Liuota hiiva ja suola kylmään veteen. Lisää öljy ja jauhot vähitellen ja alusta hyvin vaivaten löysäksi taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (esim. laita kulho lämpimään vesialtaaseen) 45-60 min. Kylmään veteen alustettu taikina kohoaa hitaammin kuin kädenlämpöiseen veteen alustettu taikina, mutta hitaan kohotuksen ansiosta leipä saa paremman maun.
Jaa kohonnut taikina 2-3 osaan ja painele jokainen käsin n. 10 x 20 cm:n ohuehkoksi levyksi, siis "tohveliksi", jota italialainen sana "ciabatta" tarkoittaa. Laita ciabattat uunipellille liinan alle lämpimään paikkaan kohoamaan 45-60 min ajaksi.
Voitele hyvin kohonneet ciabattat öljyllä, mieluiten oliiviöljyllä. Paista 225-250-asteisessa uunissa 10-15 min. Sumuta ciabattoja uuniin sumutuspullolla (vedellä) useamman kerran. Älä peitä kypsiä ciabattoja. Parhaita heti tuoreena!
Valmistin ohjeen mukaan. Taikina nousi hyvin. Leivotut leivät eivät sitten nousseetkaan ja niistä tuli kovin lättänöitä, litteitä 3cm vahvoja leipiä 3kpl. Maku on hyvä kuitenkin.
tiina
Jos taikinaan käyttää kuivahiivaa, niin silloin hiiva tulee lisätä lämpimään (+42 asteiseen) taikinanesteeseen jauhojen seassa. Kuivahiivaa tarvitsee noin 9 g. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Kokeilin tätä ohjetta siten, että käytin durumvehnäjauhojen sijaan löytämääni manitoba-vehnäjauhoa, jossa on myös hyvä sitko. Kohotin taikinaa kauemmin kuin tunnin, ja leivoin kahdeksi leiväksi, koska jätin taikinan erittäin löysäksi.
Leipien sumuttamisen sijaan laitoin uunin pohjalle pienen vesiastian.
Oli ensimmäinen kerta kun leivoin ciabattaa, ja onnistui niin hyvin, että 4-vuotias poikani sanoi: "Minä en muuta leipää enää syökään!" Kiitos reseptistä!
Hei, tietääkseni "ciabatta" merkitsee italian kielessä 'tohvelia' eikä 'kengänpohjaa'. Merkityksestä riippumatta leipä on todella hyvää.
Hyvää tuli, mutta sain ohjeesta vain 4 leipää ja aika littania? Leipä oli kyllä ciapatan makuista ja hyvin kuohkeaa ja 'reikäistä'...ainut oli että siitä tuli hyvin matalaa.. annoin nousta pidempään kun ohjeessa sanotiin.
kannattaa sumuttaa öljy ciabatojen päälle, etteivät ne lässähdä voitelussa.
leivistä saa maukkaita (ja terveellisempiä) lisäämällä taikinaan erilaisia siemeniä ja leseitä.