Patonkeja voi valmistaa suomalaisittain myös puoliksi durum- ja puoliksi ruisjauhoista. Tee rukiinen juuritaikina, jolloin saat enemmän makua taikinaan.

Saat rapean kuoren vesihöyryn avulla: voitele patongit vedellä ja laita uunin pohjalle paiston ajaksi vettä 1-2 dl laakeaan uuninkestävään astiaan. Tällöin uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Sumuta vielä patonkeja sumutuspullolla useamman kerran.

Älä peitä kypsiä patonkeja, jotta rapea kuori säilyy.

Katso video ohjeen alta, kuinka Taavi Salmivaara ja Arja Savela valmistivat näitä patonkeja.

Ainekset 2 kpl annosta

dl
vettä
25
g
hiivaa
(1
rkl
ruisjuurta tai 1 pieni hapankorppu jauhettuna)
1
tl
suolaa
2
rkl
oliivi- tai avokadoöljyä
Täyte 1 (1 patonki):
1-2
rkl
avokadoöljyä
3-5
valkosipulinkynttä puristettuna
Täyte 2 (1 patonki):
1-2
rkl
sulatettua voita
1-2
tl
rosmariinia
½-1
dl
parmesaanijuustoraastetta

Ohje

  1. Liuota hiiva huoneenlämpöiseen veteen. Lisää ruisjauhot ja ruisjuurta (mikäli omistat) tai yksi pieni murskattu hapankorppu ja anna juuripohjan jäädä käymään, mieluiten yön yli jääkaappiin tai ainakin muutamaksi tunniksi jääkaappiin.

  2. Lisää juureen suola ja durumjauhot ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi, lisää loppuvaiheessa öljyä.

  3. Jaa taikina kahteen osaan ja kaaviloi kumpikin n. 40 x 20 cm:n levyksi. Sekoita haluamasi täyte ja levitä se tasaisesti levyille. Rullaa levyt (kääretortun tapaan) pidemmästä reunasta.

  4. Laita patongit saumapuoli alaspäin uunipellille kohoamaan. Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä vinottain n. 2-3 cm:n välein. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettynä lämpimässä paikassa. Voitele patongit vedellä.

  5. Paista 250-asteisessa uunissa n. 15 min. Laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl laakeaan astiaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Älä peitä kypsää patonkia.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Katso videovinkit

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.