Aromikas pizzataikina syntyy juurivelliin, joka valmistetaan tuorehiivalla, kuivahiivalla tai taikinajuurella.

Juurivellin voi antaa käydä jääkaapissa yön yli tai jopa useamman vuorokauden. *Hiivan määrään vaikuttaa se, kauanko juuri saa käydä ennen leipomista: mitä pidempään, sitä vähemmän hiivaa tarvitaan. Täydellinen pizzapohja syntyy rauhassa viileässä valmistetusta juuresta, jolloin taikinaan muodostuu hyvä sitkoverkosto. Rapsakat ja herkulliset kuplat pysyvät taikinassa helpommin ja pohjan maku muuttuu täyteläisemmäksi.

Pizzataikinan jauhoiksi sopivat proteiinipitoiset hienojakoiset jauhot, kuten Emännän Puolikarkeat Vehnäjauhot, koska ne tekevät taikinasta helpommin työstettävän ja parantavat pohjan makua. Osan vehnäjauhoista voi kokeilla korvata Myllyn Paras Pizza- tai myös Durumvehnäjauhoilla, jolloin pizzaa on helpompi muotoilla.

Myllyn Paras Durumvehnäjauhot ovat hyviä eritoten leivontavaiheessa, jolloin ne auttavat pizzaa pysymään irti leivontapöydästä sekä paistolapiosta ja -alustasta karkeutensa avulla.

Ainekset 10 annosta

Taikina 2-4 pizzapohjaan:
2
dl
vettä
5–10
g
tuorehiivaa, 2–3 g /½–1 tl kuivahiivaa tai n. 50 g taikinajuurta (jolloin vettä vain 1½ dl)
1
tl
suolaa
1
rkl
oliiviöljyä
Leivontaan:
Tomaattikastike:
2 ½
dl
tomaattimurskaa (250 g)
(n. 2
kpl
valkosipulinkynsiä tai salottisipuleja hienonnettuna)
½–1
tl
rouhittua mustapippuria
1–2
rkl
pizzamaustetta tai oreganoa + basilikaa + suolaa
Täyte:
100
g
salamia, kinkkua
n. 50
g
serranokinkkua
n. 100
g
mozzarellajuustoa
Pinnalle:
kuivattua oreganoa tai pizzamaustetta
nippu tuoretta rucolaa, basilikaa, oreganoa

Ohje

1. Mittaa kylmä vesi isohkoon kulhoon. Murusta ja liuota tuorehiiva (jos käytät sitä) joukkoon. Vaihtoehtoisesti voit sekoittaa joukkoon ennen leivontaa ajoissa elvytetyn taikinajuuren (juuri + vesi tulee olla yhdessä + 27 °C). Lisää 2 dl jauhoja (ja kuivahiiva, jos käytät sitä) ja sekoita velliksi. Peitä kulho kelmulla.

2. Jätä juuri huoneenlämpöön (n. 1–2 h) ja siirrä se sen jälkeen jääkaappiin ½–2 vrk:ksi, jolloin juuri saa käydä rauhassa.

3. Ota juuri viileästä 3–5 tuntia ennen leivontaa ja lisää siihen loput jauhot (n. 2½ dl), suola ja öljy. Vaivaa pehmeäksi, kimmoisaksi taikinaksi käsin tai yleiskoneen taikinakoukulla (hiljainen teho) 5–15 min. Anna taikinan kohota lämpimässä huoneenlämmössä ainakin tunti. Jaa kohonnut pizzataikina 2–4 palloksi durumvehnäjauhotetulla pöydällä/alustalla. Peitä pallot liinalla ja jätä kohoamaan 2–4 tunniksi. Jos et valmista pizzaa valmiiksi vielä tässä vaiheessa, siirrä taikinapallot ilman kohotusta kelmussa jääkaappiin odottamaan leivontaa (ota ne sieltä noin 3–4 tuntia ennen leivontaa huoneenlämpöön ja kohota siinä vaiheessa).

4. Lämmitä puoli tuntia ennen paistamista pizzauuni tai leivinuuni + pizzakivi (tai sähköuuni).

5. Painele ja venytä pizzapallot käsin tai kaulimella mahdollisimman ohuiksi ja isoiksi pizzapohjiksi durumjauhotetulle pöydälle kohoamaan hetkeksi.

6. Valmistele pohjien vielä vähän kohotessa pizzakastike ja täyte. Mittaa kastikkeen ainekset pieneen kattilaan ja anna kiehua hiljalleen 5 minuuttia, sekoita välillä.

7. Nosta pizza kerrallaan ison durumjauhotetun pizzalapion päälle tai isolle kivelle. Levitä päälle ohuelti pizzakastiketta sekä maltillisesti täytteitä ja juustoraastetta.

8. Liu’uta pizza pizzalapiosta kuumaan pizzauunin ja paista pari minuuttia kauniin väriseksi ja kypsäksi, varo polttamasta pizzaa. Vedä kuuma pizza pizzalapion avulla pois uunista. Voit myös paistaa pizzat pizzakiven päällä 275–300 °C:ssa leivinuunissa. Mikäli näitä ei ole, voit paistaa pizzat sähköuunin alimmalla tasolla, mieluiten pizzakiven päällä – jos paistat näin, voi paiston lopussa pizzan nostaa sähköuunin yläosaan, jolloin juustokuorrute rapeutuu.

9. Ripottele kypsän pizzan päälle kuivattua oreganoa tai pizzamaustetta sekä tuoretta rucolaa, basilikaa tai oreganoa. Nauti kuumana.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.