Luumujäädyketorttu

Luumujäädyketorttu
8 t 30 min, josta valmisteluaika 30 min
  • Jäädyketortun voit valmistaa hyvissä ajoin ennen tarjoilua.
  • Käytä pohjaan piparkakkutaikinaa, jonka paistat levynä ja murustat seuraavana päivänä hieman kuivuneena tai murusta jo aiemmin tehtyjä piparkakkuja.
10 annosta
Kakkupohja:
½levyMyllyn Paras Laktoositon Piparitaikinaa (250 g) TAI
1levyPerinteinen Piparkakkutaikinaa (250 g), sellaisenaan paistettuna tai pipareina (200–250 g valmiita pipareita)
75-100gvoita
Täyte:
1pskuivattuja luumuja (200 g)
2dlvettä
(2rklkonjakkia, punssia tai rommia)
1dlsokeria
1tlkkuohukermaa (2 dl)
1tlvaniljasokeria
1tlkmaitorahkaa (250 g)
Päälle ennen tarjoilua:
50gluumuja
jouluisia koristerakeita tai minikoristekynttilöitä

Valmistusohje

  1. Paista paketillinen piparkakkutaikinaa levyt irrallaan 200-asteisen uunin keskitasolla 10–15 min, varo paistamasta liikaa.  Anna jäähtyä ja kuivua ainakin seuraavaan päivään ja murusta hyvin tai käytä jo aiemmin tehtyjä piparkakkuja, jotka murennat hienoksi. Sekoita murut sulatettuun rasvaan. Painele murumassa irtopohjaisen vuoan pohjalle tiiviisti.

  2. Valmista täyte: tee luumusose keittämällä luumuja sokeriliemessä 10–15 min niin, että ne soseutuvat tai käytä tölkki (300 g) valmista luumumarmeladia (mausta halutessasi alkoholilla). Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen rahka, kylmä luumusose ja muut maustavat ainekset. Tarkista maku mieleiseksesi.

  3. Kaada seos piparipohjalle, joka on irtopohjavuoassaan. Jäädytä pakastimessa ainakin yön yli. Ota juuri ennen tarjoilua pakastimesta pöydälle, irrota vuoka ja koristele jouluiseksi.

  4. Mikäli torttua ei tarjoilla seuraavana päivänä, sen voi jäädyttämisen jälkeen irrottaa vuoasta ja pakata isoon pakastepussiin. Torttu säilyy pakasteessa muutaman kuukauden esim. yllätysvieraiden varalta.

VINKKI: Voit tehdä saman kakun myös taatelilla. 

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Reseptin ominaisuudet


Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (2)

Kiitos resepti kuulostaa erittäin hyvältä ja voi soveltaa jo olemassa olevat piparit siihen. Meidän perhepiirissä ainut "paha" juttu on siinä, kun meillä on gluteiinittioman syöjiä ja maidottoman. Reseptien laatiminen uudestaan on joskus hankalahkoa, mutta olen onnistunut niitä tekemään ja kun niitä meillä tarvitsee useimmiten tarjota, on kiva miettiä jo ajoissa :)
Oikein hyvä joulujälkiruoka, perinteiset maut kivassa muodossa. Mutta seuraavan kerran pitää ottaa pakastimesta hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jäistä kakkua oli mahdoton syödä, piti sulatella sitten lautasella. Onneksi jouluna ei ollut kiire!