Vappu Pimiän aamulla leivottavat sämpylät

Vappu Pimiän aamulla leivottavat sämpylät
1 t 30 min, josta valmisteluaika 20 min
  • Itsetehdyt sämpylät harvemmin tuottavat pettymystä aamiaispöydässä istuville.
  • Minä leivon sämpylöitä käytännössä joka viikonloppu. 
  • Niihin voi upottaa jauho-, lese- ja hiutalepussien jämät, puurot tai raastaa juureksen kannikat, uskalla vaan kokeilla!
5dlvettä, maitoa tai piimää (voi olla kylmää, koska kohotusaika on pitkä)
n.25ghiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
2tlsuolaa
2rklsiirappia tai hunajaa tai 1 rkl sokeria
n.10-12dlhiutaleita, leseitä, jauhoja, kokeile mielesi mukaan! Esim. Myllyn Paras Kaurahiutaleet, Kauraleseet, Kuidukas Kolmen Viljan Leseseos ja Sämpyläjauhot antavat mahtavaa makua sämpylöihin.
2-3rkloliivi-, rypsi-, auringonkukka- tai avokadoöljyä tai mitä vain öljyä kaapista löytyy

Valmistusohje

  1. Helpoimmalla pääset, kun teet taikinan jo edellisenä iltana valmiiksi nousemaan. Aamulla ei tarvitse kuin leipoa sämpylät, paistaa ne ja avot, pöydässä on itsetehtyä leipää. Kun teet taikinan tällä menetelmällä, jätä taikina vähän tavallista löysemmäksi ja saat aikaan mehevämpiä sämpylöitä! Jos kohotat taikinaa yön yli, hiivaakaan ei tarvitse niin paljon, tuplaa hiivan määrä, jos annat taikinan kohota vain tunnin. Muista laittaa taikinaan suolaa, sillä mauton leipä ei maistu miltään.

  2. Liuota hiiva (jos käytät tuorehiivaa) veteen. Lisää suola ja siirappi. Lisää jauhoja/leseitä/hiutaleita dl kerrallaan. Jos käytät puuroa tai juuresraastetta, voit vähentää nesteen määrää noin 1 dl:lla. Kun taikina alkaa sakeutua, vaivaa hieman, mutta jätä taikina löysäksi. Lisää vielä pari lorausta öljyä ja vaivaa vähän. Jätä liinan alle kohoamaan yön yli. 

  3. Aamulla laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Leivo taikina sämpylöiksi ja jos haluat niihin rapean pinnan, kaada uunin pohjalle noin 1 dl vettä. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia tai kunnes pinnassa ja pohjassa on kaunis väri ja sämpylät tuntuvat kevyiltä. Nauti!

Resepti:
Vappu Pimiä, Radio Novan Vapun valtakunta

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (44)

Saiskohan paisto-ohjeen kaasu-uunille? Kun kaikki lämpö tulee alhaalta, niin valkoisia sämpylöitä tulee... mutta kun sais ne kypsiksi, ilman että pohja palaa tai koko sämpylä kuivuu... kiitos.
Kylmäkohotettu taikina tarvitsee HUOMATTAVASTI vähemmän hiivaa kuin tuon ohjeen mukaisen määrän, ihan muutama gramma tuorehiivaa riittää tuohon taikinaan. Noin järkyttävällä hiivamäärällä (koskee edelleen vain pitkää kylmäkohotusta) sämpylät repeilevät ja kohoavat uunissa ihan holtittomasti, lisäksi maku kärsii huomattavasti. Nesteen tulisi myös olla mahdollisimman kylmää, sillä taikina lämpenee vaivattaessa ja tulee sama lopputulos. Sokeri/hunaja vielä kiihdyttää hiivan toimintaa.
Tottakai taikinakulho yöksi jääkaappiin.
Onnistui hyvin, tuli pehmoiset ja maukkaat kohottuaan yön yli jääkaapissa ja leikkaamalla taikina suoraan paistettavaksi ilman muotoilua, jottei ilmakuplat häviä. Jätin taikinan paljon löysemmäksi kuin yleensä ja hyvin onnistui!
Pitäisikö laittaa yöksi jääkaappiin? Tässä ohjeessa ei laiteta, mutta pöydällä yön ollut maitopohjainen taikina maistui ihan hirveälle
Montako vuorokautta taikina säilyy jääkaapissa?
Taikina tulee leipoa viimeistään aamulla, sillä hiiva lopettaa toiminnan pitkään säilytettäessä. terveisin, Kuluttajaneuvonta
Yön yli annoin kohota. Taikina kohosi hyvin jo jääkaapissa, mutta kohotin sämpylöitä vielä noin puoli tuntia pellillä huoneenlämmössä ennen paistamista. Herkullisia tuli:)
Laitoin veteen kuivahiivaa 1pss, suolaa ja hunajaa + ruisjauhoja 2dl, kaurahiutaleita 2dl ja vehnäjauhoja 8dl. Kolmea eri öljyä, yhden rkl kutakin; extra neitsytoliiviöljyä, sitruuna-basilika rypsiöljyä ja kotimaista kylmäpuristettua öljyä. Yön yli jääkaappiin liinalla peitettynä. Aamulla kahdelle pellille sopivan kokoisina ja uunissa 15 min. Tuli täydellisiä ja todella herkullisia!
Olen kaksi kertaa tehnyt tällä ohjeella ja molemmilla kertaa taikina alkaa käydä työpöydällä ja haisee ja maistuu hiivalle.

Pages