Aamulla leivottavat sämpylät

Aamulla leivottavat sämpylät
  • Haluatko ihania aamiaissämpylöitä suoraan uunista?
  • Näitä kannattaa kokeilla, voit jäädä koukkuun tuoreeseen leipään.
  • Leivo itse taikina illalla, tiedät mitä syöt! Hidas kohotus tuo aromia taikinaan.
  • Taikinaan sopivat niin sämpyläjauhot, hiivaleipäjauhot kuin erilaiset hiutaleet ja leseetkin.
  • Katso video ohjeen alta, kuinka näitä sämpylöitä leivotaan Liv & Learn: Arjan keittiössä -ohjelmassa.
noin 10 - 15 kpl
3dlmaitoa, piimää tai vettä
15ghiivaa (⅓ pkt)
1tlsuolaa
1rklsiirappia
2rklpullomargariinia tai rypsiöljyä
6-7dlSämpyläjauhoseos 2 kg
TAI
4-5dlEmännän Puolikarkea Vehnäjauho 2 kg
Kaurahiutale 1 kg
Ruishiutale 600 g

Valmistusohje

TEE TAIKINA ILLALLA VALMIIKSI:

Liuota hiiva kylmään nesteeseen. Hiivaa tarvitaan normaaliin leivontaan nähden hieman vähemmän. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella.

Lisää alustuksen loppupuolella kylmä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Laita taikina muovilla peitettynä yöksi jääkaappiin.  

AAMULLA:

Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen. Laita uuni päälle 40 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota uunissa leivinliinalla peitettynä vajaa puoli tuntia.

Ota sämpyläpelti hellan päälle ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (63)

Onnistui erinomaisesti tällä ohjeella.
Jos liian pitkään lämmittää aamulla 40 asteessa, lässätää pannukakuksi.
Pitääkö voidella ennen uunin panoa?
Sämpylöitä ei tarvitse voidella. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Voiko taikinaan lisätä porkkanaraastetta? Vaikuttaako se jotenkin taikinan rakenteeseen?
Taikinaan voi lisätä porkkanaraastetta. Porkkanaraaste tuo mehevyyttä sämpylöihin. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Eipä äiti koskaan opettanu eikä koulussakaan, että hiivaa ei tarvi liottaa lämpimään veteen vaan sanottiin, että hiiva pitää aina sulattaa lämpimään veteen.
Minä "hapatan" juurta useamman tunnin. Leivon sämpylöiksi jo illalla ja paistan aamulla.
Minulla tuli kivikovia, kun tein kuivahiivalla. No nyt tiedän, että se on laitettava aina lämpimään nesteeseen. Löysin video-ohjeen youtubesta ja siinä ei kyllä käsketty kohottamaan 40c uunissa, niinkuin tässä ohjeessa jonka löysin vasta jälkeenpäin.
10++ onnistuu ja helposti!

Pages