Ruispuolukkapuuro on perinteinen suomalainen ruoka, jonka voi valmistaa monella tavalla. Mitä pidempään se saa hautua, sitä makeampaa siitä tulee. Puuro maistuu sekä lämpimänä että kylmänä. Isosta annoksesta riittää puuroa seuraavan päivän aamiaiselle tai välipalaksi koululaisille. Alla on neljä vaihtoehtoista tapaa valmistaa tämä puuro.
Puuro liedellä: Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa ja vispilöi joukkoon puolukat, jauhot ja sokeri. Anna puuron hautua liedellä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 1 tunti.
Puuro uunissa: Vispilöi veden joukkoon puolukat, jauhot ja sokeri. Hauduta puuroa uunissa 120-150 asteessa 5-10 tuntia ja muutama tunti vielä alhaisemmassa lämpötilassa.
Imelletty puuro: Jos haluat imelletyn marjapuuron, vispilöi jauhot ja puolukkasurvos noin 70-asteiseen veteen ja anna sen imeltyä kannen alla uunissa 60–65 asteen lämmössä noin viisi tuntia. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria vasta tässä vaiheessa. Kypsennä tämän jälkeen 120-150 asteessa muutama tunti kunnes puuro sakenee.
Puuro mikrossa: Ruispuolukkapuuro syntyy nopeasti ja helposti ruishiutaleista, pieni annos vaikka mikrossa. Katso ohjeet hiutalepaketista tai tästä linkistä.
Ruispuolukkapuurosta saa vielä parempaa kun keitelyäsi/ hauduteltuasi jäähdytä puuro ja vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi.
Vatkattu puuro on vaaleampaa ja maku ah niin täydellinen kylmän kermamaidon kanssa.
1. Sekoitetaan ruisjauhot kattilassa noin 70 asteiseksi kuumennettuun veteen niin että saadaan notkeansakea puuro. Laitetaan kansi kattilaan
2. Laitetaan puurokattila noin 70 asteiseen uuniin ja annetaan imeltyä noin 3 tuntia. Pitempi imeltymisaika saattaa vähentää makeutta ratkaisevasti. Sekoitetaan imeltymisen aikana noin 3 kertaa.
3. Otetaan imeltynyt puuro uunista. Lisätään suola. Puuron tulee olla nyt notkeahkoa. Jos puuro on liian sakeaa, niin ohennetaan puuroa tarvittaessa kuumalla vedellä. Laitetaan puuro kunnolliseen uunivuokaan.
4. Paistetaan puuroa aluksi noin 170 asteisessa uunissa 15-30 minuuttia. Puuro haudutetaan kypsäksi noin 120 asteisessa uunissa ja annetaan hautua yhteensä noin 2-3 tuntia.
IMELLETTY PUOLUKKAPUURO.
Kun puuroon lisätään imeltämisen jälkeen puolukoita, niin silloin saadaan imelletty puolukkapuuro.
Puuron voi valmistaa myös helposti liedellä kaksikerroskattilassa hauduttamalla 2-3 tunnissa - ja välillä sekoittaen.
Imelletty puuro:
Jos haluat imelletyn marjapuuron, vispilöi jauhot ja puolukkasurvos noin 70-asteiseen veteen ja anna sen imeltyä kannen alla uunissa 65-70 asteen lämmössä noin 3 tuntia. Pitemmällä imeltymisajalla osa makeudesta menetetään. Puuron voi valmistaa niin että sokeria ja siirappia ei lisätä. Kypsennä tämän jälkeen 120-140 asteessa muutama tunti kunnes puuro sakenee.
Imelletty mallas-marjapuuro:
Lähes samalla ohjeella valmistuu imelletty mallas-marjapuuro.
Ohjeeseen lisätään leivontamallasta 3-4 dl ja veden kokonaismäärä on noin 2-2½ litraa. Kaikki maltaat ja jauhot sekoitetaan huolellisesti 70 asteiseen veteen ja imelletään 65-70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Aloitus pienemmällä vesimäärällä ja 70 asteista vettä lisätään tarvittaessa imeltymisen jälkeen niin että saadaan notkeahko puuro.
Imelletty mallas-marjapuuro valmistuu kätevästi 120-140 asteisessa uunissa 3-4 tunnissa. Imelletty mallasmarjapuuro nautitaan yleisesti kylmänä sopivien lisukkeiden kera.
Minä keitän ainekset 5-10 min ja laitan kylmälaukkuun hautumaan 2,5 - 3 tunniksi. Kylmälaukkuun pohjalle aaltopahvi, pari froteepyyhettä pesäksi ja kattila kuumana pesään kansi päälle ja kylmälaukkuun kansi kiinni ja antaa hautua rauhassa. Tulee mielettömän hyvää ja vähällä vaivalla.
Minulla on tapana sooloilla ja itse soseutan sulaneet puolukat sauvasekoittimella ja lisään soseen puuroon vasta loppuvaiheessa, näin "mielestäni" kaikki ravinteet säilyvät parhaiten. Lisäksi laitan makeutukseksi itsetehtyä omenasosetta. Sen lisäksi sokeria ei tarvitse paljoa lisätä. Hyvin maistuu ja on kevyttä aamu-, väli ja iltapalaa.
Oikein hyvä puuro, ihanaa laitan illalla haudutusuuniin ja aamulla herkuttelen:) Näin tulee myös edullisesti kun lämmittää puu-uunia ja samalla puuro kypsyy. Sama maku kuin lapsuudessa...
Tätä ihanaa puuroa just söin. Nam! Vesihaudekattilassa se tulee ihan itsekseen. Puurosta tulee tosi edullinen arkiruoka. Puolukoitakin oli tänä syksynä mättäät täynnä ; )
Jos et jaksa/ehdi keittää puuroa tunnin ajan, vispaa aineet kiehuvaan veteen ja laita kattila styrokslaukkuun, jonka olet vuorannut sanomalehdillä tai paksulla pyyhkeellä. Aamulla voit herkutella lämpimällä, ihanan pehmeäksi hautuneella puolukkapuurolla. Itse teen 3 litran kattilallisen kerran viikossa.
Mielestäni paras ruispuolukkapuuro eli marjamämmi, kuten kotona sanottiin, tulee uunissa imellyttäen hitaasti ja karkeista ruisjauhoista. Nuo Myllyn Paras neuvot uunin osalta ovat kaikista perinteisimmät ja parhaimmat, mitä olen nähnyt missään muissa resepteissä tämän puuron kohdalla. Mielestäni puurosta tulee parhainta niin valmistettuna, eikä paljon kaipaa sokeria. Itse kyllä käytän siirappia.