Karjalanpaistin valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta se vie jonkin verran aikaa.

Helpoimmalla pääset käyttämällä valmiiksi kuutioiksi leikattuja karjalanpaistilihoja, mutta luonnollisesti voit paloitella lihan itsekin.

Lammas- ja sisäelimet sopivat hyvin perinteiseen karjalanpaistiin, mutta voit valmistaa paistin käyttämällä pelkästään karjalanpaistilihoja (1,3 kg tässä ohjeessa).

Voit paahtaa lihakuutiot vaihtoehtoisesti kuumassa uunissa.

Mitä pidempi kypsennysaika ja miedompi lämpötila pataruoalla on, sitä maukkaampi lopputulos syntyy.

Lisukkeeksi sopivat perunoiden tai perunamuusin lisäksi keitetyt Ohrasuurimot.

Ainekset n. 6:lle annosta

1
kg
karjalanpaistilihaa: naudanlihaa ja sianlihaa annospaloina (lapaa, etuselkää, paistia)
300
g
lampaanlihaa tai sisäelimiä (maksaa, munuaisia)
n. 1
tl
kokonaisia maustepippureita
1-2
laakerinlehteä
4
sipulia
tl
suolaa
n. 3
dl
vettä
Lisäksi:
perunoita tai perunamuusia

Ohje

  1. Ota lihat huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistamisen aloittamista. Ruskista lihat kuumalla pannulla kahdessa erässä nopeasti. Lohko sipulit ja ruskista myös ne pannulla, voit käyttää voita paistamiseen. Laita lihapalat, sipulilohkot ja mausteet pataan vuorotellen. Kuumenna vesi vielä pannulla, niin saat lihapalojen paistamisesta jääneet hyvät aromit talteen. Kaada neste pataan lihojen päälle niin, että palat mekein peittyvät.

  2. Laita pataan kansi päälle, aseta se 200-asteisen uunin alimmalle tasolle ja kypsennä 2–3 tuntia. Mikäli vain aikaa on, laske lämpötila n. 150 asteeseen heti padan kuumennuttua ja kypsennä 4–5 tuntia. Voit valmistaa pataa myös yön yli tai aamusta iltaan uunissa, n. 7–8 tuntia, tällöin 100–120 astetta riittää uunin lämmöksi.

  3. Keitä perunat tai Ohrasuurimot niin, että ne ovat valmiita, kun karjalanpaisti on valmista. Katso Ohrasuurimoiden keitto-ohje pakkauksen päältä.

  4. Tarjoa karjalanpaisti ohrasuurimoiden tai perunoiden tai perunamuusin kera. Tarjoile lisäksi raikasta salaattia, maustekurkkuviipaleita tai etikkapunajuuria.

VINKKI! Valmista pataa kaksinkertainen annos ja pakasta puolet myöhempää käyttöä varten.

Resepti:
Arja Elina Laine, Myllyn Paras

Kommentteja ja keskustelua

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Julkaisemme kommenttisi käytyämme ne lävitse.