Ruispuolukkapuuro

Ruispuolukkapuuro
1 t 10 min, josta valmisteluaika 10 min
  • Ruispuolukkapuuro on perinteinen suomalainen ruoka, jonka voi valmistaa monella tavalla.
  • Mitä pidempään se saa hautua, sitä makeampaa siitä tulee.
  • Puuro maistuu sekä lämpimänä että kylmänä. Isosta annoksesta riittää puuroa seuraavan päivän aamiaiselle tai välipalaksi koululaisille.
  • Alla on neljä vaihtoehtoista tapaa valmistaa tämä puuro.
4:lle
lvettä
4-5dlMyllyn Paras Ruisjauhoja
2dlpuolukkasurvosta tai 4-5 dl pakastepuolukoita
½-1dlsokeria

Valmistusohje

  1. Puuro liedellä: Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa ja vispilöi joukkoon puolukat, jauhot ja sokeri. Anna puuron hautua liedellä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 1 tunti. 

  2. Puuro uunissa: Vispilöi veden joukkoon puolukat, jauhot ja sokeri. Hauduta puuroa uunissa 120-150 asteessa 5-10 tuntia ja muutama tunti vielä alhaisemmassa lämpötilassa.

  3. Imelletty puuro: Jos haluat imelletyn marjapuuron, vispilöi jauhot ja puolukkasurvos noin 70-asteiseen veteen ja anna sen imeltyä kannen alla uunissa 60–65 asteen lämmössä noin viisi tuntia. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria vasta tässä vaiheessa. Kypsennä tämän jälkeen 120-150 asteessa muutama tunti kunnes puuro sakenee.  

  4. Puuro mikrossa: Ruispuolukkapuuro syntyy nopeasti ja helposti ruishiutaleista, pieni annos vaikka mikrossa. Katso ohjeet hiutalepaketista tai tästä linkistä.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (14)

Ihana marjamämmi. Vielä pitää odottaa kunnes viilenee ja leivinuunia aletaan lämmittämään. Uunissa hautuu puuro ja kalakukko.
Imelletty puuro: Jos haluat imelletyn marjapuuron, vispilöi jauhot ja puolukkasurvos noin 70-asteiseen veteen ja anna sen imeltyä kannen alla uunissa 65-70 asteen lämmössä noin 3 tuntia. Pitemmällä imeltymisajalla osa makeudesta menetetään. Puuron voi valmistaa niin että sokeria ja siirappia ei lisätä. Kypsennä tämän jälkeen 120-140 asteessa muutama tunti kunnes puuro sakenee. Imelletty mallas-marjapuuro: Lähes samalla ohjeella valmistuu imelletty mallas-marjapuuro. Ohjeeseen lisätään leivontamallasta 3-4 dl ja veden kokonaismäärä on noin 2-2½ litraa. Kaikki maltaat ja jauhot sekoitetaan huolellisesti 70 asteiseen veteen ja imelletään 65-70 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Aloitus pienemmällä vesimäärällä ja 70 asteista vettä lisätään tarvittaessa imeltymisen jälkeen niin että saadaan notkeahko puuro. Imelletty mallas-marjapuuro valmistuu kätevästi 120-140 asteisessa uunissa 3-4 tunnissa. Imelletty mallasmarjapuuro nautitaan yleisesti kylmänä sopivien lisukkeiden kera.
Hyvää tuli kun lisäsin kaksi teelusikallista suolaa. Ilman sitä maistui väljähtäneeltä. Säilyy jääkaapissa päiväkausia hyvänä.
Älyttömän hyvää, lisäsin ripauksen suolaa, nam..
Oooo... ihana perinteinen ja erittäin terveellinen ruoka. Sekä edullinen ku ite poimii puolukat syksysin. T: imellys
Minä keitän ainekset 5-10 min ja laitan kylmälaukkuun hautumaan 2,5 - 3 tunniksi. Kylmälaukkuun pohjalle aaltopahvi, pari froteepyyhettä pesäksi ja kattila kuumana pesään kansi päälle ja kylmälaukkuun kansi kiinni ja antaa hautua rauhassa. Tulee mielettömän hyvää ja vähällä vaivalla.
Minulla on tapana sooloilla ja itse soseutan sulaneet puolukat sauvasekoittimella ja lisään soseen puuroon vasta loppuvaiheessa, näin "mielestäni" kaikki ravinteet säilyvät parhaiten. Lisäksi laitan makeutukseksi itsetehtyä omenasosetta. Sen lisäksi sokeria ei tarvitse paljoa lisätä. Hyvin maistuu ja on kevyttä aamu-, väli ja iltapalaa.
Hyvä resepti, juuri tuo uuniresepti oli hakemani. Itse laitan kyllä vähemmän sokeria, sekä siivilöin kuoret puolukoista.
Oikein hyvä puuro, ihanaa laitan illalla haudutusuuniin ja aamulla herkuttelen:) Näin tulee myös edullisesti kun lämmittää puu-uunia ja samalla puuro kypsyy. Sama maku kuin lapsuudessa...
Tätä ihanaa puuroa just söin. Nam! Vesihaudekattilassa se tulee ihan itsekseen. Puurosta tulee tosi edullinen arkiruoka. Puolukoitakin oli tänä syksynä mättäät täynnä ; )

Pages