Valkosipulipatonki

Valkosipulipatonki
  • Illanviettoon sopii hyvin itse leivottu patonki. Voit leipoa patongit myös puoliksi durum- ja puoliksi puolikarkeista vehnäjauhoista. 
  • Durumvehnäjauho parantaa patongin rakennetta: puolikarkeista vehnäjauhoista tehty taikina venyy ja vetäytyy, durumvehnäjauhoista tehty taikina venyy, mutta ei vetäydy. 
  • Laita uuniin paiston ajaksi 1-2 dl vettä esim. teräksiseen mittaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Älä peitä kypsää patonkia.
2 kpl
dlvettä
20ghiivaa
1tlsuolaa
n.6dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
2rklöljyä
Täyte 1 (1 patonki):
1rklöljyä
½-1valkosipulia puristettuna
Täyte 2 (1 patonki):
1rklsulaa (laktoositonta) voita
1tloreganoa
1tlkynteliä
1tlpersiljaa
valkosipulia puristettuna)

Valmistusohje

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja jauhot vähitellen ja alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen). Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja kaaviloi kumpikin n. 40 x 20 cm:n levyksi.

Sekoita haluamasi täyte ja levitä se tasaisesti levyille. Rullaa levyt (kääretortun tapaan) pidemmästä reunasta. Laita patongit saumapuoli alaspäin uunipellille kohoamaan. Tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä vinottain 2-3 cm:n välein. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettyinä lämpimässä paikassa.

Voitele patongit vedellä. Paista 250-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min. Laita uuniin paiston ajaksi vettä 1-2 dl esim. teräksiseen mittaan, jotta uuniin syntyy vesihöyryä ja patonki saa rapean kuoren. Älä peitä kypsää patonkia.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (38)

Tosi hyvä--kiitos
Voiko taikinan tehdä valmiiksi illalla, laittaa jääkaappiin ja kohottaa esim. 40 asteessa aamulla ja paistaa aamiaiselle tuoreet leivät?
Taikinan voi tehdä valmiiksi illalla jääkaappiin, tällöin taikinan nesteen tulee olla kylmää. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Voiko patongin raakapakastaa ja paistaa vasta sitten kun tarvitsee?
Patongin voi kokeilla pakastaa valmiiksi leivottuna. Sulatuksen jälkeen sitä kannattaa kohottaa 40-50-asteisessa uunissa. Lopputulos riippuu pakastimen tehokkuudesta. Pakastuksen tulisi olla nopeaa, jotta taikinaan ei synny sitkoa rikkovia jääkiteitä. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Hyviä tuli. Piti saada nopsaan jotain hyvää iltapalaksi. Maistui teenkin kanssa hyvältä. Kiitos.
Resepti oli poikamiehen makuun simppeli ja hyvä resepti.
Tuli tosi hyviä☺
Laitetaanko yksi valkosipulin kynsi vai kokonainen sipuli?
Reseptissä tarkoitetaan yhtä puolikasta - kokonaista valkosipulia. Terveisin, Kuluttajaneuvonta

Pages