Vappu Pimiän aamulla leivottavat sämpylät

Vappu Pimiän aamulla leivottavat sämpylät
1 t 30 min, josta valmisteluaika 20 min
  • Itsetehdyt sämpylät harvemmin tuottavat pettymystä aamiaispöydässä istuville.
  • Minä leivon sämpylöitä käytännössä joka viikonloppu. 
  • Niihin voi upottaa jauho-, lese- ja hiutalepussien jämät, puurot tai raastaa juureksen kannikat, uskalla vaan kokeilla!
5dlvettä, maitoa tai piimää (voi olla kylmää, koska kohotusaika on pitkä)
n.25ghiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
2tlsuolaa
2rklsiirappia tai hunajaa tai 1 rkl sokeria
n.10-12dlhiutaleita, leseitä, jauhoja, kokeile mielesi mukaan! Esim. Myllyn Paras Kaurahiutaleet, Kauraleseet, Kuidukas Kolmen Viljan Leseseos ja Sämpyläjauhot antavat mahtavaa makua sämpylöihin.
2-3rkloliivi-, rypsi-, auringonkukka- tai avokadoöljyä tai mitä vain öljyä kaapista löytyy

Valmistusohje

  1. Helpoimmalla pääset, kun teet taikinan jo edellisenä iltana valmiiksi nousemaan. Aamulla ei tarvitse kuin leipoa sämpylät, paistaa ne ja avot, pöydässä on itsetehtyä leipää. Kun teet taikinan tällä menetelmällä, jätä taikina vähän tavallista löysemmäksi ja saat aikaan mehevämpiä sämpylöitä! Jos kohotat taikinaa yön yli, hiivaakaan ei tarvitse niin paljon, tuplaa hiivan määrä, jos annat taikinan kohota vain tunnin. Muista laittaa taikinaan suolaa, sillä mauton leipä ei maistu miltään.

  2. Liuota hiiva (jos käytät tuorehiivaa) veteen. Lisää suola ja siirappi. Lisää jauhoja/leseitä/hiutaleita dl kerrallaan. Jos käytät puuroa tai juuresraastetta, voit vähentää nesteen määrää noin 1 dl:lla. Kun taikina alkaa sakeutua, vaivaa hieman, mutta jätä taikina löysäksi. Lisää vielä pari lorausta öljyä ja vaivaa vähän. Jätä liinan alle kohoamaan yön yli. 

  3. Aamulla laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Leivo taikina sämpylöiksi ja jos haluat niihin rapean pinnan, kaada uunin pohjalle noin 1 dl vettä. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia tai kunnes pinnassa ja pohjassa on kaunis väri ja sämpylät tuntuvat kevyiltä. Nauti!

Resepti:
Vappu Pimiä, Radio Novan Vapun valtakunta

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (27)

Jos tästä tekee puolet yhtenä aamuna ja puolet sitä seuraavaavana aamuna, kuten joku oli tehnyt, niin annetaanko taikinan silloinkin olla koko ajan huoneen lämmössä?
Taikina kannattaa pitää kylmässä sitä seuraavaa aamua varten. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Hyvät sämpylän tuli. Reseptissä kehoitetaan kaatamaan "...uunin pohjalle 1 dl vettä...", lisäisin siihen, että vesi laitetaan uuniin laakeassa matalassa uuninkestävässä astiassa. Ihan vaan uusavuttomille leipojille ohjeeksi. Terv nimim maajussin morsian
Hyvä lisäys xD Terveisin uusavuton
Kuinkahan monta sämpylää tuosta annoksesta suunnilleen tulee?
Sämpylöiden määrä riippuu taikinapalan koosta, mutta 10-20 sämpylää saa leivottua. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Onnistui täydellisesti! Perjantaina tehdystä taikinasta puolet paistoin lauantaiaamuna ja puolet sunnuntaina. Sunnuntaiksi maku vain parani. Testinä laitoin taikinaan 7 dl vehnäjauhoja ja n. 3 dl hiivaleipäjauhoja (halusin ensin kokeilla tällaista perusversiota ilman lese-/siemenlisäyksiä). Paistoaika 20 min. oli hyvä. Näihin sämpylöihin tuli rapeus ilman vesilisäystä uuniin.
Mä unohdin öljyn.Näin yön vappupimiän tunteina.Tuo löysähkö kultakimpale ollut nyt jääkaapissa n.01:00 alkaen. Leivon joskus 05 pintaan. Onko siihen se öljy nyt vielä tyrkättävä? Voiko sen täräyttää joukkoon kun ottaa taikinan jääkaapista ja antaa sen hetken vetääntyä kun uuni lämpenee? No, ainahan kokeilla voi.
Mihin aikaan illasta taikinan voi tehdä ja milloin voi aamulla paistaa? Siis nousuaika?
Kohotusaika ei ole niin tarkka. Terveisin, Kuluttajaneuvonta

Pages