Sämpylöiden leivonta on helppoa sekoitettavasta taikinasta, jossa jauhoseoksen gluteeni saa muodostua rauhassa happamanmakeassa jogurtti-lakritsitaikinassa.

Annoksesta voi paistaa kahtena aamuna tuoreet sämpylät uuninkestävässä valurautapannussa.

Näin saadaan aamulla tai töiden jälkeen lämpimiä sämpylöitä helposti ilman taikinan vaivausta (= no knead).

Ainekset 2 kertana 6 sämpylää annosta

Taikina:
1
ps
kuivahiivaa (n. 3 tl, 11 g) tai 25 g tuoretta hiivaa
tl
suolaa
1
tl
lakritsijuurijauhetta
2
dl
mustia pehmeitä lakritsipaloja (100 g)
1
dl
kuivattuja karpaloita (50 g)
5
dl
maustamatonta tai lakritsijogurttia
Voitelu:
rypsiöljyä

Ohje

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Pilko lakritsit ja karpalot terävällä peitsellä. Pilkkomista helpottaa, jos ripottelet niiden päälle vähän jauhoja. Jos käytät tuorehiivaa, liuota se tilkkaan jogurttia. Sekoita jogurtti jauhojen joukkoon, mutta älä vaivaa taikinaa. Taikina saa jäädä löysäksi. Kohota taikinaa kannella tai kelmulla peitettynä jääkaapissa vähintään 10 tuntia, esimerkiksi yön yli.

  2. Ota taikinakulho viileästä ja nosta puolet taikinasta jauhotetulle pöydälle. Laita loppu takaisin toista kertaa varten. Pyöritä taikina paksuksi lyhyeksi tangoksi ja leikkaa 6 palaan. Pyörittele palat vähän pyöreämmiksi ja jätä sämpylät kohoamaan jauhotetun pöydän päälle liinalla peitettynä 30–45 minuutiksi. Laita valurauta- tai muu uunin kestävä pannu kylmään uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen.

  3. Nosta kuuma pannu varovaisesti uunista, lorauta siihen ihan vähän öljyä ja asettele sämpylät väljästi pannulle. Laita pannun päälle folio, varo kuumaa pannua. Siirrä pannu ritilälle keskitasolle uunia ja paista 10 minuuttia, ota folio pois ja paista, kunnes sämpylät ovat kauniinvärisiä, 5–10 minuuttia.

  4. Paista loppu taikina illalla tai seuraava aamuna, niin saat juuri paistettua leipää useammin. Toki voit paistaa koko taikinaerän samalla kertaa, jolloin saat 2 pannullista sämpylöitä.

VINKKI: Jos on kiire, voit tehdä sämpylät suoraan voidellulle kylmälle pannulle ja siirtää pannun heti uuniin (ilman foliota) ja laittaa yhtä aikaa uunin lämpiämään 225 asteeseen. Paistamiseen kuluu 15–20 riippuen siitä, miten nopeasti uuni kuumenee. Tällä tavalla valmistettaessa sämpylät kohoavat uunin lämmetessä ja tulos on melkein yhtä hyvä kuin edellä.

Resepti:
Arja Elina Laine (julkaistu LEIPÄ-kirjassa 2020)

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.