkauhalla.
  6. Tarjoile kuumina tai jäähtyneinä smetanan ja kirsikoiden tmv. kanssa.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.