Parsaa keitettäessä kova tyviosa kannattaa katkaista napsauttamalla se irti. Parsan nuppuosat kannattaa lisätä kattilaan kiehumaan vasta kypsennyksen puolivälissä.

Kokeile parsojen kypsyyttä terävällä tikulla, pätkitty parsa kypsyy nopeammin. Parsan kypsymisaika riippuu myös siitä, kauanko sitä on varastoitu korjuun jälkeen.

Parsa laitetaan tässä pieninä paloina mousseen, mutta mikäli moussesta halutaan rakenteeltaan tasaista, keitetty parsa tulee soseuttaa hienoksi, esim. sauvasekoittimella.

Parsamousse kannattaa levittää näkkäripaloille vasta vähän ennen tarjoilua, jotta pohjat säilyvät rapeina, sillä paras yhdistelmä syntyy rapeasta näkkärikeksistä ja pehmeästä moussesta.

Voit tarjoilla halutessasi keksit ja moussen erikseen.

Ainekset 25-30 kpl neliöleivoksia annosta

Näkkäripohjat:
3
dl
kiehuvaa vettä (300 g)
½
dl
rypsi- tai kookosöljyä (50 g)
Parsamousse:
300
g
vihreää parsaa
250
g
goudajuustoa
200
g
ranskankermaa
200
g
tuorejuustoa (tässä reseptissä käytetty Philadelphia-tuorejuustoa)
½
tl
suolaa
hienonnettua valkopippuria
½
dl
tuoretta persiljaa tai basilikaa
Koristelu:
200
g
parsannuppuja
½
dl
tuoreita persiljan- tai basilikanlehtiä

Ohje

  1. Kuumenna 3 dl vettä kiehuvaksi. Heti kun vesi on kiehuvaa, sekoita siihen nopeasti kaurainen-siemennäkkäriseos. Lisää joukkoon ½ dl öljyä. Painele taikina ohueksi tasaiseksi levyksi leivinpaperin päälle isolle uunipellille käsin tai käytä apuna kaulinta. Kätevää on pitää toista leivinpaperipalaa paineltavan taikinalevyn päällä, niin kädet tai kaulin eivät tartu levyyn.
  2. Paista näkkäriä 165–170-asteisen uunin keskitasolla 40–50 minuuttia. Ota näkkäri pois uunista 15 minuutin jälkeen ja leikkaa se veitsellä paloihin (esim. n. 5–6 x 6 palaa). Laita näkkäri vielä takaisin uuniin loppuajaksi ja paista niin, että pintaan tulee hieman ruskeaa väriä.
  3. Valmista paiston aikana täyte. Huuhdo parsat ja poista niistä puumaisin tyviosa. Kuori ja paloittele parsat, ota nuput erilleen. Laita parsojen vihreät varsipalat suolalla maustettuun veteen ja keitä paloja 4–5 minuuttia palojen paksuudesta riippuen. Lisää mukaan nopeammin kypsyvät nuput ja jatka kypsennystä vielä 2–3 minuuttia. Kaada kaikki parsat lävikköön valumaan ja huuhdo ne nopeasti kylmällä vedellä. Poimi nuput erilleen ja halkaise ne leivosten koristelua varten. Hienonna parsojen varsipalat veitsellä. Mikäli haluat tasaisemman tekstuurin, soseuta parsat.
  4. Raasta goudajuusto. Lisää ranskankerma ja tuorejuusto, mausta suolalla ja valkopippurilla sekä silputulla tuoreella yrtillä. Lisää hienonnetut tai soseutetut parsapalat joukkoon. Tarkista hyvä mieleinen maku.
  5. Levitä parsamousse paksuksi kerrokseksi näkkärilevylle. Irrota leivosneliöt erilleen veistä apuna käyttäen. Laita mousseleivosten päälle halkaistuja parsanuppuja ja tuoreita yrttejä. Tarjoile välittömästi, jotta näkkäri on rapeaa keksien alla.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Vinkit

Voit käyttää ohjeeseen parsan tilalle varsiparsaa eli broccolinia.

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.