Pataleipää helpompaa leivonnaista ei ole. Vaikka sen valmistus käy käden käänteessä, ei mausta tai mehevästä rakenteesta tarvitse tinkiä. Taikinaa tehdessä muistaa tarvitsee ainoastaan välttää liikaa vaivaamista ja varata riittävästi aikaa kohotukseen.

Tässä pataleipäreseptissä timjamin vivahteikkuus ja parmesanin särmä takaavat makunautinnon, joka jää mieliin ja sävähdyttää ensipuraisulla. Kaurainen sämpyläjauhoseos viimeistelee kohdalleen niin ravintoarvot kuin rakenteen, joka koukuttaa niin, ettei yksi, kaksi eikä edes kolme palaa pataleipää meinaa riittää.

Tämä pataleipä on omiaan antipastojen tai kesäisten salaattien kanssa tarjottuna, mutta toimii aivan yhtä hyvin myös esimerkiksi sosekeittojen kanssa tai iltapalana.

Ainekset 1 leipä annosta

1
tl
kuivahiivaa
tl
suolaa
1
tl
mustapippurirouhetta
4
dl
vettä
150
g
parmesan-juustoa lastuina / karkeana muruna
12-15
kpl
timjaminoksaa
Lisäksi:
jauhoja leivontaan

Ohje

  1. Mittaa kuivat aineet laakeaan kulhoon. Lisää joukkoon reilusti kädenlämpöinen vesi. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Taikina saa jäädä rakenteeltaan löysäksi.
  2. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 12–16 tuntia.
  3. Nypi timjaminlehdet irti ruodeistaan ja rouhi parmesan hieman ennen kohotusajan loppua.
  4. Kaada kohonnut taikina jauhoitetulle pöydälle, ripottele timjamin lehdet sekä parmesan tasaisesti taikinan päälle. Kääntele taikina palloksi siten, että timjami ja parmesan jäävät taikinan sisään tasaisesti levittyen.
  5. Kohota taikinaa liinan alla vielä 30–45 minuuttia. Samaan aikaan laita kannellinen uunipata uuniin ja säädä uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  6. Kun taikina on kohonnut, ota kuuma pata uunista ja siirrä taikina pataan. Laita kansi päälle ja laita pata takaisin uuniin.
  7. Paista leipää kannen alla 30 minuuttia. Ota sitten kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia, tai kunnes leipä on saanut kauniin värin ja on valmis. Nosta pata uunista ja anna leivän tekeytyä padassa vielä noin 10 minuutin ajan. Kumoa valmis  leipä ritilälle jäähtymään.
Resepti:
Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.