Perinteinen karjalanpaisti

Karjalanpaisti padassa
2 t 30 min, josta valmisteluaika 30 min

Karjalanpaistin valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta se vie jonkin verran aikaa.

Helpoimmalla pääset käyttämällä valmiiksi kuutioiksi leikattuja karjalanpaistilihoja, mutta luonnollisesti voit paloitella lihan itsekin.

Lammas- ja sisäelimet sopivat hyvin perinteiseen karjalanpaistiin, mutta voit valmistaa paistin käyttämällä pelkästään karjalanpaistilihoja (1,3 kg tässä ohjeessa).

Voit paahtaa lihakuutiot vaihtoehtoisesti kuumassa uunissa.

Mitä pidempi kypsennysaika ja miedompi lämpötila pataruoalla on, sitä maukkaampi lopputulos syntyy.

Lisukkeeksi sopivat perunoiden tai perunamuusin lisäksi keitetyt Ohrasuurimot.

n. 6:lle
1kgkarjalanpaistilihaa: naudanlihaa ja sianlihaa annospaloina (lapaa, etuselkää, paistia)
300glampaanlihaa tai sisäelimiä (maksaa, munuaisia)
n. 1tlkokonaisia maustepippureita
1-2laakerinlehteä
4sipulia
tlsuolaa
n. 3dlvettä
Lisäksi:
4dlMyllyn Paras Esipysennettyjä Kokonaisia Ohrasuurimoita (n. 300 g)
perunoita tai perunamuusia

Valmistusohje

Ota lihat huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistamisen aloittamista. Ruskista lihat kuumalla pannulla kahdessa erässä nopeasti. Lohko sipulit ja ruskista myös ne pannulla, voit käyttää voita paistamiseen. Laita lihapalat, sipulilohkot ja mausteet pataan vuorotellen. Kuumenna vesi vielä pannulla, niin saat lihapalojen paistamisesta jääneet hyvät aromit talteen. Kaada neste pataan lihojen päälle niin, että palat mekein peittyvät.

Laita pataan kansi päälle, aseta se 200-asteisen uunin alimmalle tasolle ja kypsennä 2–3 tuntia. Mikäli vain aikaa on, laske lämpötila n. 150 asteeseen heti padan kuumennuttua ja kypsennä 4–5 tuntia. Voit valmistaa pataa myös yön yli tai aamusta iltaan uunissa, n. 7–8 tuntia, tällöin 100–120 astetta riittää uunin lämmöksi.

Keitä perunat tai Ohrasuurimot niin, että ne ovat valmiita, kun karjalanpaisti on valmista. Katso Ohrasuurimoiden keitto-ohje pakkauksen päältä.

Tarjoa karjalanpaisti ohrasuurimoiden tai perunoiden tai perunamuusin kera. Tarjoile lisäksi raikasta salaattia, maustekurkkuviipaleita tai etikkapunajuuria.

VINKKI! Valmista pataa kaksinkertainen annos ja pakasta puolet myöhempää käyttöä varten.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Reseptin ominaisuudet


Kommentoi reseptiä

Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.

Kommentit (2)

Meillä valmistetaan karjalanpaistia aika usein, mutta nykyään olemme sen verran kiireisiä, että olen paistanut lihat uunissa ja laittanut sen jälkeen ruskistetut lihat painekeittokattilaan. Samaan aikaan valmistuu perunasose ja k.paisti.
On varmasti hyvää ja vaivatonta valmistaa suuremmallekin porukalle. Tämän voi valmistaa jo edellisenä päivänäkin ja maku senkun paranee (pätee aika moneen muuhunkin ruokaan). Kerrankin kunnon ruoan resepti! nimi. "kotikokkina 50-vuotta"