Ohrauunipuuro

ohrapuuro.jpg
1 t 30 min, josta valmisteluaika 15 min
  • Kouluruokalistojen pitkäaikaista suosikkia ohrapuuroa syövät kaikki sukupolveen katsomatta.
  • Puuro on helppo tehdä, aineet vain mitataan uunivuokaan.
  • Puuro on taloudellista: pienestä määrästä suurimoita syntyy iso määrä ruokaa.
  • Puuropäivä tai pari viikossa sopii myös laihduttajalle.
noin 6:lle

Valmistusohje

Mittaa ohrasuurimot voideltuun uuninkestävään vuokaan. Lisää maito ja suola ja anna kypsyä 200-asteisen uunin alimmalla tasolla.

Paistoaika kokonaisille ohrasuurimoille on n. 1½ tuntia ja rikotuille ohrasuurimoille n. 1 tunti 15 minuuttia. Anna vetäytyä jonkin aikaa uunista ottamisen jälkeen.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (38)

Voiko uunipuuron valmistaa myös kaura- tai mantelijuomasta?
Kaurajuomasta tulee aivan erinomainen puuro. Käytä maidon tapaan. Oma kokemukseni on, että lisää aivan hieman suolan määrää maitopuuroon verrattuna.
Kaurajuomasta onnistuu ainakin mainiosti. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Seuraavana päivänä kylmän puuron kun paistat paistinpannulla voissa, niin jo vain on hyvää!!
Tässä kohtaa tulee niin lapsuus mieleen, että.... Se äidin pannulla paistama eilinen ohrapuuro: nam, kertakaikkiaan. Ja siis voissahan sen äitivainaa paistoi!!! Meillä ohrapuuro kuului aina lauantai-iltaan. Puuro laitettiin uuniin saunaan mentäessä. Sauna oli taloltamme rannassa n. 200 m. päässä. Sinne käveltiin kesähelteellä ja talven pakkasilla. Muistan, miten vastapestyt hiukset rapsahti jäähän kovalla pakkasella kun vain pyykeeseen kiedottuna polkua pitkin astelimme kotitaloon. Sitten lämpimään tupaan, ja se upea ohrapuuron valloittava tuoksu oli vastassa heti porstuassa!! Iltaruoaksi uunista valmis ohrapuuro, joka meillä tehtiin aina tuoreeseen lypsettyyn maitoon. Vastalypsetyn maidon navetan maku häviää uunissa. Puuron päällä oli aina sellainen ruskeaksi paahtunut rapea kalvo. Varmaan maidosta. Sen alla oli mehevän upea ohrapuuro. Reipas voisilmä ja ääntä kohti! En muista, oliko ohrasuurimot omasta pellosta vai kaupasta. Ohraa meillä viljeltiin lähinnä eläintemme rehuksi: possuille, lehmille ja lampaille, en muista syötiinkö samaa ohraa itse, luulen, että kyllä. Varsinkin lampaat tykkäsivät kokojyvä ohrasta jos sitä keitti hetken isossa padassa ja laittoi suolaa sekaan. Se ohran keitto oli aina minun, pienen pojan, hommaa: kantaa ensi vesi karjakeittiön pataan, hakea pieniä polttopuita, laittaa tuli ja kiehauttaa ohrat. Muistan vielä reseptinkin: yhtäpaljon ohraa ja vettä ja "koprallinen" suolaa. Sitä ei varsinaisesti keitetty vaan hetki kiehautettiin. Kun tuo keitos jäähtyi, sen saattoi antaan kaikkineen lampaille, ei siis kaadettu vettä pois vaan kipattiin suoraan syöttölaariin. Oli onnellisia ja tyytyväisiä lampaita!
Mukavia muistoja. Oli kiva lukea!
Ajattelin tehdä tätä puuroa vain itselleni, säilyykö puuro hyvänä monta päivää jääkaapissa?
Puuro säilyy jääkaapissa pari päivää. Puuron rakenne on kuitenkin parhaimmillaan paistamisen jälkeen vähän aikaa vetäydyttyään. Terveisin, Kuluttajaneuvonta
Voi lämmittää mikroaaltouunissa lautasellisen. Sopii myös laimentamattoman mehumaijamehun kanssa, aivan kuin olisi marjakiisseliä. Mikä ettei kaupan mehujenkin kanssa: Varmaan etenkin laimentamattoman mustaherukkamehun kera.
Olisiko syytä laittaa jossain vaiheessa kansi päälle; alussa vai lopussa ?

Pages