Munkkien leipominen itse ei ole sinänsä vaikeaa, kunhan omistaa rasvan kuumennukseen padan ja on varovainen kuuman rasvan kanssa.

Jos haluat leipoa mahdollisimman pyöreitä munkkeja, ne syntyvät samoin kuin pikkupullat, mutta itse paistaminen toki kotioloissa tuo haasteita. Pyöreät munkit kun tahtovat kellahtaa raaka puoli päällepäin.

Reikäkauhasta on apua ja siitä, että jaksaa koko ajan pyöritellä munkkeja rasvassa niin, että kypsyminen tapahtuu tasaisesti.

Mikäli pyöreydestä tulee vaikeuksia, paina munkit matalammiksi ”sämpylöiksi”, jolloin voit paistaa ensin toisen puolen ja sen jälkeen toisen puolen. Tällöin myös munkki paistuu keskeltä asti helpommin.

Varo, ettei rasva kuumene liikaa, ja ole muutenkin varovainen kuuman ja polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!

Katso myös herkullisten pienten hillomunkkien resepti!

Ainekset n. 30 kpl annosta

Munkkitaikina:
5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
1-2
tl
suolaa
dl
sokeria
1
rkl
kardemummaa
1
muna
100
g
voita tai margariinia
Paistamiseen:
2-3
l
rypsiöljyä
Pinnalle:
sokeria

Ohje

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

  2. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Tee taikinasta pitkä pötkö ja jaa se 30 osaan. Leivo taikinapaloista pyöritellen pullia. Kohota pullia vielä hetki.

  3. Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla, eli sen tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista, eli sopivaa munkkien paistoon.

  4. Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!

  5. Laita munkkipullia rasvaan n. 6 kpl kerrallaan, riippuen padan laakeudesta. Kääntele pallomallisia munkkeja koko ajan kuumassa rasvassa, jotta ne paistuisivat joka puolelta tasaisesti.

  6. Pyöreät munkit tahtovat kellahtaa raaka puoli päällepäin, jolloin raaka puoli painavampana jää kellumaan, eikä paistu lainkaan. Reikäkauhasta on apua ja siitä, että jaksaa koko ajan pyöritellä munkkeja rasvassa niin, että kypsyminen tapahtuisi tasaisesti.

  7. Mikäli pyöreydestä tulee vaikeuksia, paina munkit matalimmiksi ”sämpylöiksi”, jolloin voit paistaa ensin toisen puolen ja sen jälkeen toisen puolen. Tällöin myös munkki paistuu keskeltä asti helpommin.

  8. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele munkit sokerissa heti.

VINKKI: Kokeile myös suosittua munkkien tai munkkirinkelien reseptiämme!

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.