Jyväsämpylät

Jyväsämpylät

Sämpylöitä, joihin tulee jyviä ja sen myötä kuitua, voi leipoa myös itse.

Jyvät kannattaa keittää tai ainakin liottaa erittäin hyvin, jotta ne eivät ole liian kovia leivonnaisissa.

Sämpylöihin voi käyttää salaattiin tms. ruokaan keitettyjä suurimoita, jos
niitä on jäänyt yli.

Löysähköstä taikinasta, joka on alustettu hyvin, saat kuohkeimmat
sämpylät.

Kohotus lämpimässä paikassa liinan alla on tärkeä muistaa tehdä kunnolla. Sämpylöitä voi kohottaa
esim. 50-asteisessa uunissa ennen kuin uuni laitetaan lämpenemään
225-asteeseen.

noin 20 sämpylää
½lvettä tai piimää
50ghiivaa
2-3tlsuolaa
2rklhunajaa tai siirappia
30gvoita tai margariinia
n.5dlkypsiä Myllyn Paras Esikypsytetty Rikottu Ohrasuurimoita
n.12dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
tai Hiivaleipävehnäjauhoja

Valmistusohje

Keitä suurimot pakkauksen ohjeen mukaan väljässä vedessä (2
dl:sta tulee reilu 5 dl kypsiä).

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi, liuota siihen
hiiva. Lisää suola, hunaja, kypsät jyvät sekä jauhoja. Alusta löysähkö taikina
hyvin. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä
vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta sämpylöitä. Kohota kaksinkertaisiksi
peitettynä.

Pistele sämpylät. Paista leipiä 225-asteisen uunin keskitasolla n.
15 min koosta riippuen.

VINKKI: Keitä suurimoita kerralla reilumpi määrä ja
käytä kypsiä suurimoita esim. salaatteihin tai viilin/jogurtin kanssa (myslin
tapaan).

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (5)

TOSI HYVÄÄ! SUOSITTELEN LÄMPIMÄSTI KAIKILLE!
Todella hyviä sämpylöitä! Suosittelen lämpimästi muillekin.
Todella hyviä! Itse laitoin ruisrouhetta tuomaan lisämakua.
Wau! Ihanan maukkaita. Jyvät olivat herkullisia!
Erittäin hyviä sämpylöitä.