Focaccia on italialaistyyppinen ohuehko lättänä kengänpohjan mallinen leipä. Sen pinnalle on pirskotettu oliiviöljyä ja päälle painettu yleensä oliiveja ja tuoreyrttejä.
Kaurafocaccian päälle sopivat mainiosti kaurahiutaleet.
Leipä syödään yleensä halkaisemattomana, mutta leivän voi halutessaan halkaista ja laittaa päälle voita tai tuorejuustoa.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja suola. Lisää hiutaleita ja hiivaleipäjauhoja vähitellen vaivaten. Ripottele lopuksi taikinalle silputtu yrtti ja puristele silppu taikinaan.
Anna taikinan kohota peitettynä ainakin puolisen tuntia. Kumoa taikina pöydälle ja alusta hetki.
Jaa taikina kahdeksaan osaan. Pyöritä osat palloiksi. Nosta taikinapallot uunipellille leivinpaperin päälle ja litistä pallot halkaisijaltaan noin 10–15 sentin kokoisiksi soikeiksi leiviksi. Peitä leivät liinoilla ja anna kohota puolisen tuntia.
Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Painele kohonneisiin leipiin oliiveja ja tuoreyrttejä, pirskota pintaan oliiviöljyä ja ripottele päälle hiutaleita. Paista leipiä noin 10–15 minuuttia, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Focacciat ovat parhaimmillaan tuoreina ja lämpiminä.
VINKKI: Voit tehdä reseptillä pellillisen focacciaa. Kaada koko taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja tee pintakoristelu kuten edellä.
Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras, kuva: Ulla-Maija Hänninen
Kommentteja ja keskustelua