Sämpylöitä, joihin tulee jyviä ja sen myötä kuitua, voi leipoa myös itse. Jyvät kannattaa keittää tai ainakin liottaa erittäin hyvin, jotta ne eivät ole liian kovia leivonnaisissa. Sämpylöihin voi käyttää salaattiin tms. ruokaan keitettyjä suurimoita, jos niitä on jäänyt yli.

Löysähköstä taikinasta, joka on alustettu hyvin, saat kuohkeimmat sämpylät. Kohotus lämpimässä paikassa liinan alla on tärkeä muistaa tehdä kunnolla. Sämpylöitä voi kohottaa esim. 50-asteisessa uunissa ennen kuin uuni laitetaan lämpenemään 225-asteeseen.

Kokeile myös helppoa perussämpylöiden ohjetta!

Ainekset noin 20 sämpylää annosta

½
l
vettä tai piimää
50
g
hiivaa
2-3
tl
suolaa
2
rkl
hunajaa tai siirappia
30
g
voita tai margariinia

Ohje

  1. Keitä suurimot pakkauksen ohjeen mukaan väljässä vedessä (2 dl:sta tulee reilu 5 dl kypsiä suurimoita). Lämmitä neste kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva. Lisää suola, hunaja, kypsät jyvät sekä jauhoja. Alusta löysähkö taikina hyvin.

  2. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta sämpylöitä. Kohota peitettynä kaksinkertaisiksi. Pistele sämpylät.

  3. Paista leipiä 225-asteisen uunin keskitasolla n. 15 min koosta riippuen.

VINKKI: Keitä suurimoita kerralla reilumpi määrä ja käytä kypsiä suurimoita esim. salaatteihin tai viilin/jogurtin kanssa (myslin tapaan).

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.