Valkosipulipatonki

Valkosipulipatonki
  • Illanviettoon sopii hyvin itse leivottu patonki. Voit leipoa patongit myös puoliksi durum- ja puoliksi puolikarkeista vehnäjauhoista.  
  • Durumvehnäjauho parantaa patongin rakennetta: puolikarkeista vehnäjauhoista tehty taikina venyy ja vetäytyy, durumvehnäjauhoista tehty taikina venyy, mutta ei vetäydy. 
  • Laita uuniin paiston ajaksi 1-2 dl vettä esim. teräksiseen mittaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Älä peitä kypsää patonkia.
2 kpl
dlvettä
20ghiivaa
1tlsuolaa
n.6dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
2rklöljyä
Täyte 1 (1 patonki):
1rklöljyä
½-1valkosipulia puristettuna
Täyte 2 (1 patonki):
1rklsulaa (laktoositonta) voita
1tloreganoa
1tlkynteliä
1tlpersiljaa
valkosipulia puristettuna)

Valmistusohje

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja jauhot vähitellen ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen). Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja kaaviloi kumpikin n. 40 x 20 cm:n levyksi. Sekoita haluamasi täyte ja levitä se tasaisesti levyille. Rullaa levyt (kääretortun tapaan) pidemmästä reunasta. Laita patongit saumapuoli alaspäin uunipellille kohoamaan. Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä vinottain 2-3 cm:n välein. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettyinä lämpimässä paikassa. Voitele patongit vedellä. Paista 250-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min. Laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl esim. teräksiseen mittaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Älä peitä kypsää patonkia.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (31)

Tuli tosi hyviä☺
Laitetaanko yksi valkosipulin kynsi vai kokonainen sipuli?
Reseptissä tarkoitetaan yhtä puolikasta - kokonaista valkosipulia. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Voiko öljyn tilalla käyttää juoksevaa rypsiöljyvalmistetta?
Voi käyttää. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Myllyn Parhaan reseptit ovat tosi hyviä! Kiitos niistä!
Voiko taikinaan käyttää kuivahiivaa?
Voi käyttää. Kuivahiivaa tarvitaan noin 7,5 g ja silloin taikinanesteen tulee olla 42 asteista, jotta kuivahiiva alkaa toimia. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Tosi hyvää!
Voiko taikinan tehdä yötä vasten?

Pages