Vappu Pimiän aamulla leivottavat sämpylät

Vappu Pimiän aamulla leivottavat sämpylät

Itsetehdyt sämpylät harvemmin tuottavat pettymystä aamiaispöydässä istuville.  Minä leivon sämpylöitä käytännössä joka viikonloppu.  Niihin voi upottaa jauho-, lese- ja hiutalepussien jämät, puurot tai raastaa juureksen kannikat, uskalla vaan kokeilla!

5dlvettä, maitoa tai piimää (voi olla kylmää, koska kohotusaika on pitkä)
n.25ghiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
2tlsuolaa
2rklsiirappia tai hunajaa tai 1 rkl sokeria
n.10-12dlhiutaleita, leseitä, jauhoja, kokeile mielesi mukaan! Esim. Myllyn Paras Kaurahiutaleet, Kauraleseet, Kuidukas Kolmen Viljan Leseseos ja Sämpyläjauhot antavat mahtavaa makua sämpylöihin.
2-3rkloliivi-, rypsi-, auringonkukka- tai avokadoöljyä tai mitä vain öljyä kaapista löytyy

Valmistusohje

Helpoimmalla pääset, kun teet taikinan jo edellisenä iltana valmiiksi nousemaan. Aamulla ei tarvitse kuin leipoa sämpylät, paistaa ne ja avot, pöydässä on itsetehtyä leipää. Kun teet taikinan tällä menetelmällä, jätä taikina vähän tavallista löysemmäksi ja saat aikaan mehevämpiä sämpylöitä! Jos kohotat taikinaa yön yli, hiivaakaan ei tarvitse niin paljon, tuplaa hiivan määrä, jos annat taikinan kohota vain tunnin. Muista laittaa taikinaan suolaa, sillä mauton leipä ei maistu miltään. Liuota hiiva (jos käytät tuorehiivaa) veteen. Lisää suola ja siirappi. Lisää jauhoja/leseitä/hiutaleita dl kerrallaan. Jos käytät puuroa tai juuresraastetta, voit vähentää nesteen määrää noin 1 dl:lla. Kun taikina alkaa sakeutua, vaivaa hieman, mutta jätä taikina löysäksi. Lisää vielä pari lorausta öljyä ja vaivaa vähän. Jätä liinan alle kohoamaan yön yli.  Aamulla laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Leivo taikina sämpylöiksi ja jos haluat niihin rapean pinnan, kaada uunin pohjalle noin 1 dl vettä. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia tai kunnes pinnassa ja pohjassa on kaunis väri ja sämpylät tuntuvat kevyiltä. Nauti!

Resepti:
Vappu Pimiä, Radio Novan Vapun valtakunta

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (0)