Perinteisesti tortut leivotaan joko torttu- tai voitaikinasta, kuten Lehtevät joulusydämet.

Voitaikina on valmistettu voihin, joka on vähälaktoosista ja Torttutaikina on valmistettu kasvimargariiniin, joka on laktoositonta.

Joululeivontaan sopii myös laktoositon Lehtitaikina. Se on kaulittu ohuemmaksi ja siitä syntyy kätevästi esim. pasteijoita tai muita pikkuherkkuja, joissa kuoritaikinan ei haluta olevan kovin paksu.

Valmiit taikinalevyt ovat hyvin lehteviä ja niihin on saatu koneellisesti lähes 100 kerrosta, siksi ne kohoavat kauniisti paistettaessa.

Ainekset noin 10 kpl annosta

Päälle:
munaa, raesokeria
Täyte:
1
ps
kuivattuja luumuja
2
dl
vettä
1
dl
sokeria
1
tlk
kuohukermaa (2 dl)
1
tl
vaniljasokeria
1
tlk
maitorahkaa (250 g)
(2
rkl
konjakkia, punssia tai rommia)

Ohje

  1. Ota taikinalevystä isohkolla sydänmuotilla sydämiä tai leikkaa sydämet terävällä veitsellä. Reunapaloista voit ottaa koristeeksi pikkusydämiä tai muita kuvioita. Voitele kuviot munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista lehteviksi ja kauniin värisiksi 225-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 10 minuuttia.

  2. Valmista täyte: Tee luumusose keittämällä luumuja sokeriliemessä tai käytä tölkki (250-300 g) valmista luumumarmeladia. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen rahka, kylmä luumusose ja muut maustavat ainekset. Jos tarjoilet leivoksia vain aikuisille, voit halutessasi käyttää hieman alkoholia täytteen makua terävöittämään. Tarkista maku mieleiseksesi.

  3. Halkaise jäähtyneet sydämet kahtia ja täytä ne ennen tarjoilua.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.