Leivo itse aromikasta maalaisciabattaa, joka on matala leipä. Ciabatta tarkoittaakin Italiassa tohvelia. 

Laita uuniin vettä astiassa, niin saat leipään rapeamman kuoren vesihöyryn myötä.

Mikäli haluat hieman eteläeurooppalaisemman rakenteen, korvaa osa jauhoista durumjauhoilla.

Tee vaikka vierastarjoiluun ciabattasta bruchettoja, päällystettyjä uunileipiä.

Ainekset 6 leipää annosta

3
dl
vettä
½
pkt
hiivaa (25 g)
2
tl
suolaa
2-3
rkl
oliiviöljyä

Ohje

  1. Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää jauhot vähitellen ja alusta hyvin vaivaten löysäksi taikinaksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa (esim. laita kulho lämpimään vesialtaaseen) 45-60 min ajan. Kylmään veteen alustettu taikina kohoaa hitaammin kuin kädenlämpöiseen veteen alustettu taikina, mutta hitaan kohotuksen ansiosta leipään muodostuu enemmän makua. Taikinaa voi pitää tekeytymässä myös yön yli jääkaapissa, jolloin maku entisestään paranee.

  2. Jaa kohonnut taikina kuuteen osaan ja painele jokainen käsin n. 10 x 20 cm:n ohuehkoksi levyksi, siis "kengänpohjaksi”. Laita ciabattat uunipellille liinan alle lämpimään paikkaan kohoamaan 45-60 min ajaksi.

  3. Voitele tai sumuta hyvin kohonneet ciabattat öljyllä, mieluiten oliiviöljyllä. Paista 225-250-asteisessa uunissa 10-15 min. Sumuta ciabattoja uunissa sumutuspullolla (vedellä) useamman kerran. Älä peitä kypsiä ciabattoja.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.